Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solved]Broadcom-sta | BCM43142
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
d9nis
n00b
n00b


Joined: 20 Oct 2012
Posts: 2

PostPosted: Thu Aug 27, 2015 8:43 am    Post subject: [solved]Broadcom-sta | BCM43142 Reply with quote

Hi fellow gentoo users :)

ip add doesn't show my wifi card (should be named wlp2s0):

Code:
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 brd 127.255.255.255 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host
       valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp3s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
    link/ether 3c:97:0e:d0:d7:13 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 192.168.1.41/24 brd 192.168.1.255 scope global enp3s0
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 fe80::fcc3:eff4:9e00:9db8/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever
3: sit0@NONE: <NOARP> mtu 1480 qdisc noop state DOWN group default
    link/sit 0.0.0.0 brd 0.0.0.0


I previously installed broadcom-sta for my BCM43142 and blacklist the following modules in /etc/modules.d/blacklist

Code:
ssb
bcma
b43
mac80211


linux-firmware is installed as well

and a lsmod give me
Code:
Module                  Size  Used by
wl                   6269923  0
x86_pkg_temp_thermal     4567  0


Also some lines from my kernel's .config

Code:
# CONFIG_NL80211_TESTMODE is not set
# CONFIG_CFG80211_DEVELOPER_WARNINGS is not set
# CONFIG_CFG80211_REG_DEBUG is not set
CONFIG_CFG80211_DEFAULT_PS=y
# CONFIG_CFG80211_DEBUGFS is not set
# CONFIG_CFG80211_INTERNAL_REGDB is not set
# CONFIG_CFG80211_WEXT is not set
CONFIG_LIB80211=y
CONFIG_LIB80211_CRYPT_WEP=y
CONFIG_LIB80211_CRYPT_CCMP=y
CONFIG_LIB80211_CRYPT_TKIP=y
# CONFIG_LIB80211_DEBUG is not set
# CONFIG_MAC80211 is not set
# CONFIG_WIMAX is not set


At this point, what should I do?
Thank you in advance.

EDIT: Solved thanks to the people from #gentoo :)

lspci --nnk should show something like that

Code:
02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM43142 802.11b/g/n (rev 01)
   Subsystem: Lenovo BCM43142 802.11b/g/n
   Kernel driver in use: wl
   Kernel modules: wl


kernel driver in use
should be the same as kernel modules. if not kernel's .config must be edited.

In my case I didn't well disabled bcma support nor ssb... :/

'/' in menuconfig for keywords searching may help to find what goes wrong in kernel's configuration menu.
_________________
Speak Engrish very well && French accent iz romantic
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum