Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Best crashing application?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo Chat
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 5968
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Fri Nov 24, 2017 10:10 pm    Post subject: Best crashing application? Reply with quote

Gentoo system runs rock solid. As a matter of fact, I do not recall any crashes at all during many years of Gentoo. Some hardware caused crashes, yes. And crashing applications, indeed.

My #1 crasher is aMule. I tried it a few years ago and it kept crashing. Today I tried it again and the GUI has a huge memory leak. Daemon runs fine, though.

What's your top crasher?
_________________
Please learn how to denote units correctly!

Political Correctness is all about replacing imaginary injustice with real injustice.
Back to top
View user's profile Send private message
stqn
n00b
n00b


Joined: 07 Apr 2015
Posts: 37

PostPosted: Sat Nov 25, 2017 2:17 am    Post subject: Reply with quote

There is a fix for the memory leak in aMule; you have to change the ebuild to build it with wxGTK 2: https://bugs.gentoo.org/597194
But even then, yes, it still crashes from time to time :). Once I had to run it in a loop from the terminal to solve the issue…
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 5968
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Sat Nov 25, 2017 3:01 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for mentioning the bug. However, the daemon runs fine and with amuleweb it actually can be accessed via web interface.
_________________
Please learn how to denote units correctly!

Political Correctness is all about replacing imaginary injustice with real injustice.
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Advocate
Advocate


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 4539

PostPosted: Sat Nov 25, 2017 9:03 pm    Post subject: Reply with quote

On my laptop here, mpv has a really bad habit of freezing the system entirely (= completely unresponsive screen for a minute or more, but sysrq still works) if I give it an oversized video. Chromium does it with "difficult" webpages too (basically everything these days).

I guess I have xf86-video-intel to thank for both. Can't get rid of it unfortunately.
_________________
*.ebuild // /etc/service/*
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 5968
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Sat Nov 25, 2017 9:16 pm    Post subject: Reply with quote

What about modesetting? It is supposed to be the replacement for video-intel.
_________________
Please learn how to denote units correctly!

Political Correctness is all about replacing imaginary injustice with real injustice.
Back to top
View user's profile Send private message
mv
Watchman
Watchman


Joined: 20 Apr 2005
Posts: 5754

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 9:36 am    Post subject: Reply with quote

Jaglover wrote:
What about modesetting?

eix -vl modesetting wrote:
[...] For ancient hardware. Tired of maintaining. Masked for removal in 30 days. [...]
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 5968
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 2:35 pm    Post subject: Reply with quote

Time for eix-update perhaps?
_________________
Please learn how to denote units correctly!

Political Correctness is all about replacing imaginary injustice with real injustice.
Back to top
View user's profile Send private message
mv
Watchman
Watchman


Joined: 20 Apr 2005
Posts: 5754

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 3:48 pm    Post subject: Reply with quote

Jaglover wrote:
Time for eix-update perhaps?

What do you mean? The mask was added November 23 and never removed. Problem seems to be is that it is not maintained upstream
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 5968
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 3:51 pm    Post subject: Reply with quote

eix -vl modesetting
Code:
...
                         The modesetting driver is part of the xorg-server package since version 1.17.
                         The separate xf86-video-modesetting package is no longer needed.
...

_________________
Please learn how to denote units correctly!

Political Correctness is all about replacing imaginary injustice with real injustice.
Back to top
View user's profile Send private message
Zucca
l33t
l33t


Joined: 14 Jun 2007
Posts: 959
Location: KUUSANKOSKI, Finland

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 4:08 pm    Post subject: Reply with quote

My top crashers in few years time have to be (in no particular order):
  • Google Earth - but it's now much more better
  • systemd - REISUB to the rescue
  • OpenShot - just compiling it again, hoping for the best
  • Mandelbulber 2 - I used amdgpu-pro-opencl -package to provide OpenCL, so I kinda was expecting issues... :P

_________________
..: Zucca :..
This space is not for rent.
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 5968
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 4:25 pm    Post subject: Reply with quote

Ahh, I had forgotten Google Earth even exists. Do you use voyageur overlay ebuild or have your own?
_________________
Please learn how to denote units correctly!

Political Correctness is all about replacing imaginary injustice with real injustice.
Back to top
View user's profile Send private message
Zucca
l33t
l33t


Joined: 14 Jun 2007
Posts: 959
Location: KUUSANKOSKI, Finland

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 5:10 pm    Post subject: Reply with quote

Jaglover wrote:
Ahh, I had forgotten Google Earth even exists. Do you use voyageur overlay ebuild or have your own?
Good question... I have it installed but it seems none of the currently installed overlays provide it. :o
I think it was haarp overlay.
_________________
..: Zucca :..
This space is not for rent.
Back to top
View user's profile Send private message
mv
Watchman
Watchman


Joined: 20 Apr 2005
Posts: 5754

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 6:47 am    Post subject: Reply with quote

Sorry for getting a bit off-topic.
Jaglover wrote:
The modesetting driver is part of the xorg-server package since version 1.17

Thanks (BTW: updating of the mask reasons does not require eix-update ;) ).

Does this message mean that owners of an intel card should remove
Code:
VIDEO_CARDS="intel"
from their make.conf and put into their xorg.conf.d:
Code:
Section "Device"
   Identifier  "Intel Graphics"
   Driver      "modesetting"
   Option      "AccelMethod" "glamor"
   Option      "DRI" "3"
EndSection

as you suggested in some other thread?
I am asking, because removing VIDEO_CARDS="intel" does not only involve xorg-drivers but also other packages like mesa, libdrm, and pm-utils. I tried experimentally and did not observe any drawback with extreme-tuxracer, but then I am not so sure whether etr really uses all these libs.
Back to top
View user's profile Send private message
krinn
Watchman
Watchman


Joined: 02 May 2003
Posts: 5982

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 10:00 am    Post subject: Reply with quote

i would say magarena, i love that game, but hey, java :)
ps: i doesn't mean it keep crashing, but that is sure for me the best crasher, as thinking about the subject i've got hard times finding one except this one.
Back to top
View user's profile Send private message
Zucca
l33t
l33t


Joined: 14 Jun 2007
Posts: 959
Location: KUUSANKOSKI, Finland

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 10:11 am    Post subject: Reply with quote

krinn wrote:
i would say magarena, i love that game, but hey, java :)
Nice find. I could try that out. Although I stopped playing around Tempest expansion.
_________________
..: Zucca :..
This space is not for rent.
Back to top
View user's profile Send private message
bunder
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 10 Apr 2004
Posts: 5326

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 10:47 am    Post subject: Reply with quote

obs gave me some crashes while recording last month, haven't tried it again more recently.

https://forums.gentoo.org/viewtopic-p-8121188.html#8121188
Back to top
View user's profile Send private message
Roman_Gruber
Advocate
Advocate


Joined: 03 Oct 2006
Posts: 3806
Location: Austro Bavaria

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 1:09 pm    Post subject: Re: Best crashing application? Reply with quote

Jaglover wrote:
What's your top crasher?


Libreoffice when I need to fill out a Microsoft xlsx file with a few fields set, very small and simple file. Instantly crashes. happened ~2 weeks ago, on every attemp

libreoffice is very bug ridden.

nvidia-drivers => two screen mode => external screen => switch back to internal screen => dead ... happened a few days ago

any wine related game with utilizes uplay ...
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 5968
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 1:29 pm    Post subject: Reply with quote

@mv,

there is a wiki page now, some claim the old Intel driver still outperforms modesetting. Be a judge for yourself.

https://wiki.gentoo.org/wiki/Intel#Modesetting_DDX
_________________
Please learn how to denote units correctly!

Political Correctness is all about replacing imaginary injustice with real injustice.
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Advocate
Advocate


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 4539

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 8:54 pm    Post subject: Reply with quote

Jaglover wrote:
What about modesetting? It is supposed to be the replacement for video-intel.

Doesn't work on an i945.
_________________
*.ebuild // /etc/service/*
Back to top
View user's profile Send private message
mv
Watchman
Watchman


Joined: 20 Apr 2005
Posts: 5754

PostPosted: Mon Nov 27, 2017 10:31 pm    Post subject: Reply with quote

Jaglover wrote:
]there is a wiki page now

Thanks a lot. If I interpret this page correctly, one still has to use VIDEO_CARDS="intel" even if the intel driver is not used.
Back to top
View user's profile Send private message
Fitzcarraldo
Veteran
Veteran


Joined: 30 Aug 2008
Posts: 1338
Location: United Kingdom

PostPosted: Mon Dec 04, 2017 3:50 am    Post subject: Reply with quote

My 'top crasher' is kde-plasma/kwin (all versions since :5 was released) during login. There must be some sort of race condition, because KWin does not crash every time I log in. It doesn't bother me; I just click 'Restart Application' if it does happen and Plasma start-up continues. KWin does not crash after the Desktop appears. Apart from KWin, I can't think of any other applications in my installation that crash these days.
_________________
Clevo W230SS: amd64, OpenRC, nvidia-drivers & xf86-video-intel.
Compal NBLB2: ~amd64, OpenRC, xf86-video-ati, dual booting with Win 7 Pro 64-bit.
KDE on both laptops.

Fitzcarraldo's blog
Back to top
View user's profile Send private message
AJM
n00b
n00b


Joined: 25 Sep 2002
Posts: 68
Location: Aberdeen, Scotland

PostPosted: Tue Dec 05, 2017 4:00 pm    Post subject: Reply with quote

It's a very long time since I can remember any apps on my system crashing - even then it was mostly proprietary software rather than open source stuff. The one exception I think was sweep, the audio editor, which was bad for crashing at one time - I haven't used it heavily for a few years but it seems pretty stable now.

It's no longer in the portage tree and sadly no longer developed but happily survived the profile switch to 17.0 with just a little tweak of the ebuild - I know much more fancy editors are available, but it's such an easy to use and "just powerful enough" program that I can use it without any trouble at any time without having to spend ages remembering how to make the program work.
Back to top
View user's profile Send private message
artbody
Guru
Guru


Joined: 15 Sep 2006
Posts: 401
Location: LB

PostPosted: Tue Dec 05, 2017 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

kdenlive :oops:
it's crashing at the End of rendering :? - but videos still work :lol:
_________________
Samsung 245B 1920x1200 GeForce GT710
4.12.12-gentoo #1 SMP 2017 DEZ 06 x86_64 AMD FX(tm)-8350 Eight-Core Processor AuthenticAMD GNU/Linux
achim
Back to top
View user's profile Send private message
bunder
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 10 Apr 2004
Posts: 5326

PostPosted: Fri Dec 08, 2017 10:13 am    Post subject: Reply with quote

My newest "big crasher" seems to be the selfservice binary in the Citrix ICA client. Trying to launch an app via the web gateway, by icon, or "wfica file.ica" gives me "ssl error 4", despite having the certificates installed. selfservice just straight up segfaults. Connection center or preferences work just fine. :roll:
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo Chat All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum