Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
KDE plasma doesn't start
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
donaldf1000
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 23

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 2:15 pm    Post subject: KDE plasma doesn't start Reply with quote

Hi all. I just installed KDE Plasma after the wiki indications.
The problem is KDE doesn't start, the prompt appears but nothing else.
I tried CTRL-C but nothing, the prompt remains on a black screen and that's all.
what should i do?
Back to top
View user's profile Send private message
Maxxx
Guru
Guru


Joined: 12 Jan 2016
Posts: 515
Location: Italia

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 3:08 pm    Post subject: Reply with quote

Do you have black screen after "startx" command?
If it is so, the problem could be not correct kernel setup (for exemple relatively to video card) or you need an appropriate video card driver, or you haven't installed all necessary KDE packages...
Back to top
View user's profile Send private message
donaldf1000
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 23

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 3:13 pm    Post subject: ok Reply with quote

ok, i already figure that.
my problem is what can i do?
how can i get a terminal to fix anything?
the startx command is loaded automaticaly....
Back to top
View user's profile Send private message
Maxxx
Guru
Guru


Joined: 12 Jan 2016
Posts: 515
Location: Italia

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 3:33 pm    Post subject: Reply with quote

For terminal you can use "ctrl+alt+f2" (or "ctrl+alt+f3 ecc...).
or you can enter in your gentoo environment by chroot, but it is easier the first.
Back to top
View user's profile Send private message
Maxxx
Guru
Guru


Joined: 12 Jan 2016
Posts: 515
Location: Italia

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 3:43 pm    Post subject: Reply with quote

Moreover, what video card do you have?
But, before see at the kernel, what is the result of this command?

Quote:
emerge -pv kde-plasma/plasma-meta
Back to top
View user's profile Send private message
donaldf1000
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 23

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 4:05 pm    Post subject: terminal Reply with quote

unfortunatly i cannot get a terminal 'cause CTR ALT F2 is sent to the host machine, not to the virtualbox.
Back to top
View user's profile Send private message
Maxxx
Guru
Guru


Joined: 12 Jan 2016
Posts: 515
Location: Italia

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 4:29 pm    Post subject: Reply with quote

I have Gentoo installed in a HDD, but i also have another Gentoo installed in Virtualbox (under Windows) only for testing.
If i push "CTR ALT F2" i get a new bash in my virtualbox window and it work fine...
if you can't do it, (but i don't know why) you must enter in your environment by chroot from iso image of minimal CD installation (as for the installation) - Device menù of virtualbox
Back to top
View user's profile Send private message
donaldf1000
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 23

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 4:34 pm    Post subject: get terminal Reply with quote

ok, i get terminal....
Back to top
View user's profile Send private message
Maxxx
Guru
Guru


Joined: 12 Jan 2016
Posts: 515
Location: Italia

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 4:34 pm    Post subject: Reply with quote

Try only with ALT+F2 (without CTRL), but it should be the same thing
Back to top
View user's profile Send private message
Maxxx
Guru
Guru


Joined: 12 Jan 2016
Posts: 515
Location: Italia

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 4:36 pm    Post subject: Re: get terminal Reply with quote

donaldf1000 wrote:
ok, i get terminal....


Good,

first try:

Quote:
emerge -pv kde-plasma/plasma-meta
Back to top
View user's profile Send private message
donaldf1000
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 23

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 4:50 pm    Post subject: error Reply with quote

i got an error:
The above package list contains packages wich cannot be installed on the same time on the same system.
Back to top
View user's profile Send private message
donaldf1000
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 23

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 4:52 pm    Post subject: capture Reply with quote

i made a screencapture but i don't know how i put it here...
Back to top
View user's profile Send private message
Maxxx
Guru
Guru


Joined: 12 Jan 2016
Posts: 515
Location: Italia

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 4:56 pm    Post subject: Reply with quote

Report the error message... which packages cannot be installed on the same time on the same system?
Back to top
View user's profile Send private message
Maxxx
Guru
Guru


Joined: 12 Jan 2016
Posts: 515
Location: Italia

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 4:59 pm    Post subject: Re: capture Reply with quote

donaldf1000 wrote:
i made a screencapture but i don't know how i put it here...


Try to use this site http://imgsafe.org/ for upload your screencapture
Back to top
View user's profile Send private message
donaldf1000
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 23

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 5:06 pm    Post subject: screen Reply with quote

http://i.imgsafe.org/0e182e72bc.png
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 21780
Location: here

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 5:16 pm    Post subject: Re: screen Reply with quote

donaldf1000 wrote:
http://i.imgsafe.org/0e182e72bc.png

Use wgetpaste for post all output of command

EDIT: what package need kdepasswd? You can see this adding -t option to emerge command.
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
donaldf1000
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 23

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 5:30 pm    Post subject: link Reply with quote

https://paste.pound-python.org/show/PR86r330gvw48ozbZLsz/
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 21780
Location: here

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 5:34 pm    Post subject: Re: link Reply with quote

donaldf1000 wrote:
https://paste.pound-python.org/show/PR86r330gvw48ozbZLsz/

Try to see which package need kde-apps/kdepasswd with
Code:
$ equery d kde-apps/kdepasswd

If nothing packages depend on it you can unmerge this
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
donaldf1000
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 23

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 5:44 pm    Post subject: screen Reply with quote

http://i.imgsafe.org/0eb64179e5.png
Back to top
View user's profile Send private message
donaldf1000
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 23

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 6:07 pm    Post subject: ! Reply with quote

so, i cannot unmerge kde-passwd 'cause kdm depends on it...
what now? :)
Back to top
View user's profile Send private message
fedeliallalinea
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 08 Mar 2003
Posts: 21780
Location: here

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 6:09 pm    Post subject: Reply with quote

kdm is old login manager for kde4. Plasma 5 use sddm by default.
If you want plasma 5 you can unmerge kdm and kdepasswd.
_________________
Questions are guaranteed in life; Answers aren't.
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 7000
Location: Austria

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 6:22 pm    Post subject: Re: error Reply with quote

donaldf1000 wrote:
Hi all. I just installed KDE Plasma after the wiki indications.

I find that hard to believe when reading the following:
donaldf1000 wrote:
i got an error:
The above package list contains packages wich cannot be installed on the same time on the same system.


What Wiki did you actally follow there?
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
donaldf1000
n00b
n00b


Joined: 10 Oct 2016
Posts: 23

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 7:05 pm    Post subject: ok Reply with quote

I installed first the base system, then X system then KDE.
It took several days, maybe i forgott something to install\
i don't know.
I just wanted to learn to install Gentoo...
I know that i have a lot to learn, i'm just a newbie, don't be tough with me.
I take it all from the begining, i'll install Gnome or Enlightenment, i think it will be easier then Plasma.\

Thanks for your time, guys.
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 7000
Location: Austria

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 7:27 pm    Post subject: Reply with quote

Not at all necessary, I'm just wondering a) what Wiki you have been following and b) what brought KDM onto your system. That would make it easier to help you (and possible improve/adapt said Wiki).
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
fhede
n00b
n00b


Joined: 15 Mar 2016
Posts: 43

PostPosted: Wed Oct 26, 2016 8:15 pm    Post subject: Reply with quote

donaldf.

If you want the new plasma 5 take a look at those wiki pages

https://wiki.gentoo.org/wiki/KDE/Plasma_5_upgrade

https://wiki.gentoo.org/wiki/KDE#Plasma

https://wiki.gentoo.org/wiki/SDDM
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum