Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
KDE Plasma 5.4 as a wayland session
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Voltago
Advocate
Advocate


Joined: 02 Sep 2003
Posts: 2584
Location: userland

PostPosted: Sat Sep 12, 2015 5:20 pm    Post subject: KDE Plasma 5.4 as a wayland session Reply with quote

Hi all!

Since Plasma 5.4, plasma-workspace[+wayland] installs the script /usr/bin/startplasmacompositor to start a kwin wayland session. If called from within X11, it opens a nested window you can potter around in for a bit by calling something like
Code:
kate -platform wayland


Info and tutorials are a bit scarce right now, so has anybody here succeeded in starting a full wayland+plasma session from a VT, or maybe via sddm? Is that even possible at this point? If so, are you using systemd or not? Did you have to fix up the script to properly start a DBUS session first?
Back to top
View user's profile Send private message
Qlawy
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Jul 2006
Posts: 200

PostPosted: Sat Sep 26, 2015 8:13 pm    Post subject: Reply with quote

Same question here.
I tried to start it and it fails with:
Code:
qtpaths: could not exec '/usr/lib64/qt4/bin/qtpaths': No such file or directory
qtpaths: could not exec '/usr/lib64/qt4/bin/qtpaths': No such file or directory
startplasmacompositor: Starting up...
startplasmacompositor: Could not start D-Bus. Can you call qdbus?
Back to top
View user's profile Send private message
Petros
n00b
n00b


Joined: 28 Mar 2015
Posts: 50

PostPosted: Fri Nov 06, 2015 12:45 pm    Post subject: Reply with quote

Qlawy wrote:
Same question here.
I tried to start it and it fails with:
Code:
qtpaths: could not exec '/usr/lib64/qt4/bin/qtpaths': No such file or directory
qtpaths: could not exec '/usr/lib64/qt4/bin/qtpaths': No such file or directory
startplasmacompositor: Starting up...
startplasmacompositor: Could not start D-Bus. Can you call qdbus?


I think your dev-qt/qtpath is outdated. I am using 5.5.1 at the moment.

Also try to update dev-qt/qdbus and run
Code:
export $(dbus-launch)
prion to startplasmacompositor.

So far neither do I can start wayland. But I only managed to workaround these 2 problems.
Back to top
View user's profile Send private message
kensington
Developer
Developer


Joined: 02 Jan 2013
Posts: 175
Location: Australia

PostPosted: Mon Nov 09, 2015 2:51 pm    Post subject: Reply with quote

Qlawy wrote:
Same question here.
I tried to start it and it fails with:
Code:
qtpaths: could not exec '/usr/lib64/qt4/bin/qtpaths': No such file or directory
qtpaths: could not exec '/usr/lib64/qt4/bin/qtpaths': No such file or directory
startplasmacompositor: Starting up...
startplasmacompositor: Could not start D-Bus. Can you call qdbus?


The script calls qtpaths from $PATH, which in Gentoo is a symlink to qtchooser, which defaults to Qt4. You could workaroudn the issue by editing startplasmacompositor to call /usr/lib64/qt5/bin/qtpaths directly (this fix will be included with Plasma 5.4.3).
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum