Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved] KDE5: no application icons in system tray
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tkzv
n00b
n00b


Joined: 22 Aug 2014
Posts: 69

PostPosted: Wed Jul 06, 2016 2:57 am    Post subject: [Solved] KDE5: no application icons in system tray Reply with quote

When I run such programs as Skype, HexChat, qbittorrent, Thunderbird, Psi, their icons are not displayed in the system tray. How do I enable them? They worked fine in KDE4, but don't in KDE5.

kde-plasma/plasma-meta-5.5.5
net-im/skype-4.3.0.37-r5
net-irc/hexchat-2.10.2
net-p2p/qbittorrent-3.1.12
mail-client/thunderbird-38.8.0
net-im/psi-0.15

AMD64 platform. I know about the issues with 32-bit programs and did install dev-libs/sni-qt[abi_x86_32]

Solution:
1. Rebuild kde-plasma/plasma-desktop with USE="legacy-systray"
2. Rebuild kde-frameworks/knotifications and kde-plasma/plasma-workspace with USE="dbus"

No idea if only one or both were required.


Last edited by tkzv on Thu Jul 07, 2016 2:29 am; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
gargoylle_ltk
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2004
Posts: 33

PostPosted: Wed Jul 06, 2016 8:42 am    Post subject: Reply with quote

Make sure you have the 'legacy-systray' USE flag set for plasma-desktop:
https://packages.gentoo.org/useflags/legacy-systray
Back to top
View user's profile Send private message
tkzv
n00b
n00b


Joined: 22 Aug 2014
Posts: 69

PostPosted: Wed Jul 06, 2016 9:49 pm    Post subject: Reply with quote

gargoylle_ltk wrote:
Make sure you have the 'legacy-systray' USE flag set for plasma-desktop:
https://packages.gentoo.org/useflags/legacy-systray
I rebuilt kde-plasma/plasma-desktop-5.5.5-r1, but it didn't help.
Back to top
View user's profile Send private message
gargoylle_ltk
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2004
Posts: 33

PostPosted: Wed Jul 06, 2016 11:35 pm    Post subject: Reply with quote

Do you have /usr/bin/xembedsniproxy running ?
Back to top
View user's profile Send private message
tkzv
n00b
n00b


Joined: 22 Aug 2014
Posts: 69

PostPosted: Thu Jul 07, 2016 12:32 am    Post subject: Reply with quote

gargoylle_ltk wrote:
Do you have /usr/bin/xembedsniproxy running ?
Yes, it is running.

UPDATE: Suggested elsewhere: build kde-frameworks/knotifications and kde-plasma/plasma-workspace with USE=dbus.
UPDATE 2: Didn't work.
UPDATE 3: Worked after stopping and restarting X Window.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum