Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
wireless problems...
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
yee
n00b
n00b


Joined: 16 Sep 2004
Posts: 39

PostPosted: Wed Nov 04, 2015 12:20 am    Post subject: wireless problems... Reply with quote

I am unable to start wireless networking with the usual networking scripts. Using the command

/etc/init.d/net.w1p3s0 start

results in the error message:

* Bringing up interface w1p3s0
* ERROR: interface w1p3s0 does not exist
* Ensure that you have loaded the correct kernel module for your hardware
* ERROR: net.w1p3s0 failed to start

There are NO dmesg errors. I doubt there is kernel module loading issues.

-=-=-=-=-=-=

However, the message MUST be misleading since I can use the command:

/etc/init.d/wpa_supplicant start

* Starting WPA Supplicant Daemon ...
Successfully initialized wpa_supplicant
rfkill: Cannot open RFKILL control device [ ok\ ]

which successfully connects to wirelessly but without dhcp. the command ifconfig gives:

wlp3s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
inet6 fe80::a11:96ff:fe56:e758 prefixlen 64 scopeid 0x20<link>
ether 08:11:96:56:e7:58 txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 136 bytes 12434 (12.1 KiB)
RX errors 0 dropped 19 overruns 0 frame 0
TX packets 8 bytes 808 (808.0 B)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

Running dhcpcd gives me FULL network capability. ifconfig then gives:

iwlp3s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
inet 172.27.8.70 netmask 255.255.255.0 broadcast 172.27.8.255
inet6 fe80::a11:96ff:fe56:e758 prefixlen 64 scopeid 0x20<link
ether 08:11:96:56:e7:58 txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 413 bytes 62646 (61.1 KiB)
RX errors 0 dropped 48 overruns 0 frame 0
TX packets 15 bytes 1710 (1.6 KiB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

What am I missing? What is the advantage of setting rfkill in configuring the kernel?

-=-=-=-

The relevant parts of /etc/conf.d/net

wpa_supplicant_w1p3s0=( "-Diwlwifi" )
config_w1p3s0="dhcp"

-=-=-=

The contents of /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=wheel
update_config=1
ap_scan=1

network={
key_mgmt=NONE
priority=-999
}

Should I place the contents of wpa_supplicant.conf into /etc/conf.d/wpa_supplicant?
Back to top
View user's profile Send private message
Buffoon
Veteran
Veteran


Joined: 17 Jun 2015
Posts: 1074
Location: EU or US

PostPosted: Wed Nov 04, 2015 12:31 am    Post subject: Reply with quote

wlp3s0 or w1p3s0 ?
Back to top
View user's profile Send private message
yee
n00b
n00b


Joined: 16 Sep 2004
Posts: 39

PostPosted: Wed Nov 04, 2015 12:48 am    Post subject: Reply with quote

Buffoon wrote:
wlp3s0 or w1p3s0 ?


whiskey
one
papa
three
sierra
zero

I checked all references refer to whiskey one and not whiskey lima.
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6228
Location: Room 101

PostPosted: Wed Nov 04, 2015 1:29 am    Post subject: Re: wireless problems... Reply with quote

yee wrote:
/etc/conf.d/net
Code:
wpa_supplicant_w1p3s0=( "-Diwlwifi" )

yee ... besides your use of the now deprecated bash arrays, that should be ...

Code:
modules_w1p3s0="!plug wpa_supplicant dhcpcd"
wpa_supplicant_w1p3s0="-Dnl80211 -qq"
# or 'debug' with logging
# wpa_supplicant_w1p3s0="-Dnl80211 -dd -f /var/log/wpa_supplicant.log"
config_w1p3s0="dhcp"

... there is no 'iwlwifi' wpa_supplicant driver.

edit: are you sure it's 'w1p' and not 'wlp' ... that doesn't seem correct to me.

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
bbgermany
Veteran
Veteran


Joined: 21 Feb 2005
Posts: 1785
Location: Oranienburg/Germany

PostPosted: Wed Nov 04, 2015 8:47 am    Post subject: Reply with quote

yee wrote:
Buffoon wrote:
wlp3s0 or w1p3s0 ?


whiskey
one
papa
three
sierra
zero

I checked all references refer to whiskey one and not whiskey lima.


according to your ifconfig output its: whiskey LIMA not whiskey ONE

greets bb
_________________
1st: i5-4570, 16GB, 1.75TB
2nd: i5-4570, 16GB, 620GB
3rd: i5-4570, 16GB, 10,5TB
4th: Asus N61VN, 8GB, 240GB
5th: C2D T7200, 2GB, 16GB USB + NFS
Back to top
View user's profile Send private message
yee
n00b
n00b


Joined: 16 Sep 2004
Posts: 39

PostPosted: Wed Nov 04, 2015 8:19 pm    Post subject: I am an idiot. Reply with quote

Shoot! Thanks everyone.
whiskey one vs. whiskey lima.

I am only an egg.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum