Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
No sound in games played on wine, alsa errors given.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gamers & Players
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Laachax
n00b
n00b


Joined: 03 Jun 2017
Posts: 31
Location: Null island

PostPosted: Thu Jun 22, 2017 1:52 am    Post subject: No sound in games played on wine, alsa errors given. Reply with quote

Hello, I've tried playing several games games; Rise of Legends, Path of Exile, and Heroes of the Storm. Both exhibit the same issue, though Rise of Legends doesn't play music, while Path of Exile and HotS plays no sound whatsoever.

I use playonlinux for convenience, when I launch either games they both spit out this error message

Code:
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.2/work/alsa-lib-1.1.2/src/conf.c:3366:(snd_config_hooks_call) Cannot open shared library libasound_module_conf_pulse.so
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.2/work/alsa-lib-1.1.2/src/pcm/pcm.c:2450:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.2/work/alsa-lib-1.1.2/src/pcm/pcm_dsnoop.c:618:(snd_pcm_dsnoop_open) unable to open slave


I also use pulseaudio if that helps.

I'm not really sure what to do here, the games run perfectly fine otherwise. If anything else is needed to debug further, let me know :)

edit; the plot thickens, this error actually happens to native steam when someone sends me a message.

Code:
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.2/work/alsa-lib-1.1.2/src/conf.c:3366:(snd_config_hooks_call) Cannot open shared library libasound_module_conf_pulse.so
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.2/work/alsa-lib-1.1.2/src/pcm/pcm.c:2450:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
AL lib: (EE) alsa_open_playback: Could not open playback device 'default': No such file or directory
Failed to open digital audio driver Couldn't open OAL device.
assert_20170621234445_1.dmp[15678]: Uploading dump (out-of-process)
/tmp/dumps/assert_20170621234445_1.dmp
/home/laachax/.local/share/Steam/steam.sh: line 727: 14680 Segmentation fault      $STEAM_DEBUGGER "$STEAMROOT/$STEAMEXEPATH" "$@"
assert_20170621234445_1.dmp[15678]: Finished uploading minidump (out-of-process): success = yes
assert_20170621234445_1.dmp[15678]: response: CrashID=bp-5ba9eba5-7ed4-4fb2-b8d5-fb1b82170621
assert_20170621234445_1.dmp[15678]: file ''/tmp/dumps/assert_20170621234445_1.dmp'', upload yes: ''CrashID=bp-5ba9eba5-7ed4-4fb2-b8d5-fb1b82170621''
Assert( CClientPipe::BWriteAndReadResult: BWaitResult failed, disconnected ):../common/pipes.cpp:765

crash_20170621234508_2.dmp[15724]: Uploading dump (out-of-process)
/tmp/dumps/crash_20170621234508_2.dmp
crash_20170621234508_2.dmp[15724]: Finished uploading minidump (out-of-process): success = yes
crash_20170621234508_2.dmp[15724]: response: Discarded=1
crash_20170621234508_2.dmp[15724]: file ''/tmp/dumps/crash_20170621234508_2.dmp'', upload yes: ''Discarded=1''


apparently I didn't have an .asoundrc so I added one which removed the
Code:
ALSA lib /var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.1.2/work/alsa-lib-1.1.2/src/pcm/pcm_dsnoop.c:618:(snd_pcm_dsnoop_open) unable to open slave

error, but other two still exist. Though this has caused things like youtube and programs that don't let you choose sound device to not play sound either.
Back to top
View user's profile Send private message
rh
n00b
n00b


Joined: 19 Sep 2006
Posts: 55

PostPosted: Thu Jun 22, 2017 8:53 am    Post subject: Reply with quote

First confirm, that you have 32bit ABI enabled on alsa-lib, alsa-plugins, pulseaudio and openal. Do you use pulseaudio, or just alsa?
Back to top
View user's profile Send private message
Laachax
n00b
n00b


Joined: 03 Jun 2017
Posts: 31
Location: Null island

PostPosted: Fri Jun 23, 2017 11:06 pm    Post subject: Reply with quote

Being new to gentoo, I don't think so if I had to explicitly enable 32bit via a useflag for them. Sorry for the delay, I've managed to actually completely ruin my audio stack, it recognizes all my sound devices(both alsa and pulse) but doesn't play to any of them, and does not record as far as I can tell.

I use pulse.
Back to top
View user's profile Send private message
rh
n00b
n00b


Joined: 19 Sep 2006
Posts: 55

PostPosted: Sat Jun 24, 2017 7:33 am    Post subject: Reply with quote

Laachax wrote:
Being new to gentoo, I don't think so if I had to explicitly enable 32bit via a useflag for them.

You can also enable 32bit ABI system-wide, it'll save you from messing with every package. Add this line to your /etc/portage/make.conf
Code:
ABI_X86="64 32"

After that run emerge -uD --newuse world and you are set. It'll use more disk space and compile times are a bit longer, but also takes care of many problems with steam and games.

Laachax wrote:
Sorry for the delay, I've managed to actually completely ruin my audio stack, it recognizes all my sound devices (both alsa and pulse) but doesn't play to any of them, and does not record as far as I can tell.

Maybe a permission problem, or volume is set to 0 in mixer? Please check, that you have done your configuration per the wiki.
https://wiki.gentoo.org/wiki/PulseAudio

If it still doesn't work, and search in Multimedia subforum doesn't help, you might get more help with general audio issues posting there.
Back to top
View user's profile Send private message
Laachax
n00b
n00b


Joined: 03 Jun 2017
Posts: 31
Location: Null island

PostPosted: Mon Jun 26, 2017 5:53 pm    Post subject: Reply with quote

After much compiling... I got the 32bit abi on all my programs. I ran my games once more and in fact no errors this time around. But I still don't get music in Rise of Legends, and no sound in Path of Exile, but HotS has full sound but a bit of crackle, probably too many audio channels.

I fixed my audio stack too so that's good ^^

edit; PoE and HotS work now. Rise of Legends still has no music nor voiceover playback, both of which are .wmas, I tried adding wmp10 via playonlinux's components, but it didn't fix it. Hmm
Back to top
View user's profile Send private message
Laachax
n00b
n00b


Joined: 03 Jun 2017
Posts: 31
Location: Null island

PostPosted: Wed Jun 28, 2017 11:01 pm    Post subject: Reply with quote

Carefully working with wineprefixes and dlls makes rise of legends work :)

basically just dxdx9, msxml3, msxml4, msfc42, and wmp10.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gamers & Players All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum