Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Autologin + Autostarting X issue with gentoo-sources-4.16
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sebaro
Veteran
Veteran


Joined: 03 Jul 2006
Posts: 1120
Location: Romania

PostPosted: Tue May 22, 2018 8:36 am    Post subject: Autologin + Autostarting X issue with gentoo-sources-4.16 Reply with quote

I'm the only user of my PC so I use autologin and autostart X.
I've just upgraded gentoo-sources from 4.15.10 to 4.16.10, autostarting X doesn't work anymore.

~/.profile
Code:

#[[ -t 0 && $(tty) == /dev/tty1 && ! $DISPLAY ]]; then
if [[ -z $DISPLAY ]] && [[ $(tty) = /dev/tty1 ]]; then
    if ! grep -q "shutdown" "/var/run/openrc/softlevel"; then
         exec startx &>/home/.session.log
    fi
fi

I have 2 ttys, X should be on tty3.
I have to open the second tty and type something in the login prompt or change to the 4th tty, then X starts and moves to tty3.

Edit:
If I disable autologin, when I login X autostarts fine.
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6215
Location: Room 101

PostPosted: Tue May 22, 2018 2:14 pm    Post subject: Reply with quote

sebaro ...

I expect the issue is that the USE="-suid" is set on x11-base/xorg-server and so your attempt to redirect stdout/stder to '~/home/.session.log' in the above will fail. You should redirect to $HOME or some other location in which $USER has +w.

If that isn't the case, and USE="suid" is set, then please post the output of the following:

Code:
# ps -p 1 -o comm=
# egrep '^[^#]' /etc/inittab
# cat /proc/cmdline
# wgetpaste /home/.session.log
# for p in openrc xinit xorg-x11 ; do emerge -pvq "$p" ; done

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
sebaro
Veteran
Veteran


Joined: 03 Jul 2006
Posts: 1120
Location: Romania

PostPosted: Tue May 22, 2018 2:54 pm    Post subject: Reply with quote

The xorg-server version is the same, only the kernel is different:
Code:

--- config-4.15.10-gentoo-b1   2018-04-14 18:11:40.956111327 +0300
+++ config-4.16.10-gentoo-b1   2018-05-22 11:07:19.730229940 +0300
@@ -1,6 +1,6 @@
 #
 # Automatically generated file; DO NOT EDIT.
-# Linux/x86 4.15.10-gentoo Kernel Configuration
+# Linux/x86 4.16.10-gentoo Kernel Configuration
 #
 
 #
@@ -54,7 +54,6 @@
 CONFIG_ARCH_SUPPORTS_UPROBES=y
 CONFIG_FIX_EARLYCON_MEM=y
 CONFIG_PGTABLE_LEVELS=4
-CONFIG_DEFCONFIG_LIST="/lib/modules/$UNAME_RELEASE/.config"
 CONFIG_IRQ_WORK=y
 CONFIG_BUILDTIME_EXTABLE_SORT=y
 CONFIG_THREAD_INFO_IN_TASK=y
@@ -223,6 +222,7 @@
 # CONFIG_KALLSYMS is not set
 # CONFIG_BPF_SYSCALL is not set
 CONFIG_USERFAULTFD=y
+CONFIG_ARCH_HAS_MEMBARRIER_SYNC_CORE=y
 # CONFIG_EMBEDDED is not set
 CONFIG_HAVE_PERF_EVENTS=y
 # CONFIG_PC104 is not set
@@ -259,12 +259,14 @@
 CONFIG_HAVE_KRETPROBES=y
 CONFIG_HAVE_OPTPROBES=y
 CONFIG_HAVE_KPROBES_ON_FTRACE=y
+CONFIG_HAVE_FUNCTION_ERROR_INJECTION=y
 CONFIG_HAVE_NMI=y
 CONFIG_HAVE_ARCH_TRACEHOOK=y
 CONFIG_HAVE_DMA_CONTIGUOUS=y
 CONFIG_GENERIC_SMP_IDLE_THREAD=y
 CONFIG_ARCH_HAS_FORTIFY_SOURCE=y
 CONFIG_ARCH_HAS_SET_MEMORY=y
+CONFIG_HAVE_ARCH_THREAD_STRUCT_WHITELIST=y
 CONFIG_ARCH_WANTS_DYNAMIC_TASK_STRUCT=y
 CONFIG_HAVE_REGS_AND_STACK_ACCESS_API=y
 CONFIG_HAVE_CLK=y
@@ -289,10 +291,10 @@
 CONFIG_HAVE_GCC_PLUGINS=y
 # CONFIG_GCC_PLUGINS is not set
 CONFIG_HAVE_CC_STACKPROTECTOR=y
-CONFIG_CC_STACKPROTECTOR=y
 # CONFIG_CC_STACKPROTECTOR_NONE is not set
 # CONFIG_CC_STACKPROTECTOR_REGULAR is not set
-CONFIG_CC_STACKPROTECTOR_STRONG=y
+# CONFIG_CC_STACKPROTECTOR_STRONG is not set
+CONFIG_CC_STACKPROTECTOR_AUTO=y
 CONFIG_THIN_ARCHIVES=y
 CONFIG_HAVE_ARCH_WITHIN_STACK_FRAMES=y
 CONFIG_HAVE_CONTEXT_TRACKING=y
@@ -327,6 +329,7 @@
 CONFIG_STRICT_KERNEL_RWX=y
 CONFIG_ARCH_HAS_STRICT_MODULE_RWX=y
 CONFIG_STRICT_MODULE_RWX=y
+CONFIG_ARCH_HAS_PHYS_TO_DMA=y
 CONFIG_ARCH_HAS_REFCOUNT=y
 # CONFIG_REFCOUNT_FULL is not set
 
@@ -405,6 +408,7 @@
 CONFIG_QUEUED_SPINLOCKS=y
 CONFIG_ARCH_USE_QUEUED_RWLOCKS=y
 CONFIG_QUEUED_RWLOCKS=y
+CONFIG_ARCH_HAS_SYNC_CORE_BEFORE_USERMODE=y
 # CONFIG_FREEZER is not set
 
 #
@@ -451,6 +455,9 @@
 CONFIG_SWIOTLB=y
 CONFIG_IOMMU_HELPER=y
 # CONFIG_MAXSMP is not set
+CONFIG_NR_CPUS_RANGE_BEGIN=2
+CONFIG_NR_CPUS_RANGE_END=512
+CONFIG_NR_CPUS_DEFAULT=64
 CONFIG_NR_CPUS=64
 # CONFIG_SCHED_SMT is not set
 CONFIG_SCHED_MC=y
@@ -535,7 +542,7 @@
 # CONFIG_ZBUD is not set
 # CONFIG_ZSMALLOC is not set
 CONFIG_GENERIC_EARLY_IOREMAP=y
-CONFIG_ARCH_SUPPORTS_DEFERRED_STRUCT_PAGE_INIT=y
+# CONFIG_DEFERRED_STRUCT_PAGE_INIT is not set
 # CONFIG_IDLE_PAGE_TRACKING is not set
 CONFIG_ARCH_HAS_ZONE_DEVICE=y
 # CONFIG_PERCPU_STATS is not set
@@ -574,7 +581,6 @@
 CONFIG_RANDOMIZE_MEMORY_PHYSICAL_PADDING=0x0
 # CONFIG_HOTPLUG_CPU is not set
 # CONFIG_COMPAT_VDSO is not set
-# CONFIG_LEGACY_VSYSCALL_NATIVE is not set
 CONFIG_LEGACY_VSYSCALL_EMULATE=y
 # CONFIG_LEGACY_VSYSCALL_NONE is not set
 # CONFIG_CMDLINE_BOOL is not set
@@ -597,6 +603,7 @@
 CONFIG_ARCH_MIGHT_HAVE_ACPI_PDC=y
 CONFIG_ACPI_SYSTEM_POWER_STATES_SUPPORT=y
 # CONFIG_ACPI_DEBUGGER is not set
+# CONFIG_ACPI_SPCR_TABLE is not set
 CONFIG_ACPI_LPIT=y
 # CONFIG_ACPI_PROCFS_POWER is not set
 # CONFIG_ACPI_REV_OVERRIDE_POSSIBLE is not set
@@ -617,7 +624,6 @@
 CONFIG_ARCH_HAS_ACPI_TABLE_UPGRADE=y
 # CONFIG_ACPI_DEBUG is not set
 # CONFIG_ACPI_PCI_SLOT is not set
-CONFIG_X86_PM_TIMER=y
 # CONFIG_ACPI_CONTAINER is not set
 CONFIG_ACPI_HOTPLUG_IOAPIC=y
 # CONFIG_ACPI_SBS is not set
@@ -631,6 +637,7 @@
 # CONFIG_DPTF_POWER is not set
 # CONFIG_PMIC_OPREGION is not set
 # CONFIG_ACPI_CONFIGFS is not set
+CONFIG_X86_PM_TIMER=y
 # CONFIG_SFI is not set
 
 #
@@ -660,7 +667,7 @@
 # CONFIG_X86_PCC_CPUFREQ is not set
 CONFIG_X86_ACPI_CPUFREQ=y
 # CONFIG_X86_ACPI_CPUFREQ_CPB is not set
-CONFIG_X86_POWERNOW_K8=y
+# CONFIG_X86_POWERNOW_K8 is not set
 CONFIG_X86_AMD_FREQ_SENSITIVITY=y
 # CONFIG_X86_SPEEDSTEP_CENTRINO is not set
 # CONFIG_X86_P4_CLOCKMOD is not set
@@ -695,7 +702,6 @@
 # CONFIG_PCIEASPM_POWER_SUPERSAVE is not set
 # CONFIG_PCIEASPM_PERFORMANCE is not set
 CONFIG_PCIE_PME=y
-# CONFIG_PCIE_DPC is not set
 # CONFIG_PCIE_PTM is not set
 CONFIG_PCI_BUS_ADDR_T_64BIT=y
 CONFIG_PCI_MSI=y
@@ -712,6 +718,10 @@
 # CONFIG_HOTPLUG_PCI is not set
 
 #
+# Cadence PCIe controllers support
+#
+
+#
 # DesignWare PCI Core Support
 #
 # CONFIG_PCIE_DW_PLAT is not set
@@ -846,7 +856,6 @@
 # CONFIG_VLAN_8021Q is not set
 # CONFIG_DECNET is not set
 # CONFIG_LLC2 is not set
-# CONFIG_IPX is not set
 # CONFIG_ATALK is not set
 # CONFIG_X25 is not set
 # CONFIG_LAPB is not set
@@ -914,7 +923,6 @@
 CONFIG_STANDALONE=y
 CONFIG_PREVENT_FIRMWARE_BUILD=y
 CONFIG_FW_LOADER=y
-# CONFIG_FIRMWARE_IN_KERNEL is not set
 CONFIG_EXTRA_FIRMWARE=""
 # CONFIG_FW_LOADER_USER_HELPER_FALLBACK is not set
 CONFIG_ALLOW_DEV_COREDUMP=y
@@ -998,6 +1006,7 @@
 # CONFIG_USB_SWITCH_FSA9480 is not set
 # CONFIG_SRAM is not set
 # CONFIG_PCI_ENDPOINT_TEST is not set
+# CONFIG_MISC_RTSX is not set
 # CONFIG_C2PORT is not set
 
 #
@@ -1063,6 +1072,9 @@
 # CONFIG_CXL_BASE is not set
 # CONFIG_CXL_AFU_DRIVER_OPS is not set
 # CONFIG_CXL_LIB is not set
+# CONFIG_OCXL_BASE is not set
+# CONFIG_MISC_RTSX_PCI is not set
+# CONFIG_MISC_RTSX_USB is not set
 CONFIG_HAVE_IDE=y
 # CONFIG_IDE is not set
 
@@ -1113,6 +1125,7 @@
 # Controllers with non-SFF native interface
 #
 CONFIG_SATA_AHCI=y
+CONFIG_SATA_MOBILE_LPM_POLICY=0
 CONFIG_SATA_AHCI_PLATFORM=y
 # CONFIG_SATA_INIC162X is not set
 # CONFIG_SATA_ACARD_AHCI is not set
@@ -1159,6 +1172,7 @@
 # CONFIG_NET_VENDOR_CAVIUM is not set
 # CONFIG_NET_VENDOR_CHELSIO is not set
 # CONFIG_NET_VENDOR_CISCO is not set
+# CONFIG_NET_VENDOR_CORTINA is not set
 # CONFIG_CX_ECAT is not set
 # CONFIG_DNET is not set
 # CONFIG_NET_VENDOR_DEC is not set
@@ -1196,6 +1210,7 @@
 # CONFIG_NET_VENDOR_SIS is not set
 # CONFIG_NET_VENDOR_SOLARFLARE is not set
 # CONFIG_NET_VENDOR_SMSC is not set
+# CONFIG_NET_VENDOR_SOCIONEXT is not set
 # CONFIG_NET_VENDOR_STMICRO is not set
 # CONFIG_NET_VENDOR_SUN is not set
 # CONFIG_NET_VENDOR_TEHUTI is not set
@@ -1470,7 +1485,6 @@
 # CONFIG_CHARGER_SMB347 is not set
 # CONFIG_BATTERY_GAUGE_LTC2941 is not set
 CONFIG_HWMON=y
-# CONFIG_HWMON_VID is not set
 # CONFIG_HWMON_DEBUG_CHIP is not set
 
 #
@@ -1564,7 +1578,6 @@
 CONFIG_PMBUS=m
 CONFIG_SENSORS_PMBUS=m
 # CONFIG_SENSORS_ADM1275 is not set
-# CONFIG_SENSORS_IBM_CFFPS is not set
 # CONFIG_SENSORS_IR35221 is not set
 # CONFIG_SENSORS_LM25066 is not set
 # CONFIG_SENSORS_LTC2978 is not set
@@ -1590,7 +1603,6 @@
 # CONFIG_SENSORS_SMSC47M1 is not set
 # CONFIG_SENSORS_SMSC47M192 is not set
 # CONFIG_SENSORS_SMSC47B397 is not set
-# CONFIG_SENSORS_SCH56XX_COMMON is not set
 # CONFIG_SENSORS_STTS751 is not set
 # CONFIG_SENSORS_SMM665 is not set
 # CONFIG_SENSORS_ADC128D818 is not set
@@ -1611,6 +1623,7 @@
 # CONFIG_SENSORS_VIA686A is not set
 # CONFIG_SENSORS_VT1211 is not set
 # CONFIG_SENSORS_VT8231 is not set
+# CONFIG_SENSORS_W83773G is not set
 # CONFIG_SENSORS_W83781D is not set
 # CONFIG_SENSORS_W83791D is not set
 # CONFIG_SENSORS_W83792D is not set
@@ -1649,10 +1662,6 @@
 # CONFIG_INTEL_PCH_THERMAL is not set
 # CONFIG_WATCHDOG is not set
 CONFIG_SSB_POSSIBLE=y
-
-#
-# Sonics Silicon Backplane
-#
 # CONFIG_SSB is not set
 CONFIG_BCMA_POSSIBLE=y
 # CONFIG_BCMA is not set
@@ -1700,9 +1709,7 @@
 # CONFIG_MFD_RETU is not set
 # CONFIG_MFD_PCF50633 is not set
 # CONFIG_MFD_RDC321X is not set
-# CONFIG_MFD_RTSX_PCI is not set
 # CONFIG_MFD_RT5033 is not set
-# CONFIG_MFD_RTSX_USB is not set
 # CONFIG_MFD_RC5T583 is not set
 # CONFIG_MFD_SEC_CORE is not set
 # CONFIG_MFD_SI476X_CORE is not set
@@ -1757,6 +1764,7 @@
 CONFIG_DRM_FBDEV_OVERALLOC=100
 # CONFIG_DRM_LOAD_EDID_FIRMWARE is not set
 CONFIG_DRM_TTM=m
+CONFIG_DRM_SCHED=m
 
 #
 # I2C encoder or helper chips
@@ -1815,6 +1823,7 @@
 # CONFIG_DRM_HISI_HIBMC is not set
 # CONFIG_DRM_TINYDRM is not set
 # CONFIG_DRM_LEGACY is not set
+CONFIG_DRM_PANEL_ORIENTATION_QUIRKS=y
 # CONFIG_DRM_LIB_RANDOM is not set
 
 #
@@ -2083,6 +2092,7 @@
 # CONFIG_HID_GYRATION is not set
 # CONFIG_HID_ICADE is not set
 # CONFIG_HID_ITE is not set
+# CONFIG_HID_JABRA is not set
 # CONFIG_HID_TWINHAN is not set
 # CONFIG_HID_KENSINGTON is not set
 # CONFIG_HID_LCPOWER is not set
@@ -2163,6 +2173,7 @@
 #
 # CONFIG_USB_C67X00_HCD is not set
 CONFIG_USB_XHCI_HCD=y
+# CONFIG_USB_XHCI_DBGCAP is not set
 CONFIG_USB_XHCI_PCI=y
 # CONFIG_USB_XHCI_PLATFORM is not set
 CONFIG_USB_EHCI_HCD=y
@@ -2394,12 +2405,7 @@
 # CONFIG_UIO is not set
 # CONFIG_VFIO is not set
 # CONFIG_VIRT_DRIVERS is not set
-
-#
-# Virtio drivers
-#
-# CONFIG_VIRTIO_PCI is not set
-# CONFIG_VIRTIO_MMIO is not set
+# CONFIG_VIRTIO_MENU is not set
 
 #
 # Microsoft Hyper-V guest support
@@ -2409,6 +2415,7 @@
 # CONFIG_X86_PLATFORM_DEVICES is not set
 CONFIG_PMC_ATOM=y
 # CONFIG_CHROME_PLATFORMS is not set
+# CONFIG_MELLANOX_PLATFORM is not set
 CONFIG_CLKDEV_LOOKUP=y
 CONFIG_HAVE_CLK_PREPARE=y
 CONFIG_COMMON_CLK=y
@@ -2456,6 +2463,7 @@
 # Rpmsg drivers
 #
 # CONFIG_RPMSG_VIRTIO is not set
+# CONFIG_SOUNDWIRE is not set
 
 #
 # SOC (System On Chip) specific Drivers
@@ -2478,6 +2486,11 @@
 #
 # CONFIG_SUNXI_SRAM is not set
 # CONFIG_SOC_TI is not set
+
+#
+# Xilinx SoC drivers
+#
+# CONFIG_XILINX_VCU is not set
 # CONFIG_PM_DEVFREQ is not set
 # CONFIG_EXTCON is not set
 # CONFIG_MEMORY is not set
@@ -2522,11 +2535,10 @@
 # CONFIG_STM is not set
 # CONFIG_INTEL_TH is not set
 # CONFIG_FPGA is not set
-
-#
-# FSI support
-#
 # CONFIG_FSI is not set
+# CONFIG_UNISYS_VISORBUS is not set
+# CONFIG_SIOX is not set
+# CONFIG_SLIMBUS is not set
 
 #
 # Firmware Drivers
@@ -2609,7 +2621,9 @@
 #
 # CD-ROM/DVD Filesystems
 #
-# CONFIG_ISO9660_FS is not set
+CONFIG_ISO9660_FS=m
+CONFIG_JOLIET=y
+# CONFIG_ZISOFS is not set
 # CONFIG_UDF_FS is not set
 
 #
@@ -2825,33 +2839,7 @@
 # CONFIG_FTRACE is not set
 # CONFIG_PROVIDE_OHCI1394_DMA_INIT is not set
 # CONFIG_DMA_API_DEBUG is not set
-
-#
-# Runtime Testing
-#
-# CONFIG_TEST_LIST_SORT is not set
-# CONFIG_TEST_SORT is not set
-# CONFIG_BACKTRACE_SELF_TEST is not set
-# CONFIG_RBTREE_TEST is not set
-# CONFIG_INTERVAL_TREE_TEST is not set
-# CONFIG_PERCPU_TEST is not set
-# CONFIG_ATOMIC64_SELFTEST is not set
-# CONFIG_TEST_HEXDUMP is not set
-# CONFIG_TEST_STRING_HELPERS is not set
-# CONFIG_TEST_KSTRTOX is not set
-# CONFIG_TEST_PRINTF is not set
-# CONFIG_TEST_BITMAP is not set
-# CONFIG_TEST_UUID is not set
-# CONFIG_TEST_RHASHTABLE is not set
-# CONFIG_TEST_HASH is not set
-# CONFIG_TEST_LKM is not set
-# CONFIG_TEST_USER_COPY is not set
-# CONFIG_TEST_BPF is not set
-# CONFIG_TEST_FIND_BIT is not set
-# CONFIG_TEST_FIRMWARE is not set
-# CONFIG_TEST_SYSCTL is not set
-# CONFIG_TEST_UDELAY is not set
-# CONFIG_TEST_STATIC_KEYS is not set
+# CONFIG_RUNTIME_TESTING_MENU is not set
 # CONFIG_MEMTEST is not set
 # CONFIG_BUG_ON_DATA_CORRUPTION is not set
 # CONFIG_SAMPLES is not set
@@ -2872,7 +2860,6 @@
 CONFIG_DOUBLEFAULT=y
 # CONFIG_DEBUG_TLBFLUSH is not set
 # CONFIG_IOMMU_DEBUG is not set
-# CONFIG_IOMMU_STRESS is not set
 CONFIG_HAVE_MMIOTRACE_SUPPORT=y
 CONFIG_IO_DELAY_TYPE_0X80=0
 CONFIG_IO_DELAY_TYPE_0XED=1
@@ -2903,6 +2890,7 @@
 CONFIG_PAGE_TABLE_ISOLATION=y
 CONFIG_HAVE_HARDENED_USERCOPY_ALLOCATOR=y
 CONFIG_HARDENED_USERCOPY=y
+CONFIG_HARDENED_USERCOPY_FALLBACK=y
 # CONFIG_HARDENED_USERCOPY_PAGESPAN is not set
 CONFIG_FORTIFY_SOURCE=y
 # CONFIG_STATIC_USERMODEHELPER is not set
@@ -3076,6 +3064,7 @@
 CONFIG_CRYPTO_DEV_CCP_DD=m
 CONFIG_CRYPTO_DEV_SP_CCP=y
 CONFIG_CRYPTO_DEV_CCP_CRYPTO=m
+# CONFIG_CRYPTO_DEV_SP_PSP is not set
 # CONFIG_CRYPTO_DEV_QAT_DH895xCC is not set
 # CONFIG_CRYPTO_DEV_QAT_C3XXX is not set
 # CONFIG_CRYPTO_DEV_QAT_C62X is not set
@@ -3131,7 +3120,8 @@
 CONFIG_HAS_IOMEM=y
 CONFIG_HAS_IOPORT_MAP=y
 CONFIG_HAS_DMA=y
-# CONFIG_DMA_NOOP_OPS is not set
+CONFIG_SGL_ALLOC=y
+# CONFIG_DMA_DIRECT_OPS is not set
 # CONFIG_DMA_VIRT_OPS is not set
 CONFIG_CPU_RMAP=y
 CONFIG_DQL=y


I'm the only user, so /home is my home directory.

x11-base/xorg-server-1.19.5-r2
Code:

abi_x86_64 amd64 elibc_glibc glamor kdrive kernel_linux suid systemd udev userland_GNU wayland xorg xvfb


sys-apps/openrc-0.34.11
Code:

abi_x86_64 amd64 elibc_glibc kernel_linux ncurses netifrc pam unicode userland_GNU


/proc/cmdline
Code:

BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.16.10-gentoo-b1 root=/dev/sda2 rootfstype=ext4 init=/sbin/openrc-init ro quiet libata.force=noncq amdgpu.cik_support=1 radeon.cik_support=0


Last edited by sebaro on Wed May 23, 2018 11:30 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6215
Location: Room 101

PostPosted: Tue May 22, 2018 9:51 pm    Post subject: Reply with quote

sebaro ...

most likely is that 4.15.10 has CONFIG_CC_STACKPROTECTOR_STRONG=y. Otherwise, as you're using openrc-init I'd ask when, or if, the getty service is in the runlevel, and where that comes in relation to autologin.

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Moderator
Moderator


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 12826

PostPosted: Wed May 23, 2018 1:03 am    Post subject: Reply with quote

sebaro: please use unified diff to present comparisons. Although likely not relevant here, making /home be the home directory for all users on the system is a bit odd. For extensibility reasons, it would be better to follow traditional structure, even if there is only one user account today.

khayyam: in this context, CC_STACKPROTECTOR_* family should only affect how the kernel is compiled, not how it treats running programs. Assuming no bugs, a kernel with or without CC_STACKPROTECTOR should work the same for the situation described.
Back to top
View user's profile Send private message
sebaro
Veteran
Veteran


Joined: 03 Jul 2006
Posts: 1120
Location: Romania

PostPosted: Wed May 23, 2018 11:50 am    Post subject: Reply with quote

khayyam wrote:

most likely is that 4.15.10 has CONFIG_CC_STACKPROTECTOR_STRONG=y. Otherwise, as you're using openrc-init I'd ask when, or if, the getty service is in the runlevel, and where that comes in relation to autologin.

CONFIG_CC_STACKPROTECTOR_AUTO attempts to discover the best possible stack-protector available, and will allow builds to proceed even if the compiler doesn't support any stack-protector:
https://patchwork.kernel.org/patch/9981173/

agetty1 is in the default runlevel and has the autologin option:
Code:

command_args_foreground="--autologin sebaro --noissue ${port} ${baud} ${term_type}"


The bash profile (posted above) works because I've added some echo lines but startx doesn't unless I change ttys a few times or type something in the second tty.

Hu wrote:

sebaro: please use unified diff to present comparisons. Although likely not relevant here, making /home be the home directory for all users on the system is a bit odd. For extensibility reasons, it would be better to follow traditional structure, even if there is only one user account today.

Changed kernels diff.
/home is my user's home directory only and the second disk partition mount point.
Back to top
View user's profile Send private message
sebaro
Veteran
Veteran


Joined: 03 Jul 2006
Posts: 1120
Location: Romania

PostPosted: Wed May 23, 2018 7:10 pm    Post subject: Reply with quote

It's fine with xinit so the problem is with the startx script.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum