Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
PBM: display stays black after lid open
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
VinzC
Advocate
Advocate


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 4974
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Wed May 09, 2018 5:07 am    Post subject: PBM: display stays black after lid open Reply with quote

Hi.

It's been a while I've been having this issue and I still haven't figured out what's wrong. Every time I close then open the lid on my Dell Latitude E6530 while X is working, the screen turns black (on closing the lid) but stays black even after I open it. I've disabled Xfce's power management so that it only locks the display when the lid closes (there is no "Don't do anything" option, alas).

The problem occurs only in X, not on consoles. Switching to a TTY and back to X doesn't help. I've also tried
Code:
xset dpms force on; xset s reset
still no change.
  • If I suspend my laptop with
    Code:
    acpitool -s
    (or anything else) and *then* close the lid, everything's fine.
  • If I switch to a TTY, close the lid, open the lid and get back to X, everything's fine.
The problem only occurs in X and if I close the lid when X is the active display. I'm using nouveau. However I cannot figure out if it's a bug in nouveau, a bug in the ACPI BIOS or any other bug. Or a configuration issue.

EDIT: I also forgot to mention that the issue occurs every other time I close the lid. I.e. if I close/open the lid once, the display stays black. If I do that again then it comes back to life again. Then if I do the same operation again, the display stays black. And so on...

EDIT: Right, I forgot the question: anyone got an idea where I should look first?
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 6308
Location: /usr/lib64/lv2

PostPosted: Fri May 11, 2018 2:11 pm    Post subject: Reply with quote

I'd try to rule out the nouveau driver. Try using the Nvidia driver or nv. Nouveau is very nice, but it does have bugs. Make sure you completely remove nouveau from your system when troubleshooting this and that the module is not loaded when another driver is.
_________________
Gentoo Studio: A Gentoo-based, professional digital audio workstation OS.
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Advocate
Advocate


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 4974
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Thu May 24, 2018 10:15 am    Post subject: Reply with quote

Thanks audiodef. I'm almost sure this would occur only (extrapolating from your suggestion) with nouveau — I indeed have several non resolved bugs so far with nouveau. I haven't used the proprietary blob from nVidia on my machine so there's a certain amount of work ahead. What I'm going to do is suspend my laptop using ACPI events instead of using the power manager GUI for I know it works that way — and there's even no sense in having suspend work only from X, I want my laptop to go to sleep whenever I close the lid, should it be with Xorg or any TTY.

Thanks for your suggestion though.
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum