Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Keyboard trouble under Xorg
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
russK
l33t
l33t


Joined: 27 Jun 2006
Posts: 618

PostPosted: Mon Dec 07, 2015 7:34 pm    Post subject: Keyboard trouble under Xorg Reply with quote

I'm not sure what happened, after some recent emerges, my keyboard does not work right in an X environment. I use gnome and gdm, I can't log in graphically ... I get a big circle with a line through it like 'do not pass / no entry' symbol.

If I get a gnome session started via startx, the 's' key and possibly others do not work, in gnome-terminal the cursor just blinks when those keys are pressed.

With xev, for the 's' key, it says:
Code:
KeymapNotify event, serial 35, synthetic NO, window 0x0,
    keys:  2   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   
           0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   0   


This is frustrating and annoying, to type this post I had to copy and paste every 's' character from somewhere else. :x Maybe I will laugh once solved.

Any idea what happened or how to fix?

I have a ROCCATT ISKU keyboard that has been working well for a long time.

Here is Xorg.0.log: https://bpaste.net/show/86871db0cbdf

Thanks


Edit:
Interestingly, this appears to be a gnome issue, I can use blackbox with no keyboard problem.
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 42596
Location: 56N 3W

PostPosted: Mon Dec 07, 2015 9:09 pm    Post subject: Reply with quote

russK,

I guess that you have accidently bound the 's' key to something, so Gnome (possibly Xorg) is picking it up to mean something special.
That way the keypress is not passed on to applications.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
russK
l33t
l33t


Joined: 27 Jun 2006
Posts: 618

PostPosted: Tue Dec 08, 2015 1:49 am    Post subject: Reply with quote

NeddySeagoon wrote:
I guess that you have accidently bound the 's' key to something, so Gnome (possibly Xorg) is picking it up to mean something special.
That way the keypress is not passed on to applications.


Thanks

I wish I knew how I did that so I could undo it.

Thus far I have emerged MATE and it does not exhibit the problem so I might be a convert soon. I am accustomed to gnome 3.16 but if this lasts much longer I see some --deselect and --depcleans in my future.

Regards
Back to top
View user's profile Send private message
v_andal
Guru
Guru


Joined: 26 Aug 2008
Posts: 521
Location: Germany

PostPosted: Tue Dec 08, 2015 8:18 am    Post subject: Reply with quote

According to Xlog your keyboard is configured both as keyboard and as mouse. I wonder if this introduces confusion to Gnome. You may try to disable configuring it as mouse to see if this helps in the Gnome.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum