Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
dev-qt/qtcore fails to build
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
herr_tichy
n00b
n00b


Joined: 09 Aug 2012
Posts: 11
Location: NRW, Germany

PostPosted: Mon Oct 05, 2015 3:00 pm    Post subject: dev-qt/qtcore fails to build Reply with quote

Hello!

I am currently having trouble updating, because dev-qt/qtcore fails to build with this error:

Code:
Qt is now configured for building. Just run 'gmake'.
Once everything is built, you must run 'gmake install'.
Qt will be installed into /usr

To reconfigure, run 'gmake confclean' and 'configure'.

Could not find mkspecs for your QMAKESPEC(linux-g++) after trying:
        /usr/share/qt4/mkspecs
Error processing project file: /var/tmp/portage/dev-qt/qtcore-4.8.6-r2/work/qt-everywhere-opensource-src-4.8.6/projects.pro


EDIT: removed long paste, see logs below


Last edited by herr_tichy on Mon Oct 12, 2015 11:47 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
herr_tichy
n00b
n00b


Joined: 09 Aug 2012
Posts: 11
Location: NRW, Germany

PostPosted: Mon Oct 05, 2015 3:08 pm    Post subject: Reply with quote

Well, that wasn't very successful. What are the preferred places to attach the log files here?
Back to top
View user's profile Send private message
kikko
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Apr 2014
Posts: 256
Location: Milan, IT

PostPosted: Mon Oct 05, 2015 4:01 pm    Post subject: Reply with quote

herr_tichy wrote:
Well, that wasn't very successful. What are the preferred places to attach the log files here?

Hi herr_tichy
you can try to emerge "wgetpaste" to upload your long logs online ;)

Anyway, is the error related to dev-qt/qtcore, isn't it? The mentioned dir "/usr/share/qt4/mkspecs" is part of the same package :?
Regards
Back to top
View user's profile Send private message
herr_tichy
n00b
n00b


Joined: 09 Aug 2012
Posts: 11
Location: NRW, Germany

PostPosted: Mon Oct 12, 2015 11:45 am    Post subject: Reply with quote

Hello kikko,

Thanks for answering so quickly, I on the other hand feel off the face of the earth for about a week. Anyway, I'm back and the problem still persists:

build.log:
https://bpaste.net/show/e15c60208f08

build-abi_x86_32.x86.log:
https://bpaste.net/show/f1f9712c8c49

environment:
https://bpaste.net/show/eed2ed5aee5f

Can you extract some hint for me from that?
Back to top
View user's profile Send private message
kikko
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Apr 2014
Posts: 256
Location: Milan, IT

PostPosted: Mon Oct 12, 2015 8:12 pm    Post subject: Reply with quote

Hi herr_tichy
qmake is looking for some sort of configurations in that folder, /usr/share/qt4/mkspecs/
Code:
$ ls -l /usr/share/qt4/mkspecs/linux-g++
totale 8
-rw-r--r-- 1 root root  343 11 set 01.37 qmake.conf
-rw-r--r-- 1 root root 3326 11 set 01.37 qplatformdefs.h

Does your system has these folders/files?
But there is something weird, those files belongs to qt-core, according to equery
Code:
$ equery belongs /usr/share/qt4/mkspecs/linux-g++/qmake.conf
 * Searching for /usr/share/qt4/mkspecs/linux-g++/qmake.conf ...
dev-qt/qtcore-4.8.7 (/usr/share/qt4/mkspecs/linux-g++/qmake.conf)

:?
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 6193

PostPosted: Tue Oct 13, 2015 3:11 pm    Post subject: Reply with quote

QTDIR="/usr/qt/3" ?
Those values in LD_LIBRARY_PATH ?

What's with the mess on your system ?
Back to top
View user's profile Send private message
herr_tichy
n00b
n00b


Joined: 09 Aug 2012
Posts: 11
Location: NRW, Germany

PostPosted: Tue Oct 13, 2015 3:16 pm    Post subject: Reply with quote

This installation is very old. Like, from 2007. I'll have to check where the old value for QTDIR comes from. The additional paths in LD_LIBRARY_PATH are because of the Intel Fortran Compiler.
Back to top
View user's profile Send private message
netshade
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Jan 2004
Posts: 84
Location: Sweden

PostPosted: Fri Feb 26, 2016 10:59 pm    Post subject: Reply with quote

Did you ever solve this?

I'm stuck at the same place and can't really find any hints on how to solve this.

(Also, I got QTDIR="/usr/qt/3" in my variables...)
_________________
From where the shadows turn into nightmare, netshade greets you...
Back to top
View user's profile Send private message
herr_tichy
n00b
n00b


Joined: 09 Aug 2012
Posts: 11
Location: NRW, Germany

PostPosted: Fri Feb 26, 2016 11:08 pm    Post subject: Reply with quote

Yes. Get rid of that variable. I don't have access to that machine right now, but I can have a look at the current environment on monday.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum