Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
AMDGPU and Xorg Problems
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dogukan
n00b
n00b


Joined: 04 May 2018
Posts: 2

PostPosted: Fri May 04, 2018 10:10 pm    Post subject: AMDGPU and Xorg Problems Reply with quote

Hi everyone,

First of all this is my first time trying to install Gentoo. I am trying to use KDE with amdgpu xorg drivers. When I try to start SDDM with systemctl start sddm.service command, it just hangs on a black screen. I included dmesg, lspci -k command outputs and Xorg.0.log file. I think the following line in Xorg.0.log is an important indicator about the problem.

Code:
[   244.706] (EE) Failed to load /usr/lib64/xorg/modules/drivers/amdgpu_drv.so: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/amdgpu_drv.so: undefined symbol: fbImageGlyphBlt


I have an AMD Vega 64 graphics card and I created a kernel configuration following AMDGPU Gentoo Wiki page. I compiled drivers into the kernel, they are not modules but I also tried making them modules.
I am using sys-kernel/gentoo-sources-4.16.7, x11-drivers/xf86-video-amdgpu-18.0.1, media-libs/mesa-18.1.0_rc2 and x11-base/xorg-server-1.19.5-r1

VIDEO_CARDS line in make.conf
Code:
VIDEO_CARDS="amdgpu radeonsi"


xorg-server is built with following flags.
Code:
x11-base/xorg-server-1.19.5-r1:0/1.19.5::gentoo  USE="glamor ipv6 suid systemd udev xorg xvfb -debug -dmx -doc -kdrive -libressl -minimal (-selinux) -static-libs -tslib -unwind -wayland -xcsecurity -xephyr -xnest"


This is the output of dmesg command. I pasted the range of the lines containing amdgpu word. I think there is a maximum character limitation on forum.
Code:
[    0.349838] [drm] amdgpu kernel modesetting enabled.
[    0.349975] checking generic (d0000000 300000) vs hw (d0000000 10000000)
[    0.349976] fb: switching to amdgpudrmfb from EFI VGA
[    0.350111] Console: switching to colour dummy device 80x25
[    0.350306] [drm] initializing kernel modesetting (VEGA10 0x1002:0x687F 0x1043:0x04C4 0xC1).
[    0.350319] [drm] register mmio base: 0xED200000
[    0.350321] [drm] register mmio size: 524288
[    0.350330] [drm] probing gen 2 caps for device 1022:1471 = 700d03/e
[    0.350333] [drm] probing mlw for device 1022:1471 = 700d03
[    0.350337] [drm] UVD is enabled in VM mode
[    0.350338] [drm] UVD ENC is enabled in VM mode
[    0.350339] [drm] VCE enabled in VM mode
[    0.350357] amdgpu 0000:45:00.0: Invalid PCI ROM header signature: expecting 0xaa55, got 0xffff
[    0.350372] ATOM BIOS: 115-D050PIL-100
[    0.350386] [drm] vm size is 262144 GB, 4 levels, block size is 9-bit, fragment size is 9-bit
[    0.350392] amdgpu 0000:45:00.0: VRAM: 8176M 0x000000F400000000 - 0x000000F5FEFFFFFF (8176M used)
[    0.350394] amdgpu 0000:45:00.0: GTT: 256M 0x000000F600000000 - 0x000000F60FFFFFFF
[    0.350397] [drm] Detected VRAM RAM=8176M, BAR=256M
[    0.350399] [drm] RAM width 2048bits HBM
[    0.350435] [TTM] Zone  kernel: Available graphics memory: 16443180 kiB
[    0.350436] [TTM] Zone   dma32: Available graphics memory: 2097152 kiB
[    0.350438] [TTM] Initializing pool allocator
[    0.350440] [TTM] Initializing DMA pool allocator
[    0.350461] [drm] amdgpu: 8176M of VRAM memory ready
[    0.350462] [drm] amdgpu: 8176M of GTT memory ready.
[    0.350468] [drm] GART: num cpu pages 65536, num gpu pages 65536
[    0.350575] [drm] PCIE GART of 256M enabled (table at 0x000000F400800000).
[    0.351310] [drm] use_doorbell being set to: [true]
[    0.351346] [drm] use_doorbell being set to: [true]
[    0.351378] [drm] Found UVD firmware Version: 1.87 Family ID: 17
[    0.351389] [drm] PSP loading UVD firmware
[    0.351897] [drm] Found VCE firmware Version: 53.45 Binary ID: 4
[    0.351904] [drm] PSP loading VCE firmware
[    0.716416] [drm] Display Core initialized with v3.1.27!
[    0.740969] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 2 (21.10.2013).
[    0.740971] [drm] Driver supports precise vblank timestamp query.
[    0.764214] [drm] UVD and UVD ENC initialized successfully.
[    0.864589] [drm] VCE initialized successfully.
[    0.868020] [drm] fb mappable at 0xD0F00000
[    0.868022] [drm] vram apper at 0xD0000000
[    0.868024] [drm] size 11059200
[    0.868025] [drm] fb depth is 24
[    0.868026] [drm]    pitch is 10240
[    0.868061] fbcon: amdgpudrmfb (fb0) is primary device
[    0.898477] Console: switching to colour frame buffer device 320x67
[    0.914925] amdgpu 0000:45:00.0: fb0: amdgpudrmfb frame buffer device
[    0.914984] amdgpu 0000:45:00.0: ring 0(gfx) uses VM inv eng 4 on hub 0
[    0.914998] amdgpu 0000:45:00.0: ring 1(comp_1.0.0) uses VM inv eng 5 on hub 0
[    0.915012] amdgpu 0000:45:00.0: ring 2(comp_1.1.0) uses VM inv eng 6 on hub 0
[    0.915026] amdgpu 0000:45:00.0: ring 3(comp_1.2.0) uses VM inv eng 7 on hub 0
[    0.915040] amdgpu 0000:45:00.0: ring 4(comp_1.3.0) uses VM inv eng 8 on hub 0
[    0.915054] amdgpu 0000:45:00.0: ring 5(comp_1.0.1) uses VM inv eng 9 on hub 0
[    0.915068] amdgpu 0000:45:00.0: ring 6(comp_1.1.1) uses VM inv eng 10 on hub 0
[    0.915083] amdgpu 0000:45:00.0: ring 7(comp_1.2.1) uses VM inv eng 11 on hub 0
[    0.915097] amdgpu 0000:45:00.0: ring 8(comp_1.3.1) uses VM inv eng 12 on hub 0
[    0.915111] amdgpu 0000:45:00.0: ring 9(kiq_2.1.0) uses VM inv eng 13 on hub 0
[    0.915128] amdgpu 0000:45:00.0: ring 10(sdma0) uses VM inv eng 4 on hub 1
[    0.915141] amdgpu 0000:45:00.0: ring 11(sdma1) uses VM inv eng 5 on hub 1
[    0.915155] amdgpu 0000:45:00.0: ring 12(uvd) uses VM inv eng 6 on hub 1
[    0.915168] amdgpu 0000:45:00.0: ring 13(uvd_enc0) uses VM inv eng 7 on hub 1
[    0.915182] amdgpu 0000:45:00.0: ring 14(uvd_enc1) uses VM inv eng 8 on hub 1
[    0.915196] amdgpu 0000:45:00.0: ring 15(vce0) uses VM inv eng 9 on hub 1
[    0.915209] amdgpu 0000:45:00.0: ring 16(vce1) uses VM inv eng 10 on hub 1
[    0.915222] amdgpu 0000:45:00.0: ring 17(vce2) uses VM inv eng 11 on hub 1


And this is lspci -k command output for the graphics card.
Code:
45:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Vega 10 XT [Radeon RX Vega 64] (rev c1)
   Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Vega 10 XT [Radeon RX Vega 64]
   Kernel driver in use: amdgpu


And this is the Xorg.0.log file
Code:
[   244.699] (--) Log file renamed from "/var/log/Xorg.pid-18063.log" to "/var/log/Xorg.0.log"
[   244.699]
X.Org X Server 1.19.5
Release Date: 2017-10-12
[   244.699] X Protocol Version 11, Revision 0
[   244.699] Build Operating System: Linux 4.16.7-gentoo x86_64 Gentoo
[   244.699] Current Operating System: Linux localhost.localdomain 4.16.7-gentoo #3 SMP Fri May 4 17:35:35 EDT 2018 x86_64
[   244.699] Kernel command line: initrd=\initramfs-genkernel-x86_64-4.16.7-gentoo root=UUID=3c93b16e-cda3-463c-a73e-1d5b1de15ec8 rootfstype=ext4 rootwait
[   244.699] Build Date: 03 May 2018  09:13:00PM
[   244.699] 
[   244.699] Current version of pixman: 0.34.0
[   244.699]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[   244.699] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   244.699] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri May  4 17:42:21 2018
[   244.699] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   244.699] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   244.699] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   244.699] (==) No screen section available. Using defaults.
[   244.699] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   244.699] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   244.699] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
   Using a default monitor configuration.
[   244.699] (==) Automatically adding devices
[   244.699] (==) Automatically enabling devices
[   244.699] (==) Automatically adding GPU devices
[   244.699] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[   244.699] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/" does not exist.
[   244.699]    Entry deleted from font path.
[   244.699] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[   244.699]    Entry deleted from font path.
[   244.699] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[   244.699]    Entry deleted from font path.
[   244.699] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[   244.699]    Entry deleted from font path.
[   244.699] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi/" does not exist.
[   244.699]    Entry deleted from font path.
[   244.699] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi/" does not exist.
[   244.699]    Entry deleted from font path.
[   244.699] (==) FontPath set to:
   
[   244.699] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[   244.699] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
   If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   244.699] (II) Loader magic: 0x564fc4697040
[   244.699] (II) Module ABI versions:
[   244.699]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   244.699]    X.Org Video Driver: 23.0
[   244.699]    X.Org XInput driver : 24.1
[   244.699]    X.Org Server Extension : 10.0
[   244.700] (++) using VT number 1

[   244.700] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[   244.700] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   244.704] (--) PCI:*(0:69:0:0) 1002:687f:1043:04c4 rev 193, Mem @ 0xd0000000/268435456, 0xe0000000/2097152, 0xed200000/524288, I/O @ 0x0000f000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[   244.704] (II) LoadModule: "glx"
[   244.704] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   244.706] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   244.706]    compiled for 1.19.5, module version = 1.0.0
[   244.706]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[   244.706] (II) Applying OutputClass "AMDgpu" to /dev/dri/card0
[   244.706]    loading driver: amdgpu
[   244.706] (==) Matched amdgpu as autoconfigured driver 0
[   244.706] (==) Matched ati as autoconfigured driver 1
[   244.706] (==) Matched ati as autoconfigured driver 2
[   244.706] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 3
[   244.706] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 4
[   244.706] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 5
[   244.706] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[   244.706] (II) LoadModule: "amdgpu"
[   244.706] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/amdgpu_drv.so
[   244.706] (EE) Failed to load /usr/lib64/xorg/modules/drivers/amdgpu_drv.so: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/amdgpu_drv.so: undefined symbol: fbImageGlyphBlt
[   244.706] (II) UnloadModule: "amdgpu"
[   244.706] (II) Unloading amdgpu
[   244.706] (EE) Failed to load module "amdgpu" (loader failed, 7)
[   244.706] (II) LoadModule: "ati"
[   244.706] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/ati_drv.so
[   244.706] (II) Module ati: vendor="X.Org Foundation"
[   244.706]    compiled for 1.19.5, module version = 18.0.1
[   244.706]    Module class: X.Org Video Driver
[   244.706]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[   244.734] (II) LoadModule: "radeon"
[   244.734] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so
[   244.734] (EE) Failed to load /usr/lib64/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so: undefined symbol: fbImageGlyphBlt
[   244.734] (II) UnloadModule: "radeon"
[   244.734] (II) Unloading radeon
[   244.734] (EE) Failed to load module "radeon" (loader failed, 7)
[   244.734] (II) LoadModule: "modesetting"
[   244.734] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[   244.735] (EE) Failed to load /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so: undefined symbol: shadowRemove
[   244.735] (II) UnloadModule: "modesetting"
[   244.735] (II) Unloading modesetting
[   244.735] (EE) Failed to load module "modesetting" (loader failed, 7)
[   244.735] (II) LoadModule: "fbdev"
[   244.735] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[   244.735] (II) UnloadModule: "fbdev"
[   244.735] (II) Unloading fbdev
[   244.735] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[   244.735] (II) LoadModule: "vesa"
[   244.735] (WW) Warning, couldn't open module vesa
[   244.735] (II) UnloadModule: "vesa"
[   244.735] (II) Unloading vesa
[   244.735] (EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
[   244.735] (EE) No drivers available.
[   244.735] (EE)
Fatal server error:
[   244.735] (EE) no screens found(EE)
[   244.735] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[   244.735] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   244.735] (EE)
[   244.735] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
Back to top
View user's profile Send private message
dogukan
n00b
n00b


Joined: 04 May 2018
Posts: 2

PostPosted: Sun May 06, 2018 10:12 pm    Post subject: Reply with quote

When I replace amdgpu_drv.so file with the one that I use in Arch Linux, everything works as they should.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum