Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Plasma5: impossible to change SDDM theme
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
keba
Guru
Guru


Joined: 02 Jun 2006
Posts: 328
Location: Switzerland

PostPosted: Thu Sep 03, 2015 7:45 am    Post subject: Plasma5: impossible to change SDDM theme Reply with quote

Hi

So I've just emerge Plasma5 and so far, I really like it. However, there are a few issues I still haven't figured out. For instance, when I select a different SDDM theme in the Plasma configuration, it does not take effect. Instead, it still shows the standard (which isn't, like I wanted, Brise), but something completely different.
Also, under KDE 4, when I changed the theme it asked for the root password (which makes sense), but Plasma 5 doesn't, so I'm assuming that's where things went wrong. But I don't know how to solve the issue. Is it possible I'm missing some packages (kdesu is installed)?

Thanks for your help
_________________
Prayer can change the world!
Back to top
View user's profile Send private message
Roman_Gruber
Advocate
Advocate


Joined: 03 Oct 2006
Posts: 3806
Location: Austro Bavaria

PostPosted: Thu Sep 03, 2015 8:36 am    Post subject: Reply with quote

HAve you tried with a clean home directory? or with a new user and see if it happens there?
Back to top
View user's profile Send private message
keba
Guru
Guru


Joined: 02 Jun 2006
Posts: 328
Location: Switzerland

PostPosted: Thu Sep 03, 2015 8:38 am    Post subject: Reply with quote

Yes I have. The home directory is clean. The SDDM configuration should ask for a root password, right? I mean it's a system setting, not a user setting...
_________________
Prayer can change the world!
Back to top
View user's profile Send private message
davidm
Guru
Guru


Joined: 26 Apr 2009
Posts: 557
Location: US

PostPosted: Thu Sep 03, 2015 2:14 pm    Post subject: Reply with quote

keba wrote:
Yes I have. The home directory is clean. The SDDM configuration should ask for a root password, right? I mean it's a system setting, not a user setting...


I believe the issue relates to sddm expecting logind (related to systemd) and it working best with it. One way is try changing the config through the sddm.conf file (which you may have to create yourself but with which there is a way to generate a sample config -- see the man page or other docs).

https://wiki.archlinux.org/index.php/SDDM
https://wiki.gentoo.org/wiki/SDDM

edit: Also I actually have systemd and the sddm configuration within systemsettings5 is just very glitchy. Sometimes it appears, sometimes it doesn't. It's very temperamental. I have no idea why but just to warn you...
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Thu Sep 03, 2015 4:36 pm    Post subject: Reply with quote

That seems to be one of the caveats if you use openrc and sddm-0.11.0-r1 with consolekit1. I recently migrated my production Thinkpad to plasma-5 but that has one or two problems of its own so couldn't reliably test behaviour with consolekit2 yet.
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
Kampfkeks
n00b
n00b


Joined: 09 Mar 2006
Posts: 17

PostPosted: Thu Sep 03, 2015 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

I had the same problem on my arch laptop. The problem was that I had forgot to create a default config for sddm. It's not being created with the installation. I don't use sddm on my Gentoo box yet, so I don't know if the config is automatically being created or not.

If it doesn't exists, you can create it manually with this command...
Quote:
# sddm --example-config > /etc/sddm.conf

With the default config I was able to change the sddm theme via the KCM.
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Thu Sep 03, 2015 8:18 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks, that actually helped! In my case it was not a missing sddm.conf, but an ancient one. Been playing around with it at the very beginning of the project.
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
keba
Guru
Guru


Joined: 02 Jun 2006
Posts: 328
Location: Switzerland

PostPosted: Fri Sep 04, 2015 7:09 am    Post subject: Reply with quote

The missing config file explains everything... I would have expected it to be created during installation, but doing it manually afterwards is ok too, I guess. Something to put in the Plasma 5 Upgrade Wiki page I guess. Thanks a lot.[/u]

Speaking of Plasma 5: My user is in the plugdev group but it still wants the root password to mount drives. Has anyone here had that issue/does someone know how to solve it?
_________________
Prayer can change the world!
Back to top
View user's profile Send private message
keba
Guru
Guru


Joined: 02 Jun 2006
Posts: 328
Location: Switzerland

PostPosted: Fri Sep 04, 2015 7:24 am    Post subject: Reply with quote

KCM still doesn't let me change the theme. It claims I don't have permissions (I changed the sddm.conf permissions to rw-rw-r-- using chmod). Is some kind of part in Plasma 5 missing that's supposed to ask me for the password?
It appears that even other parts of Plasma's KCM (which do ask me for a root password) do not accept it when I type it. Strange...
_________________
Prayer can change the world!
Back to top
View user's profile Send private message
asturm
Developer
Developer


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 6825
Location: Austria

PostPosted: Fri Sep 04, 2015 7:56 am    Post subject: Reply with quote

If you use openrc, unmask latest sddm-0.11.0-r2 and consolekit-1.0.0 (which is actually consolekit2).
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
keba
Guru
Guru


Joined: 02 Jun 2006
Posts: 328
Location: Switzerland

PostPosted: Sun Sep 06, 2015 11:46 am    Post subject: Reply with quote

Ok, I'll try that
_________________
Prayer can change the world!
Back to top
View user's profile Send private message
keba
Guru
Guru


Joined: 02 Jun 2006
Posts: 328
Location: Switzerland

PostPosted: Sun Sep 06, 2015 12:17 pm    Post subject: Reply with quote

Genstorm, thank you soo much!That worked!

I unmasked:
Code:

=sys-auth/sddm-0.11.0-r2
=x11-misc/consolekit-1.0.0


Then, I updated them, but I also had to re-emerge sddm-kcm:
Code:

emerge -u sddm consolekit
emerge -1 sddm-kcm


I still can't mount USB drives as a normal user though. I'm assuming that's also related to consolekit2 (v. 1.0.0), but do I need to re-emerge something and if so, what?
_________________
Prayer can change the world!
Back to top
View user's profile Send private message
papu
Guru
Guru


Joined: 25 Jan 2008
Posts: 599
Location: Sota algun pi o alzina...

PostPosted: Wed Sep 09, 2015 9:14 am    Post subject: Reply with quote

me too with ssdm and i can't mount usb and several programs like smplayer, qbittorrent, transmission don't start on normal user, but yes with root( sudo).

i have changed to consolekit-1.0.0 and sddm 0.11.0-r2 and remains the problem :P

https://tinyurl.com/ohflc8g
_________________
--Intel i5 6600 --GA-Z170-HD3P --Ripjaws V 2x8 2400 --Radeon RX 470 G1 4G --Gentoo & Windows


Last edited by papu on Fri Sep 11, 2015 8:44 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
keba
Guru
Guru


Joined: 02 Jun 2006
Posts: 328
Location: Switzerland

PostPosted: Wed Sep 09, 2015 2:22 pm    Post subject: Reply with quote

It might be enough to re-emerge the programs that aren't working yet. Unfortunately, that means re-emerging most of plasma5
_________________
Prayer can change the world!
Back to top
View user's profile Send private message
papu
Guru
Guru


Joined: 25 Jan 2008
Posts: 599
Location: Sota algun pi o alzina...

PostPosted: Wed Sep 09, 2015 7:18 pm    Post subject: Reply with quote

yesterday plasma was updated to 5.4.1 and today the same thing :)
_________________
--Intel i5 6600 --GA-Z170-HD3P --Ripjaws V 2x8 2400 --Radeon RX 470 G1 4G --Gentoo & Windows
Back to top
View user's profile Send private message
Havin_it
Veteran
Veteran


Joined: 17 Jul 2005
Posts: 1163
Location: Edinburgh, UK

PostPosted: Thu Sep 10, 2015 1:14 pm    Post subject: Reply with quote

I was able to change themes by running System Settings as root:
Code:
# kdesu systemsettings5
Back to top
View user's profile Send private message
papu
Guru
Guru


Joined: 25 Jan 2008
Posts: 599
Location: Sota algun pi o alzina...

PostPosted: Sat Sep 12, 2015 7:33 pm    Post subject: Reply with quote

papu wrote:
me too with ssdm and i can't mount usb and several programs like smplayer, qbittorrent, transmission don't start on normal user, but yes with root( sudo).

i have changed to consolekit-1.0.0 and sddm 0.11.0-r2 and remains the problem :P

https://tinyurl.com/ohflc8g

the problem of programs that not start on user is resolved(smplayer rocks!) with last update of kde-frameworks to 5.14.0, it can't automount usb but on the other hand from dolphin now i can acces to it. :P
:roll:
_________________
--Intel i5 6600 --GA-Z170-HD3P --Ripjaws V 2x8 2400 --Radeon RX 470 G1 4G --Gentoo & Windows
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum