Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
problem loading ath9k module + kernel question
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
marinosk_81
n00b
n00b


Joined: 20 Dec 2016
Posts: 14

PostPosted: Tue Dec 20, 2016 7:18 am    Post subject: problem loading ath9k module + kernel question Reply with quote

Hello,

gentoo noob here, just did a fresh install on my old 2006 macbook and can't get the wifi running. My card is a Qualcomm Atheros - I used
Code:
lspci -k
to double check from the liveCD (where I do have wifi) that the appropriate driver is indeed ath9k. Then I recompiled the kernel making sure that I have selected all that is mentioned here https://wireless.wiki.kernel.org/en/users/Drivers/ath9k.

First thing to note is that I can only select cfg80211, mac80211 and ath9k as modules and as built-in into the kernel. First question is why?
Second thing is that there no module for ath9k is created..
Code:
find /lib/modules/4.9.0-kernel | grep ath9k
results in nothing and the module fails to load with either modprobe or if put within /etc/conf.d/modules

I guess I'm doing something wrong when compiling the kernel but what? I simply did
Code:
genkernel --menuconfig
and made sure I selected all the above amongst my other configurations. I did that 2 times just to make sure I have indeed selected ath9k as a module but still nothing..
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 21328
Location: here

PostPosted: Tue Dec 20, 2016 7:34 am    Post subject: Reply with quote

What returns the command grep -i ath9k /usr/src/linux/.config?
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
marinosk_81
n00b
n00b


Joined: 20 Dec 2016
Posts: 14

PostPosted: Tue Dec 20, 2016 11:30 am    Post subject: Reply with quote

can't paste the exact output as I don't have the computer near me, but what I get is commented out line, so no, the module is not there. why is that? I did select everything noted on the link above - how can it be that the configuration file does not reflect these changes?
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 21328
Location: here

PostPosted: Tue Dec 20, 2016 11:35 am    Post subject: Reply with quote

You are sure that selected kernel is 4.9 (eselect kernel list)?
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
Logicien
Veteran
Veteran


Joined: 16 Sep 2005
Posts: 1360
Location: Montréal

PostPosted: Tue Dec 20, 2016 1:10 pm    Post subject: Reply with quote

The good command to see if the ath9k module have been compiled for a kernel version or an other is
Code:
find /lib/modules -iname *ath9k*

_________________
Paul
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6228
Location: Room 101

PostPosted: Wed Dec 21, 2016 12:20 am    Post subject: Re: problem loading ath9k module + kernel question Reply with quote

marinosk_81 wrote:
[...] just did a fresh install on my old 2006 macbook and can't get the wifi running. My card is a Qualcomm Atheros - I used 'lspci -k' to double check from the liveCD (where I do have wifi) that the appropriate driver is indeed ath9k.

marinosk_81 ... I have a 2006 macbook (which is the macbook1,1) and this doesn't have ath9k, but ath5k.

zgrep -E '(_ATH|WEXT|(MAC|CFG)80211)' /proc/config.gz:
# CONFIG_BT_HCIUART_ATH3K is not set
# CONFIG_BT_ATH3K is not set
CONFIG_WEXT_CORE=y
CONFIG_WEXT_PROC=y
CONFIG_CFG80211=m
# CONFIG_CFG80211_DEVELOPER_WARNINGS is not set
# CONFIG_CFG80211_REG_DEBUG is not set
CONFIG_CFG80211_DEFAULT_PS=y
# CONFIG_CFG80211_INTERNAL_REGDB is not set
CONFIG_CFG80211_WEXT=y
CONFIG_MAC80211=m
CONFIG_MAC80211_HAS_RC=y
CONFIG_MAC80211_RC_MINSTREL=y
CONFIG_MAC80211_RC_MINSTREL_HT=y
CONFIG_MAC80211_RC_DEFAULT_MINSTREL=y
CONFIG_MAC80211_RC_DEFAULT="minstrel_ht"
# CONFIG_MAC80211_MESH is not set
CONFIG_MAC80211_LEDS=y
# CONFIG_MAC80211_MESSAGE_TRACING is not set
# CONFIG_MAC80211_DEBUG_MENU is not set
# CONFIG_NET_VENDOR_ATHEROS is not set
# CONFIG_MAC80211_HWSIM is not set
CONFIG_ATH_COMMON=m
CONFIG_ATH_CARDS=m
# CONFIG_ATH_DEBUG is not set
CONFIG_ATH5K=m
# CONFIG_ATH5K_DEBUG is not set
CONFIG_ATH5K_PCI=y
# CONFIG_ATH9K is not set
# CONFIG_ATH9K_HTC is not set
# CONFIG_ATH6KL is not set
# CONFIG_ATH10K is not set

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum