Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Performance issues in KDE Plasma with Intel GPU
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fturco
Guru
Guru


Joined: 08 Dec 2010
Posts: 574
Location: Italy

PostPosted: Wed Feb 20, 2019 10:21 pm    Post subject: [SOLVED] Performance issues in KDE Plasma with Intel GPU Reply with quote

I'm using KDE Plasma on a 10-year old desktop computer with an integrated Intel GPU.
I use SDDM as my login manager. Both the login prompt and the lock screen are terribly slow, for example when you need to type the password.
I also have another problem which may be related. When using the Falkon web browser, the page slows down a lot when playing certain videos.
Maybe there is some underlying problem concerning hardware acceleration.

Some useful informations:

Code:
$ glxinfo -B
name of display: :0
display: :0  screen: 0
direct rendering: Yes
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
    Vendor: Intel Open Source Technology Center (0x8086)
    Device: Mesa DRI Intel(R) Q35  (0x29b2)
    Version: 19.0.0
    Accelerated: yes
    Video memory: 384MB
    Unified memory: yes
    Preferred profile: compat (0x2)
    Max core profile version: 0.0
    Max compat profile version: 1.4
    Max GLES1 profile version: 1.1
    Max GLES[23] profile version: 2.0
OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Q35
OpenGL version string: 1.4 Mesa 19.0.0-rc5

OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 2.0 Mesa 19.0.0-rc5
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 1.0.16


In /etc/portage/make.conf I have:
Code:
VIDEO_CARDS="intel i915"


Code:
$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82Q35 Express Integrated Graphics Controller (rev 02)


User "sddm" is in the "video" group:

Code:
$ groups sddm
video sddm


My user is in the "video" group, too:

Code:
$ groups fturco
audio cdrom floppy input lp lpadmin plugdev portage scanner usb users video wheel kvm fturco


Package versions:

Code:
$ emerge -pv mesa xf86-video-intel xorg-drivers xorg-server

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild   R    ] media-libs/mesa-19.0.0_rc5::gentoo  USE="classic dri3 egl gbm gles2 lm_sensors wayland -d3d9 -debug -gallium -gles1 -llvm -opencl -osmesa -pax_kernel -pic (-selinux) -test -unwind -vaapi -valgrind -vdpau -vulkan -xa -xvmc" VIDEO_CARDS="i915 intel (-freedreno) -i965 (-imx) -nouveau -r100 -r200 -r300 -r600 -radeon -radeonsi (-vc4) -virgl (-vivante) -vmware" 0 KiB
[ebuild   R    ] x11-base/xorg-drivers-1.20::gentoo  INPUT_DEVICES="libinput -elographics -evdev -joystick -keyboard -mouse -synaptics -vmmouse -void -wacom" VIDEO_CARDS="i915 intel -amdgpu -ast -dummy -fbdev (-freedreno) (-geode) -glint -i965 -mga -nouveau -nv -nvidia (-omap) -qxl -r128 -radeon -radeonsi -siliconmotion (-tdfx) (-tegra) (-vc4) -vesa -via -virtualbox -vmware (-voodoo)" 0 KiB
[ebuild   R    ] x11-base/xorg-server-1.20.3:0/1.20.3::gentoo  USE="glamor ipv6 systemd udev wayland xorg -debug -dmx -doc -kdrive -libressl -minimal (-selinux) -static-libs -suid -unwind -xcsecurity -xephyr -xnest -xvfb" 0 KiB
[ebuild   R    ] x11-drivers/xf86-video-intel-2.99.917_p20180214-r1::gentoo  USE="dri sna udev -debug -dri3 -tools -uxa -xvmc" 0 KiB

Total: 4 packages (4 reinstalls), Size of downloads: 0 KiB


Some relevant kernel options:

Code:
CONFIG_DRM=y
CONFIG_DRM_I915=m
CONFIG_AGP=y
CONFIG_AGP_INTEL=m


Code:
# eselect opengl list
Available OpenGL implementations:
  [1]   xorg-x11 *


X11 errors:

Code:
# grep "(EE)" /var/log/Xorg.0.log
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    26.767] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[    26.767] (EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
[  2599.050] (EE) client bug: timer event2 debounce short: offset negative (-0ms)
[  4660.102] (EE) client bug: timer event2 debounce short: offset negative (-0ms)


X11 warnings:

Code:
# grep "(WW)" /var/log/Xorg.0.log
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    26.328] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[    26.328] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[    26.328] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[    26.328] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[    26.328] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[    26.767] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[    26.767] (WW) Warning, couldn't open module vesa
[    26.782] (WW) Falling back to old probe method for modesetting


Is there something wrong in the previous informations? What else should I check?


Last edited by fturco on Fri Mar 01, 2019 7:54 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
fturco
Guru
Guru


Joined: 08 Dec 2010
Posts: 574
Location: Italy

PostPosted: Fri Feb 22, 2019 1:06 pm    Post subject: Reply with quote

It seems my current GPU only supports OpenGL 1.4, while KDE Plasma and QtWebEngine both require at least OpenGL 2.0.
So I decided to buy a new motherboard with a better GPU, while keeping my current CPU and RAM.
It's a used Intel DQ45CB with the Q45 chipset, which supports OpenGL 2.0.
I will also be able to switch from the xf86-video-intel driver to the modesetting driver.
See also https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=404558.
Back to top
View user's profile Send private message
fturco
Guru
Guru


Joined: 08 Dec 2010
Posts: 574
Location: Italy

PostPosted: Fri Mar 01, 2019 7:54 pm    Post subject: Reply with quote

Today I installed the new motherboard. No problems anymore! :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum