Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Check my xorg.conf please (GTX 970m)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
paintchip
n00b
n00b


Joined: 02 Jan 2010
Posts: 16

PostPosted: Tue Jun 19, 2018 3:32 pm    Post subject: Check my xorg.conf please (GTX 970m) Reply with quote

Hey all,

I have a new laptop with a GeForce GTX 970m (yay Optimus!) and I keep failing to get X to start. I finally think that I have the kernel configured correctly (maybe) and the appropriate modules, but an improperly configured xorg.conf. I have tried several different ways and get several different errors. I’m hoping someone can help me spot what I’m missing. I'm using 390.42 drivers. I also followed the Gentoo Optimus wiki.
Thanks for any help!


With only 10-nvidia.conf found here: https://wiki.gentoo.org/wiki/NVIDIA/Optimus/xorg.conf I received a seg fault!! I don't get seg faults with different configurations.

Code:
[   478.709]
X.Org X Server 1.19.5
Release Date: 2017-10-12
[   478.711] X Protocol Version 11, Revision 0
[   478.712] Build Operating System: Linux 4.4.0-116-generic x86_64 Gentoo
[   478.713] Current Operating System: Linux Big_S 4.9.76-gentoo-r1 #2 SMP PREEMPT Sun Mar 18 16:42:52 MSK 2018 x86_64
[   478.713] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-4.9.76-gentoo-r1 root=/dev/nvme0n1p8 ro
[   478.714] Build Date: 18 March 2018  02:32:47AM
[   478.714] 
[   478.715] Current version of pixman: 0.34.0
[   478.716]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[   478.716] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   478.719] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Jun 19 16:43:02 2018
[   478.720] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   478.721] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   478.721] (==) ServerLayout "layout"
[   478.721] (**) |-->Screen "nvidia" (0)
[   478.721] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   478.721] (**) |   |-->Device "nvidia"
[   478.721] (**) |   |-->GPUDevice "intel"
[   478.721] (==) No monitor specified for screen "nvidia".
   Using a default monitor configuration.
[   478.721] (**) |-->Inactive Device "intel"
[   478.721] (==) Automatically adding devices
[   478.721] (==) Automatically enabling devices
[   478.721] (==) Automatically adding GPU devices
[   478.721] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[   478.721] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/" does not exist.
[   478.721]    Entry deleted from font path.
[   478.721] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[   478.721]    Entry deleted from font path.
[   478.721] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[   478.721]    Entry deleted from font path.
[   478.721] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[   478.721]    Entry deleted from font path.
[   478.721] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi/" does not exist.
[   478.721]    Entry deleted from font path.
[   478.721] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi/" does not exist.
[   478.721]    Entry deleted from font path.
[   478.721] (==) FontPath set to:
   
[   478.721] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[   478.721] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
   If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   478.721] (II) Loader magic: 0x5629232cec60
[   478.721] (II) Module ABI versions:
[   478.721]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   478.721]    X.Org Video Driver: 23.0
[   478.721]    X.Org XInput driver : 24.1
[   478.721]    X.Org Server Extension : 10.0
[   478.721] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   478.738] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[   478.739] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:191b:1462:1164 rev 6, Mem @ 0xdd000000/16777216, 0xb0000000/268435456, I/O @ 0x0000f000/64, BIOS @ 0x????????/131072
[   478.739] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:13d8:1462:1164 rev 161, Mem @ 0xde000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[   478.739] (II) LoadModule: "glx"
[   478.739] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   478.739] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   478.739]    compiled for 1.19.5, module version = 1.0.0
[   478.739]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[   478.739] (II) LoadModule: "nvidia"
[   478.739] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[   478.739] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[   478.739]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   478.739]    Module class: X.Org Video Driver
[   478.740] (II) LoadModule: "modesetting"
[   478.740] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[   478.740] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[   478.740]    compiled for 1.19.5, module version = 1.19.5
[   478.740]    Module class: X.Org Video Driver
[   478.740]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[   478.740] (II) NVIDIA dlloader X Driver  390.42  Sat Mar  3 03:00:31 PST 2018
[   478.740] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[   478.740] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[   478.740] (--) using VT number 7

[   478.768] (EE)
[   478.768] (EE) Backtrace:
[   478.768] (EE) 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x4a) [0x5629230484da]
[   478.768] (EE) 1: /usr/bin/X (0x562922e9a000+0x1b21c9) [0x56292304c1c9]
[   478.768] (EE) 2: /lib64/libpthread.so.0 (0x7f7300037000+0x13e80) [0x7f730004ae80]
[   478.768] (EE) 3: /usr/bin/X (xf86PlatformDeviceCheckBusID+0xa7) [0x562922f4f357]
[   478.768] (EE) 4: /usr/bin/X (0x562922e9a000+0xafb52) [0x562922f49b52]
[   478.768] (EE) 5: /usr/bin/X (xf86CallDriverProbe+0xb0) [0x562922f21b50]
[   478.768] (EE) 6: /usr/bin/X (xf86BusConfig+0x46) [0x562922f224a6]
[   478.768] (EE) 7: /usr/bin/X (InitOutput+0x961) [0x562922f30411]
[   478.768] (EE) 8: /usr/bin/X (0x562922e9a000+0x54846) [0x562922eee846]
[   478.768] (EE) 9: /lib64/libc.so.6 (__libc_start_main+0xf1) [0x7f72ffca8541]
[   478.768] (EE) 10: /usr/bin/X (_start+0x2a) [0x562922ed86ea]
[   478.769] (EE)
[   478.769] (EE) Segmentation fault at address 0x0
[   478.769] (EE)
Fatal server error:
[   478.769] (EE) Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[   478.769] (EE)
[   478.769] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[   478.769] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   478.769] (EE)
[   478.834] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.


I also tried this slightly modified version of xorg.conf from nvidia-xconfig, but couldn’t work my way around a screen not found error


Code:
# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 390.42  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-07)  Sat Mar  3 04:40:24 PST 2018

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen         "screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from data in "/etc/conf.d/gpm"
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol"
    Option         "Device" "/dev/input/mice"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 42587
Location: 56N 3W

PostPosted: Tue Jun 19, 2018 7:54 pm    Post subject: Reply with quote

paintchip,

Optimus is one and a half graphics systems. The nVidia chip cannot refresh the display, so you either use Intel alone or Intel to refresh the displaf and nVidia to do the drawing. Trying to use nVidia alone always results in a blank screen.

That means your xorg.conf has a bit missisg as there is no setup for the Intel driver.
Well, you will use modesetting for Intel.

See the wiki Optimus page.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
paintchip
n00b
n00b


Joined: 02 Jan 2010
Posts: 16

PostPosted: Sun Sep 23, 2018 3:22 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks Neddy.

I just wanted to give an update, as I finally figured this out. I decided to give Bumblebee a try, as I was having a lot of difficulty getting just the Nvidia card to work, and I discovered that I had missed a kernel option for the Intel card. Even after I did that I was getting a black screen, but X wasn't giving me any errors. It turns out that it was just an issue with TWM and switching to KDE worked like a charm.

So, double check your kernel options and try a different WM/DE.

Now I just need to figure out why the nvidia module won't load at boot, even though it's listed in conf.d/modules and loads fine with a 'modprobe nvidia' after boot. But that's a completely different problem:D
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum