Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Enlightenment 0.20 hates ibus? X hangs when IME switched
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ruta
n00b
n00b


Joined: 01 Oct 2004
Posts: 65
Location: Canada

PostPosted: Tue Feb 23, 2016 2:42 am    Post subject: Enlightenment 0.20 hates ibus? X hangs when IME switched Reply with quote

Hello everyone.

I was finally forced to update my enlightenment to 0.20. This has been something I've been holding out against for a long time, because the newer versions of enlightenment/ecore would always make my system hang. Unfortunately, the version of enlightenment I used was removed from the repository. Fortunately, I found what I believe causes the hangs. Unfortunately, it is my favourite IME, ibus.

Unfortunately, that's about all I can deduce. I know that, when the ibus-daemon is running, regardless of version (including ones that did work previously on enlightenment-0.17 which I was using before), there is a chance that X will hang and use 100% CPU. This can sometimes be fixed by killing ibus-daemon, and sometimes not. I've even waited at times after killing the daemon and watched top, only to see eventually enlightenment overtake X in CPU, and start using 400% CPU itself (I have quad core).

Other than that, it's hard to really troubleshoot. Just starting the ibus-daemon will not cause any instability. I can also switch to a Japanese input method, like mozc or anthy, and have no problems. Problems start occurring if, at this point, I try to switch back to US input. However, they may not happen right away. I never get an error message either way, so the whole thing is hard to figure out. It's also something that forces me to kill X, so I don't really like trying every situation.

Does anyone have any hints as to where I could look to solve this problem? I need to be able to type in Japanese for my job, and having to use google's IME because my IME has started causing some nebulous problem is a pain.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum