Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
ConsoleKit or AccountService issues?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
xbittwiddler
n00b
n00b


Joined: 26 Feb 2014
Posts: 15

PostPosted: Thu Sep 21, 2017 1:36 am    Post subject: ConsoleKit or AccountService issues? Reply with quote

Hello, I'm kind of stuck at the moment.

I've been dealing with a lot of strange issues in Plasma 5, since I first installed, but after my latest world update (~2 wks ago), I started noticing... actual problems. I keep losing authorization to disconnect an ethernet network or VPN on NetworkManager.... I frequently lose authentication to mount usb drives as my user... and suspend / hibernate don't work anymore unless i open a terminal and enter the root password.

I also noticed my Account Details page in systemsettings5 doesn't detect my user. Screenshot for clarity.

After some digging, I learned how AccountService (/usr/libexec/accounts-daemon) provides the org.freedeskop.Accounts interface on D-bus, so I started playing with that...

It turns out I can force it to see my user by one of two methods:
* By calling the following code:
Code:
qdbus --system org.freedesktop.Accounts /org/freedesktop/Accounts org.freedesktop.Accounts.FindUserById 1000
(this appears to reload /etc/passwd)
* By restarting AccountsService, manually in the console. However it later loses track of the user, and deletes its entry in the cache directory at /var/lib/AccountsService/users/

Another strange observation I've made is that on logging into my system via sddm, KDE and the rest of the desktop session is launched in a ConsoleKit session (I can see it with ck-list-sessions in the console), but after a certain amount of time, the session disappears and I start having permissions issues. Re-launching the consolekit session in a terminal, and re-launching plasmashell seems to fix it temporarily, until the shell closes or the consolekit session crashes on its own.

Is anyone else seeing this, or is this possibly a CFLAGS / gcc -march issue?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum