Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Wifi Autoconnect not working [Solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Spargeltarzan
Guru
Guru


Joined: 23 Jul 2017
Posts: 300

PostPosted: Sun Aug 27, 2017 8:05 am    Post subject: Wifi Autoconnect not working [Solved] Reply with quote

Hello dear community,

Every time I start my lenovo-yoga notebook I have to connect to the wifi network manually, autoconnecting doesn't work.
Use Kernel 4.12.5 with Gnome 3.22 from dantrell overlay. (maybe not the cause)

The issue is reproducible on two other computers setup the same way.

Will appreciate any approach how to fix!

Regards


Last edited by Spargeltarzan on Mon Aug 28, 2017 8:10 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
charles17
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2008
Posts: 2716

PostPosted: Sun Aug 27, 2017 9:58 am    Post subject: Reply with quote

Work through https://wiki.gentoo.org/wiki/Network_management_using_DHCPCD and it will work.
Most of the other methods need more complicated setup.
Back to top
View user's profile Send private message
Spargeltarzan
Guru
Guru


Joined: 23 Jul 2017
Posts: 300

PostPosted: Sun Aug 27, 2017 2:23 pm    Post subject: Reply with quote

I worked through this and activated dhcpcd and wpa_supplicant with the necessary config files, but no connection can be established.
Code:
no carrier found


I stopped these services again and my non-autoconnecting wifi works again.

Any idea what is the problem?
Further, will I be able to use my normal GNOME gui in the settings and panel to connect to networks with this setup or will I need to use the dhcpcd-ui from net-misc/dhcpcd? This gui looks like from 2 decades ago and also I do not want to work through wpa_supplicant config files every time I use a new wifi at a coffee shop, so I definitely prefer a solution which integrates to the native GNOME. Will it be possible with dhcpcd and wpa_supplicant?

Regards,
Back to top
View user's profile Send private message
charles17
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2008
Posts: 2716

PostPosted: Sun Aug 27, 2017 4:41 pm    Post subject: Reply with quote

Spargeltarzan wrote:
I worked through this and activated dhcpcd and wpa_supplicant with the necessary config files, but no connection can be established.
Code:
no carrier found

The connection should be established at boot.
Could you please do a reboot and then post your condensed dmesg output as described in https://wiki.gentoo.org/wiki/Wifi#dmesg (be sure to do the right replacements).

Spargeltarzan wrote:
I do not want to work through wpa_supplicant config files every time ...
Use wpa_gui instead.
Back to top
View user's profile Send private message
Spargeltarzan
Guru
Guru


Joined: 23 Jul 2017
Posts: 300

PostPosted: Mon Aug 28, 2017 8:09 pm    Post subject: Reply with quote

Hi!

Due to another issue with iio-sensor-proxy I migrated to GNOME with systemd and here the wifi autoconnecting with the networkmanager works!

Regards
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum