Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
a new box not refreshing DHCP lease (or something like that)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tv007
n00b
n00b


Joined: 06 Aug 2006
Posts: 22

PostPosted: Sun Sep 18, 2016 7:10 pm    Post subject: a new box not refreshing DHCP lease (or something like that) Reply with quote

I've installed a new box at home, works perfectly except for one thing - after a few hours, the router loses track about the IP address / hostname so I can't access it. The machine seems to be fine (there is stuff running locally), except that it's unreachable. I do have another gentoo box connected right next to it, and that one works fine. The funny thing is this is a supermicro motherboard with IPMI, and that IP is reachable all the time. Moreover, the IPMI works over the same ethernet port (so there are two IP addresses). Not sure if that's related.

The interface is configured to use dhcp

Code:

config_eno1="dhcp"


and the startup seems to be just fine:

Code:

# /etc/init.d/net.eno1 restart
 * /etc/init.d/net.eno1 uses runscript, please convert to openrc-run.
 * Unmounting network filesystems ...                         [ ok ]
 * Bringing down interface eno1
 *   Stopping dhcpcd on eno1 ...                              [ ok ]
 * Bringing up interface eno1
 *   dhcp ...
 *     Running dhcpcd ...
eno1: waiting for carrier
eno1: carrier acquired
eno1: adding address fe80::b4df:ad3a:c745:3311
DUID 00:01:00:01:1f:5c:f4:32:0c:c4:7a:ca:23:f0
eno1: IAID 7a:ca:23:f0
eno1: soliciting an IPv6 router
eno1: rebinding lease of 192.168.1.49
eno1: probing address 192.168.1.49/24
eno1: leased 192.168.1.49 for 43200 seconds
eno1: adding route to 192.168.1.0/24
eno1: adding default route via 192.168.1.1
forked to background, child pid 16147                         [ ok ]
 *     received address 192.168.1.49/24                       [ ok ]
 * Mounting network filesystems ...                           [ ok ]


Any idea what might be wrong?
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Watchman
Watchman


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 5912

PostPosted: Sun Sep 18, 2016 9:44 pm    Post subject: Reply with quote

Try running /etc/init.d/dhcpcd directly instead of using the net initscripts?
Back to top
View user's profile Send private message
tv007
n00b
n00b


Joined: 06 Aug 2006
Posts: 22

PostPosted: Sun Sep 18, 2016 10:12 pm    Post subject: Reply with quote

Aha! That might be it - I forgot to enable the service using rc-update (it was enabled on the other machine which was working OK). Let's see if this fixes it.
Back to top
View user's profile Send private message
UberLord
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 18 Sep 2003
Posts: 6754
Location: Blighty

PostPosted: Tue Sep 20, 2016 9:40 am    Post subject: Reply with quote

Remember to remove net.eno1 from any runlevels as well.
_________________
Use dhcpcd for all your automated network configuration needs
Use dhcpcd-ui (GTK+/Qt) as your System Tray Network tool
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum