Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
A little help with X, XFCE and Nvidia Drivers =D
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Bolyzaurio
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2016
Posts: 2
Location: Mexico

PostPosted: Mon Jan 02, 2017 7:50 am    Post subject: A little help with X, XFCE and Nvidia Drivers =D Reply with quote

Ok.
There is the problem after trying to make grub work with Gentoo and Windows i got it working then the next step, installing X and XFCE(i like XFCE).
I used genkernel to make it work and start to work right away.

Then installed Xorg according to the wiki, it worked.
With
VIDEO_CARDS="nouveau intel"

Then i went mad and tried to install the nvidia-drivers and xfce4 and believed that everything would be right.

With
VIDEO_CARDS="nvidia"
then i used
nvidia-xconfig

That was the configuration, then i tried to run startxfce4
and nothing happed but a black screen that doesn't ket me kill X nor change terminal.

After that i used emerge -uND @wolrd because i think that everything was installed to be used with nouveau but still it didn't work after that.

Again i tried to go back to VIDEO_CARDS="nouveau" but still i didn't get X to work, and update the portage tree again with the nouveau configuration.
I tried to delete the xorg.conf and still i didn't get it to work.

Right now i don't have idea what to try.

Thanks for reading :D

Update
I removed some lines on etc/portage/package.use/xfce (the nvidia drivers)
This was left.
Code:

app-text/poppler -qt4
dev-util/cmake -qt4#


Now i have update my make.conf to this.
Code:

# Build setup as of <add current date>

# C and C++ compiler options for GCC.
CFLAGS="-march=native -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"

# Note: MAKEOPTS and EMERGE_DEFAULT_OPTS are set in .bashrc

# Only free software, please.
ACCEPT_LICENSE="-* @FREE CC-Sampling-Plus-1.0"

# WARNING: Changing your CHOST is not something that should be done lightly.
# Please consult http://www.gentoo.org/doc/en/change-chost.xml before changing.
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"

# Use the 'stable' branch - 'testing' no longer required for Gnome 3.
ACCEPT_KEYWORDS="amd64"

# Additional USE flags in addition to those specified by the current profile.
CPU_FLAGS_X86="aes avx avx2 fma3 mmx mmxext popcnt sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3"
USE="${CPU_FLAGS_X86} pulseaudio icu alsa consolekit branding -gnome -kde -minimal -qt4 dbus jpeg lock session startup-notification thunar udev X gtk gtk3"

# Important Portage directories.
PORTDIR="/usr/portage"
DISTDIR="${PORTDIR}/distfiles"
PKGDIR="${PORTDIR}/packages"

# Turn on logging - see http://gentoo-en.vfose.ru/wiki/Gentoo_maintenance.
PORTAGE_ELOG_CLASSES="info warn error log qa"
PORTAGE_ELOG_SYSTEM="save"
# Logs go to /var/log/portage/elog by default - view them with elogviewer.

# Settings for X11
VIDEO_CARDS="nouveau intel i915"
INPUT_DEVICES="evdev synaptics"

GENTOO_MIRRORS="http://gentoo.osuosl.org/"
XFCE_PLUGINS="brightness clock trash"



And i updated again with emerge -uDN @world and now i got No Screen Found with this log.

Code:

[  4617.163]
X.Org X Server 1.18.4
Release Date: 2016-07-19
[  4617.164] X Protocol Version 11, Revision 0
[  4617.164] Build Operating System: Linux 4.4.39-gentoo x86_64 Gentoo
[  4617.165] Current Operating System: Linux The-Wall 4.4.39-gentoo #1 SMP Mon Jan 2 19:49:15 CST 2017 x86_64
[  4617.165] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/kernel-genkernel-x86_64-4.4.39-gentoo root=UUID=a0e84501-371e-4e9a-93e1-3dd62d529149 ro
[  4617.166] Build Date: 02 January 2017  06:56:44PM
[  4617.166] 
[  4617.167] Current version of pixman: 0.34.0
[  4617.168]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[  4617.168] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  4617.170] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jan  2 21:18:14 2017
[  4617.170] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[  4617.171] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  4617.171] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[  4617.171] (==) No screen section available. Using defaults.
[  4617.171] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[  4617.171] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[  4617.171] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
   Using a default monitor configuration.
[  4617.171] (==) Automatically adding devices
[  4617.171] (==) Automatically enabling devices
[  4617.171] (==) Automatically adding GPU devices
[  4617.171] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[  4617.171] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[  4617.171]    Entry deleted from font path.
[  4617.171] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[  4617.171]    Entry deleted from font path.
[  4617.171] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[  4617.171]    Entry deleted from font path.
[  4617.171] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[  4617.171]    Entry deleted from font path.
[  4617.171]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[  4617.171] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[  4617.171]    Entry deleted from font path.
[  4617.171]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[  4617.171] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/
[  4617.171] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[  4617.171] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
   If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[  4617.171] (II) Loader magic: 0x811c80
[  4617.171] (II) Module ABI versions:
[  4617.171]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  4617.171]    X.Org Video Driver: 20.0
[  4617.171]    X.Org XInput driver : 22.1
[  4617.171]    X.Org Server Extension : 9.0
[  4617.171] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[  4617.171] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[  4617.172] (--) PCI: (0:0:2:0) 8086:0412:1458:d000 rev 6, Mem @ 0xf7400000/4194304, 0xd0000000/268435456, I/O @ 0x0000f000/64
[  4617.172] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:17c8:1458:36b6 rev 161, Mem @ 0xf6000000/16777216, 0xe0000000/268435456, 0xf0000000/33554432, I/O @ 0x0000e000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[  4617.172] (II) LoadModule: "glx"
[  4617.172] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  4617.172] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[  4617.172]    compiled for 1.18.4, module version = 1.0.0
[  4617.172]    ABI class: X.Org Server Extension, version 9.0
[  4617.172] (==) AIGLX enabled
[  4617.172] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 0
[  4617.172] (==) Matched nv as autoconfigured driver 1
[  4617.172] (==) Matched intel as autoconfigured driver 2
[  4617.172] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 3
[  4617.172] (==) Matched nv as autoconfigured driver 4
[  4617.172] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 5
[  4617.172] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 6
[  4617.172] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 7
[  4617.172] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[  4617.172] (II) LoadModule: "nouveau"
[  4617.172] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
[  4617.172] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
[  4617.172]    compiled for 1.18.4, module version = 1.0.12
[  4617.172]    Module class: X.Org Video Driver
[  4617.172]    ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[  4617.172] (II) LoadModule: "nv"
[  4617.172] (WW) Warning, couldn't open module nv
[  4617.172] (II) UnloadModule: "nv"
[  4617.172] (II) Unloading nv
[  4617.172] (EE) Failed to load module "nv" (module does not exist, 0)
[  4617.172] (II) LoadModule: "intel"
[  4617.172] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[  4617.172] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[  4617.172]    compiled for 1.18.4, module version = 2.99.917
[  4617.173]    Module class: X.Org Video Driver
[  4617.173]    ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[  4617.173] (II) LoadModule: "modesetting"
[  4617.173] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[  4617.173] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[  4617.173]    compiled for 1.18.4, module version = 1.18.4
[  4617.173]    Module class: X.Org Video Driver
[  4617.173]    ABI class: X.Org Video Driver, version 20.0
[  4617.173] (II) LoadModule: "fbdev"
[  4617.173] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[  4617.173] (II) UnloadModule: "fbdev"
[  4617.173] (II) Unloading fbdev
[  4617.173] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[  4617.173] (II) LoadModule: "vesa"
[  4617.173] (WW) Warning, couldn't open module vesa
[  4617.173] (II) UnloadModule: "vesa"
[  4617.173] (II) Unloading vesa
[  4617.173] (EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
[  4617.173] (II) NOUVEAU driver
[  4617.173] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
[  4617.173]    RIVA TNT        (NV04)
[  4617.173]    RIVA TNT2       (NV05)
[  4617.173]    GeForce 256     (NV10)
[  4617.173]    GeForce 2       (NV11, NV15)
[  4617.173]    GeForce 4MX     (NV17, NV18)
[  4617.173]    GeForce 3       (NV20)
[  4617.173]    GeForce 4Ti     (NV25, NV28)
[  4617.173]    GeForce FX      (NV3x)
[  4617.173]    GeForce 6       (NV4x)
[  4617.173]    GeForce 7       (G7x)
[  4617.173]    GeForce 8       (G8x)
[  4617.173]    GeForce GTX 200 (NVA0)
[  4617.173]    GeForce GTX 400 (NVC0)
[  4617.173] (II) intel: Driver for Intel(R) Integrated Graphics Chipsets:
   i810, i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G,
   915G, E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM,
   Pineview G, 965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33,
   GM45, 4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43
[  4617.173] (II) intel: Driver for Intel(R) HD Graphics: 2000-6000
[  4617.173] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Graphics: 5100, 6100
[  4617.173] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Pro Graphics: 5200, 6200, P6300
[  4617.173] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[  4617.173] (--) using VT number 7

[  4617.175] (EE) [drm] Failed to open DRM device for (null): -22
[  4617.175] (EE) [drm] Failed to open DRM device for (null): -22
[  4617.175] (EE) [drm] Failed to open DRM device for (null): -22
[  4617.175] (EE) [drm] Failed to open DRM device for pci:0000:01:00.0: -22
[  4617.176] (EE) [drm] Failed to open DRM device for pci:0000:01:00.0: -22
[  4617.176] (II) intel(G0): Using Kernel Mode Setting driver: i915, version 1.6.0 20151010
[  4617.176] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[  4617.176] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[  4617.176] (II) UnloadModule: "modesetting"
[  4617.176] (EE) Device(s) detected, but none match those in the config file.
[  4617.176] (EE)
Fatal server error:
[  4617.176] (EE) no screens found(EE)
[  4617.176] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[  4617.176] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[  4617.176] (EE)
[  4617.180] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.


I researched a little about this and some post commented that Nouveau may not support my VC, but then again i was working with X alone until i tried to install the property drivers and they clashed with Nouveau ones.

Then again i have an genkernel Kernel, meaning that i have the Nouveau by default.

Thanks.


Last edited by Bolyzaurio on Tue Jan 03, 2017 3:45 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
eccerr0r
Watchman
Watchman


Joined: 01 Jul 2004
Posts: 7051
Location: almost Mile High in the USA

PostPosted: Mon Jan 02, 2017 8:01 am    Post subject: Reply with quote

Well, the first thing that needs to be considered: I don't know how you compiled your kernel. If you built your kernel with nouveau built in, the nvidia-drivers will not work as they will clash.

If you built nouveau as a module, you'll need to blacklist nouveau.ko when you're playing with nvidia-drivers.

You'll also need to eselect opengl to whatever you choose, too, but that's later - it shouldn't prohibit you from getting 2D graphics.

Next thing is wondering how far in the X initialization it went. The logfile is in /var/log/Xorg.0.log. See if it actually completed initialization or did it emit errors. See if your monitor has some diag info? Or is this a laptop?

Likely you should try running without xorg.conf config files for now, unless you're changing a specific value, it could cause more problems.
_________________
Intel Core i7 2700K@ 4.1GHz/HD3000 graphics/8GB DDR3/180GB SSD
What am I supposed watching?
Back to top
View user's profile Send private message
Bolyzaurio
n00b
n00b


Joined: 16 Jun 2016
Posts: 2
Location: Mexico

PostPosted: Tue Jan 03, 2017 3:55 am    Post subject: Reply with quote

Up?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum