Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
networkmanager problem wifi interface stops
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
imesg
Guru
Guru


Joined: 12 Jul 2002
Posts: 384

PostPosted: Tue Sep 01, 2015 9:07 pm    Post subject: networkmanager problem wifi interface stops Reply with quote

About every two minutes I get the following in the journal:

Sep 01 15:42:35 go systemd[1]: Starting Network Service...
Sep 01 15:42:35 go systemd-networkd[4061]: Enumeration completed
Sep 01 15:42:35 go systemd[1]: Started Network Service.

After boot the interface stops at the same time as the first one of these journal entries.

ifconfig shows interface normal:

wlp0s29u1u7i2: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
inet 192.168.2.9 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.2.255
inet6 fe80::26fd:52ff:fe82:779b prefixlen 64 scopeid 0x20<link>
ether 24:fd:52:82:77:9b txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 2237 bytes 1242709 (1.1 MiB)
RX errors 0 dropped 646 overruns 0 frame 0
TX packets 1287 bytes 468995 (458.0 KiB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

When I boot up and start an continous ping the interface will not stop.

Any help appreciated.

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
imesg
Guru
Guru


Joined: 12 Jul 2002
Posts: 384

PostPosted: Fri Sep 25, 2015 1:50 pm    Post subject: Reply with quote

EDIT
**********This doesn't work 100%. wifi stays up longer then fails as before. Must be some interaction with something else****************
/EDIT

If anyone is interested, there is a temporary solution for this problem.

There are two systemd services, systemd-networkd and NetworkManager.

The names imply that there are two services which are controlling the network. This pertains to wifi not wired. Wired if not affected.

If I disable systemd-networkd and leave NetworkManager enabled then wifi (wlp0*) works. If both are enabled then the systemd-networkd starts on a two minute cycle. One minute after the start systemd-networkd stops. There is no log entry to indicate why. Every time it starts the wlp0* stops routing although ifconfig shows the interface up. If a continous ping is running then wlp0* will continue to route, not otherwise.

I don't think this is intended behaviour and would like to have systemd working properly.

Any thoughts which lead to a better understanding of systemd are appreciated.

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum