Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
KDE / Plasma 5 - No transparency / translucency !?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
thurnax
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Apr 2014
Posts: 90

PostPosted: Tue Oct 24, 2017 3:06 pm    Post subject: KDE / Plasma 5 - No transparency / translucency !? Reply with quote

I just updated KDE/Plasma 5 and lost my transparent background on Konsole terminal windows. It is semi-transparent when window is inactive but the background color is not when the window is active/ in focus. When looking into the profile settings, it is configured to 50% transparency.

What's wrong?

I have XRender set as compositor but changing to OpenGL doesn't help.
Back to top
View user's profile Send private message
BobWya
Apprentice
Apprentice


Joined: 12 Aug 2012
Posts: 227
Location: Cambridge,UK

PostPosted: Tue Nov 07, 2017 5:23 am    Post subject: Re: KDE / Plasma 5 - No transparency / translucency !? Reply with quote

thurnax wrote:
I just updated KDE/Plasma 5 and lost my transparent background on Konsole terminal windows. It is semi-transparent when window is inactive but the background color is not when the window is active/ in focus. When looking into the profile settings, it is configured to 50% transparency.

What's wrong?

I have XRender set as compositor but changing to OpenGL doesn't help.


There is a bug with konsole profile transparency due to a race condition with kwin... My workaround is to autostart konsole using a simple script that delays the start of the application by 2 seconds... :roll:

For your reference:
Code:
~/.config/autostart-scripts/plasma_autostart.sh

#!/bin/bash

{
   sleep 5
   firefox &
   konsole &
   kcalc &
   keepassxc &
   quasselclient &
   kdevelop &
   yakuake &
} &


This delay also fixes the issue where kwin rules aren't obeyed at Plasma startup/login.
In other words where applications don't appear on random desktops - despite being assigned to specific desktops with kwin rules...

Bob
_________________
system: G751JT (ASUS-NotebookSKU); processor: Intel(R) Core(TM) i7-4710HQ CPU @ 2.50GHz; memory: 32GiB System Memory; display: GM204M [GeForce GTX 970M]; disk: 2048GB Samsung SSD 850;BD-CMB UJ172 S;1024GB Samsung SSD 850
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum