Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Resolved]Plasma fails to auto-load with user
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 279
Location: USA, California

PostPosted: Fri Oct 20, 2017 1:12 am    Post subject: [Resolved]Plasma fails to auto-load with user Reply with quote

Hello.

This morning, I updated my world and didn't pay attention to the updates. I came back to my computer later and rebooted it to apply the new changes to the new plasma version. Instead of loading into Plasma I was presented with the terminal. So I used startx, but all I get is a black screen that just sits there; it looks like it is going to load into the login screen but doesn't. So I F1 out of it to get back to the terminal. There is some sort of message about GTK gboolean failing and xclock not found with a list of twm warning font for charset lacking, then ctrl+c to kill the process.
However, if I
Code:
$sudo startx
I get plasma to work. I just can not get my reg user account to load Plasma.
I am using openrc. All of my qt are the same versions with
Code:
dev-qt/*
in my package.keywords.
It seems to be a common theme with this update to Plasma-5.11.1 with log in issues from what I have seen on the forums.
I have gone over all the posts pertaining to Plasma not loading. Sadly none of the fixes worked for me. I even updated to xinit-1.3.4-r3.
Sadly I still have to use the root version to use my computer.

I would greatly appreciate the help.

Thanks


Last edited by Tefrem34 on Sat Oct 21, 2017 3:54 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
vaxbrat
l33t
l33t


Joined: 05 Oct 2005
Posts: 731
Location: DC Burbs

PostPosted: Fri Oct 20, 2017 3:31 am    Post subject: It happens with my longer toothed systems but not consistent Reply with quote

With plasma 5 I've found that sddm never worked for me, but I have had success with lightdm. However some of my boxes just cycle right through a plasma session because of whatever weirdness is going on with user's tmp setup, dbus, locks whatever. For those boxes I've just created an ~.xinitrc and put a /usr/bin/startkde in it. That always seems to work getting plasma to make a go a restoring my desktop from a virtual console where I have logged in as me.

Never have a problem with a lightdm session starting plasma on a new install with a minimal stage3 from the last year or so.
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 279
Location: USA, California

PostPosted: Fri Oct 20, 2017 5:08 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for the reply vaxbrat.

I tried what you suggested and put /usr/bin/startkde in my /.xinitrc and there was no change.
Which makes me to wonder that it isn't sddm that is causing the issue, because I can start plasma as root. So I don't know. Xorg and my Nvidia had an update as well, so I wonder if that some how could be causing issues.

When I start up in the cmd startx does not fail it just gets stuck on the black screen, like it is about to login. I have to kill the session for it to stop.
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 279
Location: USA, California

PostPosted: Fri Oct 20, 2017 6:45 am    Post subject: Reply with quote

I updated my nvidia drivers to the newest version 387.12.
uname -a
Code:
Linux rbear 4.9.8-gentoo #1 SMP Thu Apr 20 20:24:13 PDT 2017 x86_64 Intel(R) Core(TM) i7-5820K CPU @ 3.30GHz GenuineIntel GNU/Linux


I have changed the /etc/X11/startDM.sh to
Code:
EXEC="$(/lib/rc/bin/get_options service)"
NAME="$(/lib/rc/bin/get_options name)"
PIDFILE="$(/lib/rc/bin/get_options pidfile)"
START_STOP_ARGS="$(/lib/rc/bin/get_options start_stop_args)"
and rebooted and my desktop is failing to load.

When I do not run sudo startx, this is the error that is showing up when I ctrl+alt F1
Code:
Gtk message : (for origin information, set GTK_DeBUG): failed to retrieve property 'gtk-primary-button-warps-slder' of type 'gboolean' from rc file value "((GString*) 0x15af600)" of type 'gboolean'
/etc/X11/xinit/xinitrc : line 59: xclock : command not found
twm: warning: font for charset JISX0200.1983-0 is lacking
...

Hopefully this gives someone a clue to what might be wrong.
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 279
Location: USA, California

PostPosted: Fri Oct 20, 2017 8:09 am    Post subject: Reply with quote

Is there a way to show what the last etc-update file that was changed?
I remember doing a etc-update but I can not remember what it was before I started having issues. That update might be my issue but I have no idea what it was now.

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
bdouxx
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Dec 2009
Posts: 116

PostPosted: Fri Oct 20, 2017 7:06 pm    Post subject: Reply with quote

hi,

there is some problems with ssdm-0.16, https://github.com/sddm/sddm/issues
try to install sddm-0.15.0
for me , this resolve my problem with startx
Back to top
View user's profile Send private message
Tefrem34
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Sep 2014
Posts: 279
Location: USA, California

PostPosted: Sat Oct 21, 2017 3:35 am    Post subject: Reply with quote

Thank you for the reply bdouxx.

You sir a a scholar and a gentleman. :)

That fixed my issue of not being able to load straight into Plasma.

However I have no way to change my desktop settings for wallpaper or plasma. I have no right click menu to control the settings. I will try to log out and back in. But is there something that I am missing to fix it?
Edit: after reboot I have a wallpaper again but still no way to change it. It was working when I was logged into root.

Thanks again
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum