Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Minecraft broke Plasma
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
andrewwalker27
l33t
l33t


Joined: 27 Jun 2005
Posts: 647

PostPosted: Sun Mar 11, 2018 10:59 pm    Post subject: Minecraft broke Plasma Reply with quote

A quick explanation of what happened is as follows...

Minecraft crashed with an error
Error was due to can't find opengl
Goggle suggested fault was due to missing xrandr
Installed xrandr and Minecraft worked perfectly
Exited Minecraft and screen went black.
Restarted sddm and logged back in
Upon login I get a brief flash of KDE logo and then just black screen
Checked another account and all ok
Logged in with previous account with different desktop environment and all ok

Does anyone know what I need to do to fix this? I assume xrandr is the culprit but without it Minecraft won't work!
I've tried rebooting but get the same result.


Last edited by andrewwalker27 on Sat Mar 24, 2018 3:38 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
pilla
Administrator
Administrator


Joined: 07 Aug 2002
Posts: 7692
Location: Pelotas, BR

PostPosted: Fri Mar 16, 2018 11:52 am    Post subject: Reply with quote

Is there nothing in Xorg logs?
_________________
"I'm just very selective about the reality I choose to accept." -- Calvin
Back to top
View user's profile Send private message
andrewwalker27
l33t
l33t


Joined: 27 Jun 2005
Posts: 647

PostPosted: Sat Mar 17, 2018 12:48 am    Post subject: Reply with quote

Nope just black screen after initial login. It seems that I've fixed it, I think by deleting contents of .cache in my home directory but I'm not entirely sure!
I'll mark it as SOLVED, hopefully it might help if someone else experiences the same issue.
Back to top
View user's profile Send private message
andrewwalker27
l33t
l33t


Joined: 27 Jun 2005
Posts: 647

PostPosted: Sat Mar 24, 2018 4:10 pm    Post subject: Reply with quote

Damn, it didn't fix it. I've run Minecraft again and, as soon as I quit the game, my screen went blank. Logged out and back in, still get the plasma splash but screen goes blank. Tried wiping .cache but no effect.
Is there a log file for plasma starting somewhere? My /var/log/kdm.log hasn't been updated since 2016, where is it these days? The only suspicious thing I can find is this in .xsession-errors
Code:

ERROR: The control display is undefined; please run
       `/usr/bin/nvidia-settings --help` for usage information.

startplasmacompositor: Starting up...
startplasmacompositor: Could not start D-Bus. Can you call qdbus?
but the file creation date on that is 2016.
I'm using the Nvidia drivers so it might be that minecraft is wiping the config file but how do I fix it?

I got it working again by deleting my .local directory but why that fixes it I don't know.
Back to top
View user's profile Send private message
andrewwalker27
l33t
l33t


Joined: 27 Jun 2005
Posts: 647

PostPosted: Thu Apr 05, 2018 11:47 pm    Post subject: Reply with quote

Ok, I went through the dates of last altered in ~/.local and I may have nailed it down to the contents of ~/.local/share/kscreen
I deleted every thing in there and restarted sddm and it worked, the only reason now is why it screwed up in the first place! Could xrandr have caused it?
Back to top
View user's profile Send private message
The_Great_Sephiroth
Veteran
Veteran


Joined: 03 Oct 2014
Posts: 1343
Location: Fayetteville, NC, USA

PostPosted: Fri Apr 06, 2018 1:20 am    Post subject: Reply with quote

I use xrandr on all my systems with Plasma. No issues, and I run Steam on a few.
Code:

 ~ $ sudo equery depends x11-libs/libXrandr
 * These packages depend on x11-libs/libXrandr:
app-office/libreoffice-5.4.5.1 (x11-libs/libXrandr)
dev-qt/qtgui-4.8.7 (!aqua ?
>=x11-libs/libXrandr-1.4.0-r1[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,
abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,abi_ppc_32(-)?,abi_ppc_64(-)?
,abi_s390_32(-)?,abi_s390_64(-)?])
dev-qt/qtwebengine-5.9.4 (x11-libs/libXrandr)
media-libs/freeglut-3.0.0
(>=x11-libs/libXrandr-1.4.2[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,
abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,abi_ppc_32(-)?,abi_ppc_64(-)?
,abi_s390_32(-)?,abi_s390_64(-)?])
media-libs/glfw-3.2.1 (!wayland ? x11-libs/libXrandr)
media-libs/libsdl-1.2.15-r9 (X ?
>=x11-libs/libXrandr-1.4.2[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,
abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,abi_ppc_32(-)?,abi_ppc_64(-)?
,abi_s390_32(-)?,abi_s390_64(-)?])
media-libs/libsdl2-2.0.4 (X ?
>=x11-libs/libXrandr-1.4.2[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,
abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,abi_ppc_32(-)?,abi_ppc_64(-)?
,abi_s390_32(-)?,abi_s390_64(-)?])
net-misc/freerdp-2.0.0_rc1-r1 (gstreamer ? x11-libs/libXrandr)
                              (X ? x11-libs/libXrandr)
www-client/chromium-65.0.3325.146 (x11-libs/libXrandr)
x11-apps/xrandr-1.5.0 (>=x11-libs/libXrandr-1.5)
x11-libs/gtk+-2.24.31-r1 (!aqua ?
>=x11-libs/libXrandr-1.5[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,
abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,abi_ppc_32(-)?,abi_ppc_64(-)?
,abi_s390_32(-)?,abi_s390_64(-)?])
x11-libs/gtk+-3.22.19 (X ?
>=x11-libs/libXrandr-1.5[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,
abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,abi_ppc_32(-)?,abi_ppc_64(-)?
,abi_s390_32(-)?,abi_s390_64(-)?])

Lots of things depend on the library, so you likely had it installed already. The xrandr app is a command-line tool for manipulating the library. Minecraft likely did something your system didn't like. Erasing the old configuration may have allowed your system to generate a clean, working configuration.

Wrapped long, unbroken lines to make the forum layout behave.Chiitoo
_________________
Ever picture systemd as what runs "The Borg"?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum