Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
HDMI sound with intel HD530
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
altrent
n00b
n00b


Joined: 03 Mar 2004
Posts: 50

PostPosted: Thu Jan 11, 2018 11:51 pm    Post subject: HDMI sound with intel HD530 Reply with quote

Hi,

Has anyone got the sound working through HDMI with an intel HD530?

My monitor is not properly detected but I still see multiple HDMI devices?


Any help would be appreciated.

Thanks!

Code:

hostname ~ # dmesg | grep -i hda
[    0.523932] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: failed to add i915 component master (-19)
[    0.532433] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: ALC1150: SKU not ready 0x00000000
[    0.532896] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC1150: line_outs=3 (0x14/0x15/0x16/0x0/0x0) type:line
[    0.532897] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    0.532897] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0x1b/0x0/0x0/0x0/0x0)
[    0.532898] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[    0.532898] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    dig-out=0x1e/0x0
[    0.532899] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    inputs:
[    0.532899] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Front Mic=0x19
[    0.532900] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Rear Mic=0x18
[    0.532900] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Line=0x1a
[    0.543789] snd_hda_codec_hdmi hdaudioC0D2: No i915 binding for Intel HDMI/DP codec
[    0.544820] input: HDA Digital PCBeep as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input3
[    0.545632] input: HDA Intel PCH Front Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input4
[    0.545657] input: HDA Intel PCH Rear Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input5
[    0.545680] input: HDA Intel PCH Line as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input6
[    0.545700] input: HDA Intel PCH Line Out Front as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input7
[    0.545721] input: HDA Intel PCH Line Out Surround as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input8
[    0.545741] input: HDA Intel PCH Line Out CLFE as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input9
[    0.545764] input: HDA Intel PCH Front Headphone as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input10
[    0.545787] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.3/sound/card0/input11

hostname ~ # cat /proc/asound/card0/eld#2.*
monitor_present         0
eld_valid               0
monitor_present         0
eld_valid               0
monitor_present         0
eld_valid               0

hostname ~ # aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC1150 Analog [ALC1150 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 1: ALC1150 Digital [ALC1150 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

hostname ~ # cat /proc/asound/card0/codec#*| grep Codec
Codec: Realtek ALC1150
Codec: Intel Generic HDMI


# none of the below output sound
hostname ~ # aplay -D plughw:0,3 /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav
Playing WAVE '/usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 48000 Hz, Mono
hostname ~ # aplay -D plughw:0,7 /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav
Playing WAVE '/usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 48000 Hz, Mono
hostname ~ # aplay -D plughw:0,8 /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav
Playing WAVE '/usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 48000 Hz, Mono


hostname /usr/src/linux # grep HDA .config | grep -v "#"
CONFIG_SND_HDA=y
CONFIG_SND_HDA_INTEL=y
CONFIG_SND_HDA_RECONFIG=y
CONFIG_SND_HDA_INPUT_BEEP=y
CONFIG_SND_HDA_INPUT_BEEP_MODE=1
CONFIG_SND_HDA_CODEC_REALTEK=y
CONFIG_SND_HDA_CODEC_HDMI=y
CONFIG_SND_HDA_GENERIC=y
CONFIG_SND_HDA_POWER_SAVE_DEFAULT=0
CONFIG_SND_HDA_CORE=y
CONFIG_SND_HDA_I915=y
CONFIG_SND_HDA_PREALLOC_SIZE=2048

Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 6965
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Fri Jan 12, 2018 12:25 am    Post subject: Reply with quote

Yes, I had it working with 530, now I have 630 and it still works. Never used it as a primary output, just used to play videos:
Code:
mpv --audio-device=alsa/hdmi:CARD=PCH,DEV=1 videofile

There are multiple HDMI outputs because the chipset has them, depending on motherboard manufacturer some of them may be not used.
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
altrent
n00b
n00b


Joined: 03 Mar 2004
Posts: 50

PostPosted: Wed Jan 17, 2018 1:35 am    Post subject: Reply with quote

Thanks Jaglover. I tried that command, but still no luck.
The DRM error I get in the dmesg led me to try to load a genkernel kernel to see if that solved the issue. Although I don't have the error (as the DRM load the module prior to the intel driver), I don't get anymore HDMI output, so things are actually worse. I guess that's one thing I will have to live with for the time being, as I have no clue where the problem lies.. alsa, intel driver, monitor..?
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 6965
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Wed Jan 17, 2018 2:37 am    Post subject: Reply with quote

Code:
[    0.523932] snd_hda_intel 0000:00:1f.3: failed to add i915 component master (-19)

This is your error, -19 means no such device. Is there something disabled in hardware, BIOS setup?
Have you tried with some Linux live CD to see if it works?

My kernel config just in case: https://paste.pound-python.org/show/n4NDMYav6OMMBEFsv7La/
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum