Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] wpa_gui: Could not get status from wpa_supplicant
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dead_parrot
n00b
n00b


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 24
Location: /EU/PL

PostPosted: Sat Dec 17, 2016 6:10 pm    Post subject: [SOLVED] wpa_gui: Could not get status from wpa_supplicant Reply with quote

Hi,

I have a problem with access rights to wpa_supplicant (I guess). Wpa_gui run by a user gives message: Could not get status from wpa_supplicant and run by root works fine.

my /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
Code:

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=wheel
update_config=1

The user is a member of the wheel group.

I have no idea what is wrong.


Last edited by dead_parrot on Sun Dec 25, 2016 7:24 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6228
Location: Room 101

PostPosted: Sat Dec 17, 2016 9:25 pm    Post subject: Re: wpa_gui: Could not get status from wpa_supplicant Reply with quote

dead_parrot ... please try with:

/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf:
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=wheel
update_config=1

If that behaves similarly then post the output of

Code:
$ ls -ld /run/wpa_supplicant
$ wpa_cli status

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
dead_parrot
n00b
n00b


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 24
Location: /EU/PL

PostPosted: Sun Dec 18, 2016 9:22 am    Post subject: Reply with quote

Hi khayyam,

Thanks for your reply. Unfortunately, this does not change anything.

The output for ls -ld /run/wpa_supplicant is:
Code:

drwxr-x--- 2 root root 60 12-18 10:13 /run/wpa_supplicant

and for wpa_cli status:
Code:

Failed to connect to non-global ctrl_ifname: (nil)  error: Permission denied


Best regards,
dp
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6228
Location: Room 101

PostPosted: Sun Dec 18, 2016 9:56 am    Post subject: Reply with quote

dead_parrot wrote:
Code:
drwxr-x--- 2 root root 60 12-18 10:13 /run/wpa_supplicant

dead_parrot ... ok, that shows us that group isn't set to wheel. How are you starting wpa_supplicant?

Code:
# egrep -v '^(#|$)' /etc/conf.d/wpa_supplicant
# ps auxwww | grep [w]pa

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
dead_parrot
n00b
n00b


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 24
Location: /EU/PL

PostPosted: Sun Dec 18, 2016 4:16 pm    Post subject: Reply with quote

khayyam wrote:
How are you starting wpa_supplicant?

I understand that via dhcpcd.

egrep -v '^(#|$)' /etc/conf.d/wpa_supplicant gives:
Code:

wpa_supplicant_args=""

and ps auxwww | grep [w]pa gives:
Code:

root      3187  0.0  0.0  29860  3240 ?        Ss   16:52   0:00 wpa_supplicant -B -c/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf -iwlp6s0
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6228
Location: Room 101

PostPosted: Sun Dec 18, 2016 5:35 pm    Post subject: Reply with quote

dead_parrot wrote:
khayyam wrote:
How are you starting wpa_supplicant?

I understand that via dhcpcd.

dead_parrot ... so you have '10-wpa_supplicant' in /lib/dhcpcd/dhcpcd-hooks? Try the following:

/etc/conf.d/wpa_supplicant:
wpa_supplicant_args="-Dnl80211 -iwlp6s0 -qq"

Code:
# /etc/init.d/dhcpcd stop
# rm /lib/dhcpcd/dhcpcd-hooks/10-wpa_supplicant
# /etc/init.d/wpa_supplicant start
# /etc/init.d/dhcpcd start
# ls -l /run/wpa_supplicant

dead_parrot wrote:
ps auxwww | grep [w]pa:
root      3187  0.0  0.0  29860  3240 ?        Ss   16:52   0:00 wpa_supplicant -B -c/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf -iwlp6s0

You should be seeing 'wpa_cli' running '/etc/wpa_supplicant/wpa_cli.sh' ... I assume dhcpcd doesn't start this (as 'net.*' would). That doesn't explain the fact that /run/wpa_supplicant is group 'wheel', it should be as this is defined in wpa_supplicant.conf ... that doesn't make sense to me, are you sure that there isn't a typo in the filename, or path?

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
charles17
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2008
Posts: 2583

PostPosted: Sun Dec 18, 2016 5:55 pm    Post subject: Reply with quote

khayyam wrote:
Code:
# /etc/init.d/dhcpcd stop
# rm /lib/dhcpcd/dhcpcd-hooks/10-wpa_supplicant
# /etc/init.d/wpa_supplicant start
# /etc/init.d/dhcpcd start
# ls -l /run/wpa_supplicant

@khay,

For running wpa_supplicant with dhcpcd one would need either the old 10-wpa_supplicant hook (and do not run wpa_supplicant as a service) or use CONFIG_MATCH_IFACE=yes.
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6228
Location: Room 101

PostPosted: Sun Dec 18, 2016 8:39 pm    Post subject: Reply with quote

charles17 wrote:
@khay, [f]or running wpa_supplicant with dhcpcd one would need either the old 10-wpa_supplicant hook (and do not run wpa_supplicant as a service) or use CONFIG_MATCH_IFACE=yes.

charles17 ... yes, but the above is simply a test to try and get some idea of why /run/wpa_supplicant (and socket) isn't 'root:wheel'. It should be, whether dhcpcd, or net.*, starts it, or if wpa_supplicant is run in isolation ... but from all accounts that isn't happening.

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
dead_parrot
n00b
n00b


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 24
Location: /EU/PL

PostPosted: Mon Dec 19, 2016 9:14 pm    Post subject: Reply with quote

khayyam wrote:

dead_parrot ... so you have '10-wpa_supplicant' in /lib/dhcpcd/dhcpcd-hooks?

Correct.

I removed it, did what you wrote, and received;
Code:

* Starting WPA Supplicant Daemon ...
Failed to initialize control interface 'DIR=/var/run/wpa_supplicant'.
You may have another wpa_supplicant process already running or the file was
left by an unclean termination of wpa_supplicant in which case you will need
to manually remove this file before starting wpa_supplicant again.

nl80211: Failed to open /proc/sys/net/ipv4/conf/wlp6s0/drop_unicast_in_l2_multicast: No such file or directory
nl80211: Failed to set IPv4 unicast in multicast filter
nl80211: Failed to open /proc/sys/net/ipv4/conf/wlp6s0/drop_unicast_in_l2_multicast: No such file or directory
nl80211: Failed to set IPv4 unicast in multicast filter
 * start-stop-daemon: failed to start `/usr/sbin/wpa_supplicant'
 * Failed to start WPA Supplicant Daemon                                          [ !! ]
 * ERROR: wpa_supplicant failed to start


killing wpa_supplicnat process and starting it again i got from ls -l /run/wpa_supplicant/
Code:

srwxrwx--- 1 root root 0 12-19 21:55 wlp6s0

and
Code:


root      4317  0.0  0.0  29860  3608 ?        Ss   21:55   0:00 /usr/sbin/wpa_supplicant -Dnl80211 -iwlp6s0 -qq -B -c/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6228
Location: Room 101

PostPosted: Mon Dec 19, 2016 11:51 pm    Post subject: Reply with quote

dead_parrot wrote:
Code:
* Starting WPA Supplicant Daemon ...
Failed to initialize control interface 'DIR=/var/run/wpa_supplicant'.
You may have another wpa_supplicant process already running or the file was
left by an unclean termination of wpa_supplicant in which case you will need
to manually remove this file before starting wpa_supplicant again.

dead_parrot ... "killing" will not "manually remove this file" ...

Code:
# /etc/init.d/dhcpcd stop
# /etc/init.d/wpa_supplicant stop
# rm -f /lib/dhcpcd/dhcpcd-hooks/10-wpa_supplicant
# rm -fr /run/wpa_supplicant
# /etc/init.d/wpa_supplicant start
# /etc/init.d/dhcpcd start
# ls -ld /run/wpa_supplicant

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
dead_parrot
n00b
n00b


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 24
Location: /EU/PL

PostPosted: Tue Dec 20, 2016 7:01 pm    Post subject: Reply with quote

khayyam wrote:

dead_parrot ... "killing" will not "manually remove this file" ...

:oops:

the effect:
Code:

rwxr-x--- 2 root root 60 12-20 19:53 /run/wpa_supplicant
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6228
Location: Room 101

PostPosted: Tue Dec 20, 2016 11:55 pm    Post subject: Reply with quote

dead_parrot wrote:
Code:
rwxr-x--- 2 root root 60 12-20 19:53 /run/wpa_supplicant

dead_parrot ... no change, so what is /run?

Code:
# mount | egrep '(root|run)'

We should probably get more details of the contents of wpa_supplicant.conf:

Code:
# cat -vET /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

... and details about the wpa_supplicant package:

Code:
# emerge -pvq wpa_supplicant

Also, stop wpa_supplicant, change wpa_supplicant_args to the following, start wpa_supplicant, and pastebin the log.

/etc/conf.d/wpa_supplicant:
wpa_supplicant_args="-Dnl80211 -dd -f /var/log/wpa_supplicant.log"

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
dead_parrot
n00b
n00b


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 24
Location: /EU/PL

PostPosted: Sun Dec 25, 2016 7:24 am    Post subject: Reply with quote

Dear khayyam,

Thank you very much for your help and patience. You were right from the very beginning. The solution was to have /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf as following
Code:

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=wheel
update_config=1

instead of
Code:

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=wheel
update_config=1


I did a mistake trying this solution putting GROUP=wheel in a separate line. Sorry and thanks again for your help.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum