Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] NFS Not working: version or protocol not supported
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
wichtounet
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Mar 2012
Posts: 114

PostPosted: Tue Jan 03, 2017 2:03 pm    Post subject: [SOLVED] NFS Not working: version or protocol not supported Reply with quote

Hi,

I have a problem with my NFS on this computer. Yesterday, it was working like a charm but now I had to restart the server for a RAID expand and it's not working anymore:

On the client:

Quote:
/etc/fstab
# NFS
192.168.20.101:/movies /mnt/movies nfs rw,_netdev,auto 0 0
192.168.20.101:/music /mnt/music nfs rw,_netdev,auto 0 0
192.168.20.101:/documents /mnt/documents nfs rw,_netdev,auto 0 0
192.168.20.101:/series /mnt/series nfs rw,_netdev,auto 0 0
192.168.20.101:/multimedia /mnt/multimedia nfs rw,_netdev,auto 0 0
192.168.20.101:/backups /mnt/backups nfs rw,_netdev,auto 0 0


Quote:
sudo mount -a
mount.nfs: requested NFS version or transport protocol is not supported
mount.nfs: requested NFS version or transport protocol is not supported
mount.nfs: requested NFS version or transport protocol is not supported
mount.nfs: requested NFS version or transport protocol is not supported
mount.nfs: requested NFS version or transport protocol is not supported
mount.nfs: requested NFS version or transport protocol is not supported


Quote:
sudo showmount 192.168.20.101 -e
Export list for 192.168.20.101:
/export/backups 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export/music 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export/multimedia 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export/series 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export/movies 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export/documents 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24



I've tested from two different clients, I have the same errors. Something must have changed on the server, but I didn't find any packages related to NFS in the Gentoo logs. I didn't update the kernel on the server. After it didn't work, I did try to reboot both the servers and the client, to no avail.

On the server:

Quote:
rpcinfo
100000 4 tcp6 ::.0.111 portmapper superuser
100000 3 tcp6 ::.0.111 portmapper superuser
100000 4 udp6 ::.0.111 portmapper superuser
100000 3 udp6 ::.0.111 portmapper superuser
100000 4 tcp 0.0.0.0.0.111 portmapper superuser
100000 3 tcp 0.0.0.0.0.111 portmapper superuser
100000 2 tcp 0.0.0.0.0.111 portmapper superuser
100000 4 udp 0.0.0.0.0.111 portmapper superuser
100000 3 udp 0.0.0.0.0.111 portmapper superuser
100000 2 udp 0.0.0.0.0.111 portmapper superuser
100000 4 local /var/run/rpcbind.sock portmapper superuser
100000 3 local /var/run/rpcbind.sock portmapper superuser
100024 1 udp 0.0.0.0.189.171 status superuser
100024 1 tcp 0.0.0.0.228.98 status superuser
100024 1 udp6 ::.174.130 status superuser
100024 1 tcp6 ::.155.72 status superuser
100005 1 udp 0.0.0.0.170.22 mountd superuser
100005 1 tcp 0.0.0.0.205.7 mountd superuser
100005 1 udp6 ::.170.105 mountd superuser
100005 1 tcp6 ::.157.177 mountd superuser
100005 2 udp 0.0.0.0.192.234 mountd superuser
100005 2 tcp 0.0.0.0.170.118 mountd superuser
100005 2 udp6 ::.129.131 mountd superuser
100005 2 tcp6 ::.136.227 mountd superuser
100005 3 udp 0.0.0.0.141.4 mountd superuser
100005 3 tcp 0.0.0.0.147.54 mountd superuser
100005 3 udp6 ::.236.60 mountd superuser
100005 3 tcp6 ::.204.248 mountd superuser


Quote:
exportfs
/export 192.168.20.0/24
/export 192.168.10.0/24
/export/documents
192.168.20.0/24
/export/documents
192.168.10.0/24
/export/movies 192.168.20.0/24
/export/movies 192.168.10.0/24
/export/series 192.168.20.0/24
/export/series 192.168.10.0/24
/export/multimedia
192.168.20.0/24
/export/multimedia
192.168.10.0/24
/export/music 192.168.20.0/24
/export/music 192.168.10.0/24
/export/backups
192.168.20.0/24
/export/backups
192.168.10.0/24


What could have caused this ?

I'll gladly provide more information, but I don't know twhat information to give, just tell me what you need, and I'll send the information.

Thanks

Baptiste


Last edited by wichtounet on Tue Jan 03, 2017 2:26 pm; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Perfect Gentleman
l33t
l33t


Joined: 18 May 2014
Posts: 772

PostPosted: Tue Jan 03, 2017 2:04 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
showmount -e server
Back to top
View user's profile Send private message
wichtounet
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Mar 2012
Posts: 114

PostPosted: Tue Jan 03, 2017 2:07 pm    Post subject: Reply with quote

Perfect Gentleman wrote:
Code:
showmount -e server


Hi,

Here it is, from the client:

Quote:
sudo showmount 192.168.20.101 -e
Export list for 192.168.20.101:
/export/backups 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export/music 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export/multimedia 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export/series 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export/movies 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export/documents 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
/export 192.168.10.0/24,192.168.20.0/24
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 42564
Location: 56N 3W

PostPosted: Tue Jan 03, 2017 2:11 pm    Post subject: Reply with quote

wichtounet,

Try mounting with nfsvers=3 unless you are sure that version 4 is off on the nfs fileserver.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
wichtounet
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Mar 2012
Posts: 114

PostPosted: Tue Jan 03, 2017 2:15 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

Thanks for the reply

NeddySeagoon wrote:
Try mounting with nfsvers=3 unless you are sure that version 4 is off on the nfs fileserver.


I just tried and it gives the exact same error.

Weirdly, if I force to nfs v4, I have a timeout.
Back to top
View user's profile Send private message
wichtounet
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Mar 2012
Posts: 114

PostPosted: Tue Jan 03, 2017 2:26 pm    Post subject: Reply with quote

I found the issue...

For some reason, the nfs-server systemd service was not started anymore... Something must have changed in the systemd service files or dependencies and the server was not automatically started.

I should have checked before...

Thanks guys

Baptiste
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum