Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Cannot get wifi working on new install (solved)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
<3
l33t
l33t


Joined: 21 Oct 2004
Posts: 917

PostPosted: Mon Sep 28, 2015 5:37 pm    Post subject: Cannot get wifi working on new install (solved) Reply with quote

Hello gentoo community, I have an issue. My old hard drive decided to die on me so I had to reinstall gentoo on another hard drive. For some reason I cannot get wifi working on my new install I think I must be missing something in the kernel config but I don't know what it could be. I followed the gentoo wiki to install wifi here is my info.

Code:
#lspci | grep Network
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 1000 [Condor Peak]


Code:
#iwconfig
wlp2s0    no wireless extensions


Code:
iw dev
phy#0
        Interface wlp2s0
                ifindex 4
                wdev 0x1
                addr <removed>
                type managed


Code:
ifconfig -a wlp2s0
wlp2s0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether <removed>  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0


[code]lsmod |grep wifi
iwlwifi 98026 1 iwldvm[code]

[code]#dmesg |grep wifi
[ 10.510646] iwlwifi 0000:02:00.0: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
[ 10.560459] iwlwifi 0000:02:00.0: loaded firmware version 39.31.5.1 build 35138 op_mode iwldvm
[ 10.710989] iwlwifi 0000:02:00.0: CONFIG_IWLWIFI_DEBUG disabled
[ 10.710992] iwlwifi 0000:02:00.0: CONFIG_IWLWIFI_DEBUGFS disabled
[ 10.710994] iwlwifi 0000:02:00.0: CONFIG_IWLWIFI_DEVICE_TRACING disabled
[ 10.710997] iwlwifi 0000:02:00.0: Detected Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 1000 BGN, REV=0x6C
[ 10.711242] iwlwifi 0000:02:00.0: L1 Enabled - LTR Disabled
[ 10.739308] iwlwifi 0000:02:00.0 wlp2s0: renamed from wlan0
[ 73.411487] iwlwifi 0000:02:00.0: L1 Enabled - LTR Disabled
[ 73.418831] iwlwifi 0000:02:00.0: Radio type=0x0-0x0-0x3
[ 73.449887] iwlwifi 0000:02:00.0: L1 Enabled - LTR Disabled
[ 73.457238] iwlwifi 0000:02:00.0: Radio type=0x0-0x0-0x3[/code]

[code]#uname -a
Linux liquidmetal 4.0.5-gentoo #2 SMP Wed Sep 23 19:28:27 CDT 2015 x86_64 Intel(R) Core(TM) i7-2630QM CPU @ 2.00GHz GenuineIntel GNU/Linux[/code]

[code]emerge -s iwl1000-ucode

[ Results for search key : iwl1000-ucode ]
Searching...

* sys-firmware/iwl1000-ucode
Latest version available: 39.31.5.1
Latest version installed: 39.31.5.1
Size of files: 177 KiB
Homepage: http://intellinuxwireless.org/?p=iwlwifi
Description: Intel (R) Wireless WiFi Link 1000BGN ucode
License: ipw3945[/code]

From my kernel config
[code]
CONFIG_IWLWIFI=m
CONFIG_CFG80211=y
CONFIG_MAC80211=y
CONFIG_MAC80211_RC_MINSTREL=y
[/code]

can someone please help me I cannot get wireless working using wicd.


Last edited by <3 on Wed Sep 30, 2015 1:39 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6228
Location: Room 101

PostPosted: Mon Sep 28, 2015 6:39 pm    Post subject: Re: Cannot get wifi working on new install Reply with quote

<3 wrote:
Code:
# iwconfig
wlp2s0    no wireless extensions

[...]
can someone please help me I cannot get wireless working using wicd.

<3 ... to use iwconfig (net-wireless/wireless-tools), and wicd, you need to have CONFIG_CFG80211_WEXT=y. Both use the old wireless extentions (WEXT), and it looks like the compatibility layer (CFG80211_WEXT) isn't enabled.

Code:
# zgrep WEXT /proc/config.gz

HTH & best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
charles17
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2008
Posts: 2583

PostPosted: Tue Sep 29, 2015 5:41 am    Post subject: Re: Cannot get wifi working on new install Reply with quote

khayyam wrote:
<3 ... to use iwconfig (net-wireless/wireless-tools), and wicd, you need to have CONFIG_CFG80211_WEXT=y. Both use the old wireless extentions (WEXT), and it looks like the compatibility layer (CFG80211_WEXT) isn't enabled.

Does the Intel Corporation Centrino Wireless-N 1000 really need WEXT?
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6228
Location: Room 101

PostPosted: Tue Sep 29, 2015 6:44 am    Post subject: Re: Cannot get wifi working on new install Reply with quote

charles17 wrote:
khayyam wrote:
<3 ... to use iwconfig (net-wireless/wireless-tools), and wicd, you need to have CONFIG_CFG80211_WEXT=y. Both use the old wireless extentions (WEXT), and it looks like the compatibility layer (CFG80211_WEXT) isn't enabled.

Does the Intel Corporation Centrino Wireless-N 1000 really need WEXT?

charles ... its not the iwlwifi driver, its CFG80211. CFG80211_WEXT is a compatibility layer ... so that tools still using the (now depreciated) WEXT (like wireless-tools, wcid, etc) can still function. If you use net-wireless/iw and have nothing that explictly expects to use wireless-tools (ie, x11-misc/i3status, app-admin/conky ... and probably others), then there is no need to enable CFG80211_WEXT.

best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
charles17
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2008
Posts: 2583

PostPosted: Tue Sep 29, 2015 9:32 am    Post subject: Re: Cannot get wifi working on new install Reply with quote

<3 wrote:
From my kernel config
Code:

CONFIG_IWLWIFI=m
CONFIG_CFG80211=y
CONFIG_MAC80211=y
CONFIG_MAC80211_RC_MINSTREL=y


can someone please help me I cannot get wireless working using wicd.

What about the
Quote:
<M> Intel Wireless WiFi DVM Firmware support
<M> Intel Wireless WiFi MVM Firmware support
mentioned in the wiki?

khayyam wrote:
charles ... its not the iwlwifi driver, its CFG80211. CFG80211_WEXT is a compatibility layer ... so that tools still using the (now depreciated) WEXT (like wireless-tools, wcid, etc) can still function. If you use net-wireless/iw and have nothing that explictly expects to use wireless-tools (ie, x11-misc/i3status, app-admin/conky ... and probably others), then there is no need to enable CFG80211_WEXT.
Good to know :-)
Back to top
View user's profile Send private message
<3
l33t
l33t


Joined: 21 Oct 2004
Posts: 917

PostPosted: Wed Sep 30, 2015 12:38 am    Post subject: Reply with quote

I have CFG80211_WEXT compiled into the kernel
Back to top
View user's profile Send private message
<3
l33t
l33t


Joined: 21 Oct 2004
Posts: 917

PostPosted: Wed Sep 30, 2015 1:39 am    Post subject: Re: Cannot get wifi working on new install Reply with quote

charles17 wrote:

What about the
Quote:
<M> Intel Wireless WiFi DVM Firmware support
<M> Intel Wireless WiFi MVM Firmware support
mentioned in the [url=https://wiki.gentoo.org/wiki/Wifi#Device_Drivers]


Thank you, this did the trick
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum