Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
media-libs/mesa: getting broken so libraries
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Things Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
osti
n00b
n00b


Joined: 22 Nov 2017
Posts: 5

PostPosted: Wed Nov 22, 2017 5:56 pm    Post subject: media-libs/mesa: getting broken so libraries Reply with quote

On a particular amd64-system, I am failing to emerge media-libs/mesa, both in currently stable 17.0.6 and in latest ~amd64 17.3.0_rc5. Certain so-files are corrupted and contain only ZEROs:

Code:
>>> media-libs/mesa-17.3.0_rc5 merged.
>>> Regenerating /etc/ld.so.cache...
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libGL.so.1.2.0 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libGL.so.1 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libglapi.so.0.0.0 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libEGL.so.1 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libEGL.so is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libglapi.so.0 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libGL.so is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libEGL.so.1.0.0 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libglapi.so is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib32/libEGL.so.1.0.0 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib32/libEGL.so.1 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib32/libEGL.so is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.


m4600 ~ # file /usr/lib64/libGL.so.1.2.0
/usr/lib64/libGL.so.1.2.0: data
m4600 ~ # hexdump /usr/lib64/libGL.so.1.2.0
0000000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000
*
0072230 0000 0000 0000 0000                   
0072238


The emerge itself (~30 minutes) seems fine. Due to these broken libs, other packages fail to emerge / start.

Any advise how I could continue to find the problem?
Back to top
View user's profile Send private message
albright
Advocate
Advocate


Joined: 16 Nov 2003
Posts: 2446
Location: Near Toronto

PostPosted: Thu Nov 23, 2017 12:33 pm    Post subject: Reply with quote

FWIW, I have the same hexdump and my system is working fine

:oops: scratch the above ... not awake yet
_________________
.... there is nothing - absolutely nothing - half so much worth
doing as simply messing about with Linux ...
(apologies to Kenneth Graeme)
Back to top
View user's profile Send private message
krinn
Watchman
Watchman


Joined: 02 May 2003
Posts: 5966

PostPosted: Thu Nov 23, 2017 12:36 pm    Post subject: Reply with quote

albright wrote:
FWIW, I have the same hexdump and my system is working fine

Well, i think it add another mystery to his mystery :)
- Why you end up with zeroed file
- Why albright system is working with such a file
Code:
file /usr/lib64/libGL.so.1.2.0
/usr/lib64/libGL.so.1.2.0: ELF 64-bit LSB shared object, x86-64, version 1 (SYSV), dynamically linked, stripped
Back to top
View user's profile Send private message
osti
n00b
n00b


Joined: 22 Nov 2017
Posts: 5

PostPosted: Fri Nov 24, 2017 6:22 am    Post subject: Reply with quote

Although I have no idea why, but after certain iterations of
- removing the bad files,
- emerging mesa in different version,
now I got the (currently stable) 17.0.6 to work.

It might be some hardware problem; also the file /etc/conf.d/nfs got zeroed. So far I did not see this for the other many packages I emerged on my big update day.

Edit: After emerging evince, it continues:
Code:
>>> app-text/evince-3.22.1-r1 merged.
>>> Regenerating /etc/ld.so.cache...
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libevview3.so.3 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libevdocument3.so is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libevview3.so is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libevview3.so.3.0.0 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libevdocument3.so.4 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.
/sbin/ldconfig: /usr/lib64/libevdocument3.so.4.0.0 is not an ELF file - it has the wrong magic bytes at the start.


I might take this to a vote:
[ ] reinstall everything
[ ] trying to re-build within the broken system

memcheck will be run for several hours now...
Back to top
View user's profile Send private message
krinn
Watchman
Watchman


Joined: 02 May 2003
Posts: 5966

PostPosted: Fri Nov 24, 2017 12:44 pm    Post subject: Reply with quote

what fs are you using for /?
Back to top
View user's profile Send private message
osti
n00b
n00b


Joined: 22 Nov 2017
Posts: 5

PostPosted: Fri Nov 24, 2017 12:49 pm    Post subject: Reply with quote

In order to further complicate matters :)

zfs on luks

No related error messages in /var/log/messages / dmesg, and zfs scrub does not complain.
Back to top
View user's profile Send private message
krinn
Watchman
Watchman


Joined: 02 May 2003
Posts: 5966

PostPosted: Fri Nov 24, 2017 12:51 pm    Post subject: Reply with quote

osti wrote:
In order to further complicate matters :)

Ok i could cast my vote:
- reinstall but with a rock solid fs :)
Back to top
View user's profile Send private message
osti
n00b
n00b


Joined: 22 Nov 2017
Posts: 5

PostPosted: Sun Nov 26, 2017 7:46 am    Post subject: Reply with quote

krinn wrote:
- reinstall but with a rock solid fs :)

Well, I will first try with fresh install on pure zfs w/o luks.

I created (= am debugging) an installation script, so let's see what happens.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Things Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum