Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] FreeBSD, upgrading from 9.1 to 10.3, broken python
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Alternative Architectures
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pilla
Administrator
Administrator


Joined: 07 Aug 2002
Posts: 7585
Location: Pelotas, BR

PostPosted: Fri Jun 17, 2016 4:43 pm    Post subject: [SOLVED] FreeBSD, upgrading from 9.1 to 10.3, broken python Reply with quote

After going through many steps of the upgrade from 9.1 to 10.3 in a recently installed Gentoo FreeBSD (actually I don't consider it ready yet), I got a broken python.

Code:

x86_64-gentoo-freebsd10.3-gcc -pthread -shared -L.  -Wl,--no-as-needed -o libpython3.so -Wl,-hlibpython3.so libpython3.5m.so
x86_64-gentoo-freebsd10.3-gcc -pthread -L.  -Wl,--export-dynamic -o python Programs/python.o -L. -lpython3.5m -lintl  -lutil   -lm 
LD_LIBRARY_PATH=/var/tmp/portage/dev-lang/python-3.5.1-r3/work/x86_64-gentoo-freebsd10.3 ./python -E -S -m sysconfig --generate-posix-vars ;\
if test $? -ne 0 ; then \
        echo "generate-posix-vars failed" ; \
        rm -f ./pybuilddir.txt ; \
        exit 1 ; \
fi
Fatal Python error: Py_Initialize: Unable to get the locale encoding
ValueError: CODESET is not set or empty

Current thread 0x0000000802006400 (most recent call first):
Abort trap (core dumped)
generate-posix-vars failed
gmake: *** [pybuilddir.txt] Error 1
 * ERROR: dev-lang/python-3.5.1-r3::gentoo failed (compile phase):
 *   emake failed


The important thing is

Code:

Fatal Python error: Py_Initialize: Unable to get the locale encoding
ValueError: CODESET is not set or empty


Which will happen every time I run python 3.2 and 3.4. python 2.7 seems to be working.

Any hints?
_________________
"I'm just very selective about the reality I choose to accept." -- Calvin


Last edited by pilla on Fri Jun 17, 2016 6:33 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 5299
Location: Room 101

PostPosted: Fri Jun 17, 2016 6:10 pm    Post subject: Reply with quote

pilla ...

well, its locale related (see here). Try the following:

/etc/portage/make.conf:
LANG="C"
LC_CTYPE="$LANG"
LC_COLLATE="$LANG"

HTH & best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
pilla
Administrator
Administrator


Joined: 07 Aug 2002
Posts: 7585
Location: Pelotas, BR

PostPosted: Fri Jun 17, 2016 6:26 pm    Post subject: Reply with quote

khayyam, it does not work.

edit: setting LC_ALL fixed it. Thanks for pushing me the right way.
_________________
"I'm just very selective about the reality I choose to accept." -- Calvin
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Alternative Architectures All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum