Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Help installing plasma
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
RoboGrinch
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2015
Posts: 37

PostPosted: Sat Jan 02, 2016 3:48 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
Gentop ~ # emerge --autounmask-write =kdm-5.5.1

 * IMPORTANT: 14 news items need reading for repository 'gentoo'.
 * Use eselect news read to view new items.

Calculating dependencies... done!

emerge: there are no ebuilds to satisfy "=kdm-5.5.1".
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Sat Jan 02, 2016 3:49 pm    Post subject: Reply with quote

There is no such thing as kdm-5.5.1...

@RoboGrinch: Do you want to start kde with startx (then please create an .xinitrc as shown) or do you want a graphical login manager? If the latter, the emerge of plasma-meta has already installed one for you: it is sddm. Here's how to configure it: https://wiki.gentoo.org/wiki/SDDM#Configuration
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic


Last edited by asturm on Sat Jan 02, 2016 3:52 pm; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
RoboGrinch
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2015
Posts: 37

PostPosted: Sat Jan 02, 2016 3:50 pm    Post subject: Reply with quote

Hi

I would like to start kde with startx please
Back to top
View user's profile Send private message
davidbrooke
Guru
Guru


Joined: 03 Jan 2015
Posts: 341

PostPosted: Sat Jan 02, 2016 3:58 pm    Post subject: Reply with quote

1. If you are still working on the KDE5 install, please don't use kdm, use sddm. Which is also giving some KDE4 apps installation options which you don't need.
2. If you are still have problems starting X?
A. You need to set /etc/portage/make.conf VIDEO_CARDS="nvidia"
B. Add the following file:
/etc/X11/xorg.conf.d/nvidia.conf
Section "Device"
Identifier "nvidia"
Driver "nvidia"
EndSection
3. Add to package.accept_keywords
kde-base/kcheckpass ~amd64
If you have anymore questions or something isn't correct ...just ask.
Thanks


RoboGrinch wrote:
ok, great thanks.....

Tried installing... Its blocked :( :(

Code:
Gentop ~ # emerge -av kdm

 * IMPORTANT: 14 news items need reading for repository 'gentoo'.
 * Use eselect news read to view new items.


These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild  N     ] kde-base/kdebase-pam-9::gentoo  0 KiB
[ebuild  N     ] media-libs/qimageblitz-0.0.6-r1::gentoo  USE="(-altivec) -debug" CPU_FLAGS_X86="mmx sse sse2 -3dnow" 57 KiB
[ebuild  N     ] kde-base/kcheckpass-4.11.19:4/4.11::gentoo  USE="pam (-aqua) -debug" 13,231 KiB
[ebuild  N     ] kde-base/libkworkspace-4.11.19:4/4.11::gentoo  USE="(-aqua) -debug" 0 KiB
[ebuild  N     ] kde-base/libkgreeter-4.11.19:4/4.11::gentoo  USE="(-aqua) -debug" 0 KiB
[ebuild  N    ~] kde-apps/libkonq-15.08.3:4/15.08::gentoo  USE="(-aqua) -debug -minimal {-test}" 2,004 KiB
[ebuild  N    ~] kde-apps/kdepasswd-15.08.3:4/15.08::gentoo  USE="handbook (-aqua) -debug" 0 KiB
[ebuild  N     ] kde-base/kdm-4.11.19:4/4.11::gentoo  USE="consolekit handbook pam (-aqua) -debug -kerberos -systemd" 0 KiB
[blocks B      ] kde-apps/kdepasswd ("kde-apps/kdepasswd" is blocking kde-plasma/plasma-desktop-5.5.1)
[blocks B      ] <kde-base/kcheckpass-4.11.22-r1:4 ("<kde-base/kcheckpass-4.11.22-r1:4" is blocking kde-plasma/kscreenlocker-5.5.1)

Total: 8 packages (8 new), Size of downloads: 15,290 KiB
Conflict: 2 blocks (2 unsatisfied)

 * Error: The above package list contains packages which cannot be
 * installed at the same time on the same system.

  (kde-apps/kdepasswd-15.08.3:4/15.08::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    >=kde-apps/kdepasswd-4.11.19:4[aqua=] (>=kde-apps/kdepasswd-4.11.19:4[-aqua]) required by (kde-base/kdm-4.11.19:4/4.11::gentoo, ebuild scheduled for merge)

  (kde-plasma/plasma-desktop-5.5.1:5/5::gentoo, installed) pulled in by
    >=kde-plasma/plasma-desktop-5.5.1:5 required by (kde-plasma/plasma-meta-5.5.1:5/5::gentoo, installed)

  (kde-base/kcheckpass-4.11.19:4/4.11::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    >=kde-base/kcheckpass-4.11.19:4[aqua=] (>=kde-base/kcheckpass-4.11.19:4[-aqua]) required by (kde-base/kdm-4.11.19:4/4.11::gentoo, ebuild scheduled for merge)

  (kde-plasma/kscreenlocker-5.5.1:5/5::gentoo, installed) pulled in by
    >=kde-plasma/kscreenlocker-5.5.1:5 required by (kde-plasma/plasma-workspace-5.5.1.1:5/5::gentoo, installed)
    >=kde-plasma/kscreenlocker-5.5.1:5 required by (kde-plasma/kwin-5.5.1:5/5::gentoo, installed)
    >=kde-plasma/kscreenlocker-5.5.1:5 required by (kde-plasma/plasma-meta-5.5.1:5/5::gentoo, installed)


For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):

https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:X86/Working/Portage#Blocked_packages
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Sat Jan 02, 2016 3:59 pm    Post subject: Reply with quote

RoboGrinch wrote:
Hi

I would like to start kde with startx please

Then, again, the following should make it work: https://forums.gentoo.org/viewtopic-p-7860694.html#7860694

X settings aside, that is, there is also a howto on that: https://wiki.gentoo.org/wiki/NVidia/nvidia-drivers#The_X_server
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic


Last edited by asturm on Sat Jan 02, 2016 4:02 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
FrankRizz0
l33t
l33t


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 617

PostPosted: Sat Jan 02, 2016 4:01 pm    Post subject: Reply with quote

Crap, my bad RoboGrinch. Use the sddm wiki genstorm posted.

Edit: I would recommend sddm, it's very easy to install (I'm pretty sure plasma-meta pulls it in) so all you would have to do is edit the xdm conf.d file, add dbus and xdm to default and poof, you're up and running.
Back to top
View user's profile Send private message
RoboGrinch
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2015
Posts: 37

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 2:28 pm    Post subject: Reply with quote

Finally got this working.....

How do I stop the graphical login screen. I want command promt login and then use startx

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 2:30 pm    Post subject: Reply with quote

If you have a graphical login screen, you must have added xdm to your default runlevel at some point.

Code:
# rc-update show


Remove it:

Code:
# rc-update del xdm default

_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
RoboGrinch
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2015
Posts: 37

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 2:33 pm    Post subject: Reply with quote

Hi thanks for the info I'll do that when I am back.

Any idea why my mouse and keyboard not working?
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 2:35 pm    Post subject: Reply with quote

Please consult the Xorg Guide if you haven't yet.

If you have done that already, check the log in '/var/log/Xorg.0.log' for errors (look for 'EE' lines in particular).
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
FrankRizz0
l33t
l33t


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 617

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 2:36 pm    Post subject: Reply with quote

Yup, in your make.conf you don't have evdev.

Code:
INPUT_DEVICES="evdev"

# emerge -uavDN world
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

@FrankRizz0: If you are using a desktop profile, the following values are default if INPUT_DEVICES is not set in make.conf:

Code:
# Sane defaults for input drivers
INPUT_DEVICES="keyboard mouse evdev"


One can always check these settings running `emerge --info`
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
FrankRizz0
l33t
l33t


Joined: 29 Nov 2006
Posts: 617

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 2:59 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks genstorm, but he has it missing, I think a good place to start is what's missing no?
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 3:03 pm    Post subject: Reply with quote

Oh, good catch!

This is indeed bad and needs fixing - your make.conf:
Code:
VIDEO_CARDS=" "
INPUT_DEVICES=" "

It actually clears any defaults...
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
RoboGrinch
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2015
Posts: 37

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 4:46 pm    Post subject: Reply with quote

Hi Guys,

This is my current make.conf, still no mouse and keyboard!!

Code:

# These settings were set by the catalyst build script that automatically
# built this stage.
# Please consult /usr/share/portage/config/make.conf.example for a more
# detailed example.
CFLAGS="-O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
MAKEOPTS="-j4"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
USE="-qt4 qt5 -gtk -gnome python icu bindist mmx sse sse2"
PORTDIR="/usr/portage"
DISTDIR="${PORTDIR}/distfiles"
PKGDIR="${PORTDIR}/packages"
EMERGE_DEFAULT_OPTS="--autounmask-write"
VIDEO_CARDS="intel i915"
INPUT_DEVICES="evdev mouse keyboard"
GRUB_PLATFORMS=efi-64
source /var/lib/layman/make.conf
Back to top
View user's profile Send private message
RoboGrinch
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2015
Posts: 37

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 4:48 pm    Post subject: Reply with quote

Also removing xdm from the init.d has turned my desktop back to the 2 green and white boxes...
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 4:54 pm    Post subject: Reply with quote

RoboGrinch wrote:
Code:
VIDEO_CARDS="intel i915"

Didn't you say you had an nvidia card?
RoboGrinch wrote:
I am using an nvidia graphics card....


RoboGrinch wrote:
This is my current make.conf, still no mouse and keyboard!!
Code:
INPUT_DEVICES="evdev mouse keyboard"

You just switched on two variables, you still need to rebuild xorg-drivers.

Please, I've already posted the X.org Guide, these things are all explained there.
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
RoboGrinch
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2015
Posts: 37

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

Hi, this was half my trouble. I though I had nvidia but I actually have Intel...

I added the mouse keyboard evdev to the make.conf yesterday... I have done an emerge world since then...

Still having weird problems..
Back to top
View user's profile Send private message
RoboGrinch
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2015
Posts: 37

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

if I

Quote:
/etc/init.d/xdm start


It then goes into plasma but I have no mouse and keyboard....

Is there no way to start plasma with strartx?
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 5:00 pm    Post subject: Reply with quote

I think I posted the solution for startx twice - although it won't solve your mouse/keyboard problems.

What are the contents of your ~/.xinitrc?
Did you remove the nvidia configured xorg.conf again?
Did you rebuild xorg-drivers?
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
RoboGrinch
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2015
Posts: 37

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 5:10 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
more ~/.xinitrc
more: stat of /home/chris/.xinitrc failed: No such file or directory


Quote:
Gentop ~ # more ~/.xinitrc
more: stat of /root/.xinitrc failed: No such file or directory


I removed everything nvidia which I can think of....

I dont have an xorg.conf

Quote:
Gentop ~ # cd /etc/X11/
Gentop X11 # ls
chooser.sh Sessions startDM.sh xinit xorg.conf.d
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 5:16 pm    Post subject: Reply with quote

OK, for the third time we go:

genstorm wrote:
Don't startx as root!

Your ~/.xinitrc should contain something like that:

Code:
#!/bin/sh
exec ck-launch-session dbus-launch --exit-with-session startkde

_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
RoboGrinch
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2015
Posts: 37

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 5:18 pm    Post subject: Reply with quote

OK.......

I am not running startx as root? I am starting as my user and have been since the 1st time you said....

I dont have the file .xinitrc in my home directory....
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 5:21 pm    Post subject: Reply with quote

Then put it there - sorry if that wasn't clear enough :)
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
RoboGrinch
n00b
n00b


Joined: 30 Dec 2015
Posts: 37

PostPosted: Sun Jan 03, 2016 5:27 pm    Post subject: Reply with quote

ok perfect that worked great thanks....

Now just mouse and keyboard if anyone has any ideas?

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Page 3 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum