Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Install Xmonad
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
femtotron
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2016
Posts: 32

PostPosted: Tue Jun 28, 2016 9:14 am    Post subject: Install Xmonad Reply with quote

Hi everybody,
I'm beginner of gentoo and I would like to install "Xmonad" on my gentoo. So During several hours of research and attempts I haven't found a solution to my problem. I tried to install xmonad trying wiki.gentoo tutorial my problem wait always its solution.
If somebody know a tutorial to install xmonad step by step, it will be nice to give me the URL.

Thank you in advance.
Back to top
View user's profile Send private message
nictki
n00b
n00b


Joined: 10 Jan 2007
Posts: 63
Location: somewhere else...

PostPosted: Tue Jun 28, 2016 3:31 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
emrege xmonad xmonad-contrib


Could you describe your problem?
_________________
github
Back to top
View user's profile Send private message
Cynede
Developer
Developer


Joined: 30 Nov 2012
Posts: 56

PostPosted: Tue Jun 28, 2016 4:29 pm    Post subject: Reply with quote

and exec xmonad inside .xinitrc
Back to top
View user's profile Send private message
nictki
n00b
n00b


Joined: 10 Jan 2007
Posts: 63
Location: somewhere else...

PostPosted: Tue Jun 28, 2016 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

and

Code:
xmonad --recompile


if you have edited you config
_________________
github
Back to top
View user's profile Send private message
femtotron
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2016
Posts: 32

PostPosted: Wed Jun 29, 2016 7:40 am    Post subject: Reply with quote

nictki wrote:
Code:
emrege xmonad xmonad-contrib


Could you describe your problem?


Hi nictki,
THank you for your answer. I've already tried your proposition. I can emerge all package of the xmonad but it doesn't launch.
Back to top
View user's profile Send private message
femtotron
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2016
Posts: 32

PostPosted: Wed Jun 29, 2016 7:43 am    Post subject: Reply with quote

Cynede wrote:
and exec xmonad inside .xinitrc


Hi Cynede,

Thanks you to answered me. I tried it but the result is always the same.
Back to top
View user's profile Send private message
sebB
l33t
l33t


Joined: 02 Mar 2011
Posts: 739
Location: S.O. France

PostPosted: Wed Jun 29, 2016 7:57 am    Post subject: Reply with quote

What command you use to start xmonad?

When you say it not start, what appen on the screen? Any message?

Post your emerge --info.
Back to top
View user's profile Send private message
femtotron
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2016
Posts: 32

PostPosted: Wed Jun 29, 2016 9:18 am    Post subject: Reply with quote

sebB wrote:
What command you use to start xmonad?

When you say it not start, what appen on the screen? Any message?

Post your emerge --info.


Salut sebB,

When I launch xmonad I've any message on the screen it's like an ordinary command but I get nothing as a result.
It's as if I press the Enter key without any command.

Did you already installed or tried xmonad on your gentoo ?
Back to top
View user's profile Send private message
nictki
n00b
n00b


Joined: 10 Jan 2007
Posts: 63
Location: somewhere else...

PostPosted: Wed Jun 29, 2016 9:25 am    Post subject: Reply with quote

@femtotron

Can you post what happing when you starts xmonad?
Is your xmonad config valid?
How do you starts X session?
_________________
github
Back to top
View user's profile Send private message
femtotron
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2016
Posts: 32

PostPosted: Wed Jun 29, 2016 1:24 pm    Post subject: Reply with quote

nictki wrote:
@femtotron

Can you post what happing when you starts xmonad?
Is your xmonad config valid?
How do you starts X session?


I've not my computer at my disposition for the moment. I will send you my xmonad config.
Back to top
View user's profile Send private message
femtotron
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2016
Posts: 32

PostPosted: Wed Aug 10, 2016 4:28 pm    Post subject: Reply with quote

@nictki
when i start xmonad i have this :
xmonad user error (openDisplay).

I need your help please.
Back to top
View user's profile Send private message
sebB
l33t
l33t


Joined: 02 Mar 2011
Posts: 739
Location: S.O. France

PostPosted: Wed Aug 10, 2016 7:14 pm    Post subject: Reply with quote

Please answer the questions we ask you.
Without any information we can't help you

What do you have in your .xinitrc?
Is your xmonad config valid?
How do you starts X session?
Post your emerge --info.
.....
Back to top
View user's profile Send private message
femtotron
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2016
Posts: 32

PostPosted: Wed Aug 10, 2016 10:17 pm    Post subject: Reply with quote

Dear @sebB


* in my .xinitrc there is these codes:
Code:
import XMonad
main = xmonad $ defaultConfig
exec xmonad


*
Quote:
Is your xmonad config valid?

I don't know

*
Quote:
How do you starts X session?

I start it with
Code:
 startx
but I have black screen (nothing)

*
Quote:
Post your emerge --info.

Code:
ACCEPT_KEYWORDS="amd64"
ACCEPT_LICENCE="*@EULA"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-02 -pipe -march=nocona"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/env.d /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/terminfo"
CXXFLAGS="-02 -pipe"
FEATURE="assume-digests binpkg-logs config-protect-if-modified distlocks ebuild-locks fixlafiles merge-sync news parallel-fetch preserve-libs protect-owned sandbox sfperms strict unknown-features-warn unmerge-orphans userfetch userpriv usersandbox usersync xattr"
FFLAGS="-02 -pipe"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org"
LANG="en_US.UTF-8"
LC_ALL=""
LDFLAGS="-Wl,-01 -W, --as-need"
MAKEOPTS="-j3"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --omis-dir-times --compress --force --whole-file --delete --stats --human-readable --timeout=100 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=./git"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
USE="acl  amd64 berkdb bzip2 cll cracklib crypt cxx drl fortran gdbm iconv mmx modules multilib ncurses nls nptl openmp pam pcre readline seccomp session sse sse2 ssl tcpd unicade xattr zlib"
ABI_X86="64"
ALSA_CARDS="all5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmicpi emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel18x0 intel18x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci..
COLLECTD_PLUGINS="df interface irq load memory rrdtool swap syslog"
...
Unset: CC,  CPPFLAGS, CTARGET, CXX, EMERGE_DEFAULT_OPTS, INSTALL_MASK, PORTAGE_BUNZIP2, PORTAGE COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS, USE_PYTHON

Sorry for emerge --info because I had to copy all the code [/profile] manually.
Back to top
View user's profile Send private message
sebB
l33t
l33t


Joined: 02 Mar 2011
Posts: 739
Location: S.O. France

PostPosted: Thu Aug 11, 2016 11:13 am    Post subject: Reply with quote

What profile are you using? You have minimal use flag (you need de X USE).
Do you set your video card in your make.conf?
Back to top
View user's profile Send private message
femtotron
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2016
Posts: 32

PostPosted: Thu Aug 11, 2016 12:56 pm    Post subject: Reply with quote

sebB wrote:
What profile are you using? You have minimal use flag (you need de X USE).
Do you set your video card in your make.conf?


I'm using gnome profile



Quote:
Do you set your video card
[/bug]
Yes and I use MSI N730-4GD3 Nvidia GeForce GT 730 750 MHz 4096 Mo PCI-Express. I set in make.conf like this:
Code:

CFLAGS="-02 -pipe -march=nocona"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
USE="mmx sse sse2 -ipv6"
MAKEOPTS="-j3"
VIDEO_CARDS="Nvidia GeForce"
CPU_FLAGS_X86="mmx sse sse2"
PORTDIR="/usr/portage"
DISTDIR="${PORTDIR}/distfiles"
PKGDIR="${PORTDIR}/packages"
Back to top
View user's profile Send private message
sebB
l33t
l33t


Joined: 02 Mar 2011
Posts: 739
Location: S.O. France

PostPosted: Thu Aug 11, 2016 2:14 pm    Post subject: Reply with quote

The USE of your emerge --info do not match with the gnome profile (why using the gnome profile?).
No mention of your video card in your emerge --info?
What eselect profile list say?
Back to top
View user's profile Send private message
femtotron
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2016
Posts: 32

PostPosted: Thu Aug 11, 2016 2:54 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
The USE of your emerge --info do not match with the gnome profile (why using the gnome profile?).


initially it was on the /amd64/13.0 so I set it on the gnome (Just for fun) but the result is the same.



Quote:
No mention of your video card in your emerge --info?


The variable video card appears in emerge --info to the last lines. I can't copy-past the output.

Quote:
What eselect profile list say?

eselect profile list say:
[1] default/linux/amd64/13.0
[2] default/linux/amd64/13.0/selinux
[3] default/linux/amd64/13.0/desktop
[4] default/linux/amd64/13.0desktop/gnome *
[5] default/linux/amd64/13.0/desktop/gnome/systemd
[6] default/linux/amd64/13.0/desktop/kde
[7] default/linux/amd64/13.0/kde/systemd
[8] default/linux/amd64/13.0/developper
[9] default/linux/amd64/13.0/no-multilib
[10] default/linux/amd64/13.0/systemd
[11] default/linux/amd64/13.0/x32
...


I tried 13.0 too but the result is the same
Back to top
View user's profile Send private message
sebB
l33t
l33t


Joined: 02 Mar 2011
Posts: 739
Location: S.O. France

PostPosted: Thu Aug 11, 2016 3:44 pm    Post subject: Reply with quote

Try

Code:
eselect profile set 3
env-update
source /etc/profile

Them, see your emerge -info if something change
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Moderator
Moderator


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 14188

PostPosted: Fri Aug 12, 2016 1:23 am    Post subject: Reply with quote

On principle, you should try to fix your copy/paste problem so that you can provide us exact output when someone suggests a command to run. Could you describe in what way the copy/paste support is currently broken?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum