Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] NFS bad mount option value specified minorversion=1
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Olis
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Sep 2004
Posts: 171
Location: Germany

PostPosted: Tue Apr 10, 2018 5:19 am    Post subject: [SOLVED] NFS bad mount option value specified minorversion=1 Reply with quote

Hello,

since upgrading from net-fs/nfs-utils-1.3.4-r1 to v2.3.1-r2 I often see the following message in /var/log/messages

Code:
kernel: NFS: bad mount option value specified: minorversion=1

As the message appears often over the day and not only at boot time I guess it's related to autofs. But while checking the config files for autofs I didn't find any reference to a version.

In /etc/fstab I'm only using "nfsvers=3". Any idea what is causing the wrong minorversion?


Last edited by Olis on Wed Apr 11, 2018 5:21 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Watchman
Watchman


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 5592

PostPosted: Tue Apr 10, 2018 7:32 am    Post subject: Reply with quote

Check the value of mount_nfs_default_protocol in /etc/autofs/auto.conf, and also make sure you specify nfsvers= and minorversion= in auto.master or else it'll try the highest versions first until it finds one that works.
Back to top
View user's profile Send private message
bunder
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 10 Apr 2004
Posts: 5801

PostPosted: Tue Apr 10, 2018 11:43 am    Post subject: Reply with quote

NFS 3 is "old", I guess they expect us to be using NFS 4.1 everywhere
_________________
overlay | patches
Neddyseagoon wrote:
The problem with leaving is that you can only do it once and it reduces your influence.
Back to top
View user's profile Send private message
Olis
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Sep 2004
Posts: 171
Location: Germany

PostPosted: Tue Apr 10, 2018 4:02 pm    Post subject: Reply with quote

Ant P. wrote:
Check the value of mount_nfs_default_protocol in /etc/autofs/auto.conf, and also make sure you specify nfsvers= and minorversion= in auto.master or else it'll try the highest versions first until it finds one that works.

mount_nfs_default_protocol was inactive. I activated it (with value =3), but this didn't help. So I added nfsver=3 in auto.master which seems to have fixed the problem.

Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
Olis
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Sep 2004
Posts: 171
Location: Germany

PostPosted: Tue Apr 10, 2018 4:04 pm    Post subject: Reply with quote

bunder wrote:
NFS 3 is "old", I guess they expect us to be using NFS 4.1 everywhere

I know. I'm only using it to mount some file systems from my Synology NAS and I don't want to fiddle with user IDs and so on. I'm the only one using NFS at home and version 3 is still good enough ;-).
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum