Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Samba stopped working [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Tony0945
Advocate
Advocate


Joined: 25 Jul 2006
Posts: 2880
Location: Illinois, USA

PostPosted: Mon Sep 28, 2015 6:06 pm    Post subject: Samba stopped working [SOLVED] Reply with quote

Quote:
X3 samba # emerge -av samba

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild R ] net-fs/samba-3.6.25::gentoo USE="aio client cups fam netapi pam readline server smbclient syslog winbind -acl -addns -ads -avahi -caps -cluster -debug -dmapi -doc -examples -ldap -ldb -quota (-selinux) -smbsharemodes -swat" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" 0 KiB


It used to work and still does on my server box.

The directory that I am trying to share is the sole partition on a JFS disk mounted as /video. I move videos recorded on an XP box there. I can't access it anymore, Windows gives the access denied message. The samba log is here http://dpaste.com/0N4RSGW /etc/samba/smb.conf is herehttp://dpaste.com/38E2YX1

I've been messing with it following various web guides. This used to work as recently as last month. If an older version of samba is needed, please advise.

To reiterate: There is one XP box on the network that needs access to the disk on this computer. No Linux box needs access as they can use scp, but it wouldn't hurt. There is NO sensitive data, only video recordings. The goal is anyone can log in from anywhere on the local net and do anything. There is no sensitive data and the network is secured from the outside.

I also tried adding the XP username "Owner" to the smbpassword list but it rejected that. Do I have to create user "owner" on the Linux side as well? I'd rather use no passwords and am willing to block samba updates.

UPDATE: Tried this smb.conf from the O'reilly book. The logs show that the Windows box is trying to connect, but the connection is refused because of illegal password.
Quote:
[global]
workgroup = Workgroup
encrypt passwords = yes
security = share
log level = 3
[video]
path = /video
read only = no
guest ok = yes


FINAL UPDATE: Finally got it working. I think the key was "chmod 755 /video". The final smb.conf was:
Quote:
[global]
workgroup = Workgroup
encrypt passwords = yes
security = share
log level = 3
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 50
interfaces = lo eth0
bind interfaces only = yes
guest ok = yes
[video]
path = /video
read only = no
browseable = yes
public = yes
create mode = 0766
guest ok = yes
Considerably smaller than the original.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum