Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
X server cant detect screens
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
camilo
n00b
n00b


Joined: 23 Dec 2016
Posts: 3

PostPosted: Mon Mar 20, 2017 3:15 pm    Post subject: X server cant detect screens Reply with quote

I've been trying to start the X-server via startxfce4 to specifically start Xfce4.

However, I keep getting this error

Code:

[   302.208]
X.Org X Server 1.19.2
Release Date: 2017-03-02
[   302.208] X Protocol Version 11, Revision 0
[   302.208] Build Operating System: Linux 4.4.6-gentoo x86_64 Gentoo
[   302.208] Current Operating System: Linux csap_camilo 4.4.6-gentoo #1 SMP Tue Jul 5 04:57:47 KST 2016 x86_64
[   302.208] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/kernel-genkernel-x86_64-4.4.6-gentoo root=UUID=92b51c3a-b279-4cd7-81a3-5e3d2a9c2d1f ro
[   302.208] Build Date: 20 March 2017  12:17:56PM
[   302.208] 
[   302.208] Current version of pixman: 0.34.0
[   302.208]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[   302.208] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   302.208] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Tue Mar 21 00:07:05 2017
[   302.208] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   302.208] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   302.208] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   302.208] (==) No screen section available. Using defaults.
[   302.208] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   302.208] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   302.209] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
   Using the first device section listed.
[   302.209] (**) |   |-->Device "modesetting"
[   302.209] (**) |   |-->GPUDevice "Intel Graphics"
[   302.209] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
   Using a default monitor configuration.
[   302.209] (==) Automatically adding devices
[   302.209] (==) Automatically enabling devices
[   302.209] (==) Automatically adding GPU devices
[   302.209] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[   302.209] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/,
   /usr/share/fonts/TTF/,
   /usr/share/fonts/OTF/,
   /usr/share/fonts/Type1/,
   /usr/share/fonts/100dpi/,
   /usr/share/fonts/75dpi/
[   302.209] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[   302.209] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   302.209] (II) Loader magic: 0x811cc0
[   302.209] (II) Module ABI versions:
[   302.209]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   302.209]    X.Org Video Driver: 23.0
[   302.209]    X.Org XInput driver : 24.1
[   302.209]    X.Org Server Extension : 10.0
[   302.209] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0412:1043:8534 rev 6, Mem @ 0xf7800000/4194304, 0xe0000000/268435456, I/O @ 0x0000f000/64
[   302.209] (II) LoadModule: "glx"
[   302.209] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   302.210] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   302.210]    compiled for 1.19.2, module version = 1.0.0
[   302.210]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[   302.210] (II) LoadModule: "modesetting"
[   302.210] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[   302.210] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[   302.210]    compiled for 1.19.2, module version = 1.19.2
[   302.210]    Module class: X.Org Video Driver
[   302.210]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[   302.210] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[   302.210] (--) using VT number 7

[   302.212] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[   302.212] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[   302.212] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[   302.212] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[   302.212] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[   302.212] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[   302.212] (II) UnloadModule: "modesetting"
[   302.212] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[   302.212] (II) UnloadModule: "modesetting"
[   302.212] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.
[   302.212] (EE)  Fatal server error:
[   302.212] (EE) no screens found(EE)
[   302.212] (EE) Please consult the The X.Org Foundation support   at http://wiki.x.org for help.
[   302.212] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   302.212] (EE)
[   302.213] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.


My related USE flags are

Code:

VIDEO_CARDS="intel i965"


What could be generating this problem?


Last edited by camilo on Mon Mar 20, 2017 3:26 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 42581
Location: 56N 3W

PostPosted: Mon Mar 20, 2017 3:25 pm    Post subject: Reply with quote

camilo,

Welcome to Gentoo.

Code:
[   302.209] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0412:
Tells that you have an Intel graphics card.
Code:
[   302.210] (II) LoadModule: "modesetting"
tells that you have told Xorg to use the modesetting driver.
That might be ok, it depends on your card. I did not decode it.

Code:
[   302.212] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
tells that you have a piece missing from your kernel.

You need to follow Gentoo Wiki Intel page to update your kernel.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 21335
Location: here

PostPosted: Mon Mar 20, 2017 3:25 pm    Post subject: Reply with quote

i950 driver for xorg not exists.
You need to set or i915 or i965, see manual for intel graphics card
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
camilo
n00b
n00b


Joined: 23 Dec 2016
Posts: 3

PostPosted: Mon Mar 20, 2017 3:27 pm    Post subject: Reply with quote

fedeliallalinea wrote:
i950 driver for xorg not exists.
You need to set or i915 or i965, see manual for intel graphics card


Thank you! Yes, I meant i965 not i950. Sorry.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum