Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
incorrect video modes for i965 card when using X
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
KaZeR
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 275
Location: Au fond, à droite.

PostPosted: Fri Aug 03, 2018 7:37 pm    Post subject: incorrect video modes for i965 card when using X Reply with quote

Hi there,

Unsure if this fits in this section or "Kernel and Hardware" instead..

I am facing a weird issue after reinstalling my laptop : the video modes for my primary display are wrong (4:3 ratio instead of 16:9). The maximum resolution is detected correctly (3840x2160) but all the others are wrong:

Quote:

3840x2160 60.00*+
2048x1536 60.00
1920x1440 60.00
1856x1392 60.01
1792x1344 60.01
1600x1200 60.00
1400x1050 59.98
1280x1024 60.02
1280x960 60.00
1024x768 60.04 60.00
960x720 60.00
928x696 60.05
896x672 60.01
800x600 60.00 60.32 56.25
700x525 59.98
640x512 60.02
640x480 60.00 59.94
512x384 60.00
400x300 60.32 56.34
320x240 60.05


Now I need to use 1920x1080 on this display because I also use an external monitor that doesn't support > 1920x1080 and having a mix of 4K and HD mode is a pain since X doesn't support setting a DPI per display.

More infos :

Quote:

00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation HD Graphics 530 [8086:191b] (rev 06)
Subsystem: Dell HD Graphics 530 [1028:06e5]
Kernel driver in use: i915


Quote:

x11-base/xorg-drivers-1.19 INPUT_DEVICES="keyboard libinput mouse -elographics -evdev -joystick -synaptics -tslib -vmmouse -void -wacom" VIDEO_CARDS="i965 intel nvidia qxl -amdgpu -ast -dummy -fbdev (-freedreno) (-geode) -glint -i915 -mga (-newport) -nouveau -nv (-omap) -r128 -radeon -radeonsi -siliconmotion (-tdfx) (-tegra) (-vc4) -vesa -via -virtualbox -vmware (-voodoo)"


Kernel is 4.17.9-gentoo, here's the config : http://ix.io/1j7u

I did read https://wiki.gentoo.org/wiki/Intel but haven't found an answer.

Quote:

# dmesg |grep i915
[ 0.413666] i915 0000:00:02.0: vgaarb: changed VGA decodes: olddecodes=io+mem,decodes=io+mem:owns=io+mem
[ 0.414508] [drm] Finished loading DMC firmware i915/skl_dmc_ver1_27.bin (v1.27)
[ 0.423422] [drm] Initialized i915 1.6.0 20180308 for 0000:00:02.0 on minor 0
[ 1.645404] i915 0000:00:02.0: fb0: inteldrmfb frame buffer device


Quote:

# dmesg | grep intel
[ 0.409164] fb: switching to inteldrmfb from EFI VGA
[ 0.462888] fbcon: inteldrmfb (fb0) is primary device
[ 0.463327] intel_pstate: Intel P-state driver initializing
[ 0.463574] intel_pstate: HWP enabled
[ 1.645404] i915 0000:00:02.0: fb0: inteldrmfb frame buffer device


Quote:

# grep -i i9 /var/log/Xorg.0.log
[ 11.651] (II) modeset(0): [DRI2] DRI driver: i965
[ 11.651] (II) modeset(0): [DRI2] VDPAU driver: i965
[ 11.656] (II) AIGLX: Loaded and initialized i965
# grep EE /var/log/Xorg.0.log
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.


This used to work correctly before reinstalling, but I can't figure out what's wrong.

Thanks for your help!
_________________
Foo.
Back to top
View user's profile Send private message
hhfeuer
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2005
Posts: 156

PostPosted: Fri Aug 03, 2018 8:53 pm    Post subject: Reply with quote

Laptop displays in contrast to external monitors mostly always have no scaling logic, so they rely on the gpu to scale any other resolution. The list of those scaled resolutions are hardcoded in the xserver and outdated, crappy old 4:3, 16:10 at best. But 1920x1080 should be in recent xservers. So it depends on the xorg-server version which modes are added per default, if you need other ones, you'll have to define them yourself.
https://cgit.freedesktop.org/xorg/xserver/tree/hw/xfree86/modes/xf86EdidModes.c?h=server-1.19-branch
https://www.x.org/wiki/FAQVideoModes/
Back to top
View user's profile Send private message
KaZeR
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 275
Location: Au fond, à droite.

PostPosted: Fri Aug 03, 2018 9:16 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks hhfeuer.

Everything on this machine is from a fresh build though :

Quote:

[I] x11-base/xorg-server
Available versions: 1.19.5-r2(0/1.19.5){tbz2} ~1.20.0(0/1.20.0) **9999(0/9999) {debug dmx doc +glamor ipv6 kdrive libressl minimal selinux static-libs +suid systemd tslib +udev unwind wayland xcsecurity xephyr xnest xorg xvfb}
Installed versions: 1.19.5-r2{tbz2}(11:01:29 07/30/18)(glamor ipv6 suid udev xnest xorg -debug -dmx -doc -kdrive -libressl -minimal -selinux -static-libs -systemd -tslib -unwind -wayland -xcsecurity -xephyr -xvfb)
Homepage: https://www.x.org/wiki/ https://cgit.freedesktop.org/
Description: X.Org X servers


Also I was able to use 1920x1080 before reinstalling.
One thing i noticed is that the name of my devices changed :
eDP1 became eDP-1 and DP1-2 became DP-1-2.. I don't know if this is relevant...
_________________
Foo.
Back to top
View user's profile Send private message
hhfeuer
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2005
Posts: 156

PostPosted: Fri Aug 03, 2018 9:27 pm    Post subject: Reply with quote

Maybe you used the intel driver before, now you're using the modesetting driver?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum