Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Unable to start X as normal user, able as root
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pgb205
n00b
n00b


Joined: 28 Jul 2008
Posts: 60

PostPosted: Sun Aug 09, 2015 3:29 am    Post subject: Unable to start X as normal user, able as root Reply with quote

This is what
xauth: file /home/username/.serverauth.32648 does not exist

<<<the above error seems important. I tried touching this file and restarting but it keeps coming back with .serverauth.XXXXX does not exist

X.Org X Server 1.16.4
Release Date: 2014-12-20
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 4.0.5-gentoo x86_64 Gentoo
Current Operating System: Linux laptop 4.0.5-gentoo #1 SMP PREEMPT Sun Jun 28 15:49:03 EDT 2015 x86_64
Kernel command line: root=/dev/sda3
Build Date: 08 August 2015 11:19:52PM

Current version of pixman: 0.32.6
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Aug 8 23:26:09 2015
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
fluxbox: error while loading shared libraries: libfribidi.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory <<<<< dont know what to make of this.
xinit: connection to X server lost

waiting for X server to shut down (EE) Server terminated successfully (0). Closing log file.


[1]+ Done startx


As i mentioned above I am able to start X as root just fine.
I also checked that my uid is part of video group.
Back to top
View user's profile Send private message
Keruskerfuerst
Advocate
Advocate


Joined: 01 Feb 2006
Posts: 2288
Location: near Augsburg, Germany

PostPosted: Sun Aug 09, 2015 3:50 am    Post subject: Reply with quote

Please post
1. /var/log/Xorg.0.log.
2. you may add your account to the group video.

It is normal, that only root can start X.
Back to top
View user's profile Send private message
pgb205
n00b
n00b


Joined: 28 Jul 2008
Posts: 60

PostPosted: Sun Aug 09, 2015 3:56 am    Post subject: Reply with quote

yes, my user id is already part of video group as mentioned

video:x:27:root, <username>

/var/log/Xorg.0.log contains
[ 1102.160]
X.Org X Server 1.16.4
Release Date: 2014-12-20
[ 1102.160] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 1102.160] Build Operating System: Linux 4.0.5-gentoo x86_64 Gentoo
[ 1102.160] Current Operating System: Linux laptop 4.0.5-gentoo #1 SMP PREEMPT Sun Jun 28 15:49:03 EDT 2015 x86_64
[ 1102.160] Kernel command line: root=/dev/sda3
[ 1102.160] Build Date: 08 August 2015 11:19:52PM
[ 1102.160]
[ 1102.160] Current version of pixman: 0.32.6
[ 1102.160] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 1102.160] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 1102.160] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Aug 8 23:52:53 2015
[ 1102.240] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 1102.281] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
[ 1102.281] (==) No screen section available. Using defaults.
[ 1102.281] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[ 1102.281] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
[ 1102.282] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[ 1102.282] (==) Automatically adding devices
[ 1102.282] (==) Automatically enabling devices
[ 1102.282] (==) Automatically adding GPU devices
[ 1102.325] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[ 1102.325] Entry deleted from font path.
[ 1102.325] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[ 1102.325] Entry deleted from font path.
[ 1102.325] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[ 1102.325] Entry deleted from font path.
[ 1102.326] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[ 1102.326] Entry deleted from font path.
[ 1102.326] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[ 1102.342] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[ 1102.342] Entry deleted from font path.
[ 1102.342] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[ 1102.342] (==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/misc/
[ 1102.342] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[ 1102.342] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[ 1102.357] (II) Loader magic: 0x807c80
[ 1102.357] (II) Module ABI versions:
[ 1102.357] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 1102.357] X.Org Video Driver: 18.0
[ 1102.357] X.Org XInput driver : 21.0
[ 1102.357] X.Org Server Extension : 8.0
[ 1102.357] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[ 1102.362] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:2a42:17aa:3a02 rev 9, Mem @ 0xf4000000/4194304, 0xd0000000/268435456, I/O @ 0x00001800/8
[ 1102.362] (--) PCI: (0:0:2:1) 8086:2a43:17aa:3a02 rev 9, Mem @ 0xf4400000/1048576
[ 1102.362] (II) "glx" will be loaded by default.
[ 1102.362] (II) LoadModule: "dri2"
[ 1102.362] (II) Module "dri2" already built-in
[ 1102.362] (II) LoadModule: "glamoregl"
[ 1102.812] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so
[ 1103.148] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[ 1103.148] compiled for 1.16.4, module version = 0.6.0
[ 1103.148] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 1103.148] (II) LoadModule: "glx"
[ 1103.149] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 1103.177] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[ 1103.177] compiled for 1.16.4, module version = 1.0.0
[ 1103.177] ABI class: X.Org Server Extension, version 8.0
[ 1103.177] (==) AIGLX enabled
[ 1103.177] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[ 1103.177] (==) Matched intel as autoconfigured driver 1
[ 1103.177] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 2
[ 1103.177] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
[ 1103.177] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[ 1103.177] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[ 1103.177] (II) LoadModule: "intel"
[ 1103.177] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[ 1103.223] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[ 1103.223] compiled for 1.16.4, module version = 2.99.917
[ 1103.223] Module class: X.Org Video Driver
[ 1103.223] ABI class: X.Org Video Driver, version 18.0
[ 1103.223] (II) LoadModule: "modesetting"
[ 1103.256] (WW) Warning, couldn't open module modesetting
[ 1103.256] (II) UnloadModule: "modesetting"
[ 1103.256] (II) Unloading modesetting
[ 1103.256] (EE) Failed to load module "modesetting" (module does not exist, 0)
[ 1103.256] (II) LoadModule: "fbdev"
[ 1103.256] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[ 1103.272] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[ 1103.272] compiled for 1.16.4, module version = 0.4.4
[ 1103.272] Module class: X.Org Video Driver
[ 1103.272] ABI class: X.Org Video Driver, version 18.0
[ 1103.272] (II) LoadModule: "vesa"
[ 1103.272] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[ 1103.282] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[ 1103.282] compiled for 1.16.4, module version = 2.3.3
[ 1103.282] Module class: X.Org Video Driver
[ 1103.282] ABI class: X.Org Video Driver, version 18.0
[ 1103.282] (II) intel: Driver for Intel(R) Integrated Graphics Chipsets:
i810, i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G,
915G, E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM,
Pineview G, 965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33,
GM45, 4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43
[ 1103.282] (II) intel: Driver for Intel(R) HD Graphics: 2000-6000
[ 1103.282] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Graphics: 5100, 6100
[ 1103.282] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Pro Graphics: 5200, 6200, P6300
[ 1103.282] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[ 1103.282] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[ 1103.282] (--) using VT number 7

[ 1103.299] (II) intel(0): Using Kernel Mode Setting driver: i915, version 1.6.0 20150130
[ 1103.303] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[ 1103.303] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[ 1103.303] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[ 1103.303] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
[ 1103.336] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[ 1103.336] compiled for 1.16.4, module version = 0.0.2
[ 1103.336] ABI class: X.Org Video Driver, version 18.0
[ 1103.336] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[ 1103.353] (--) intel(0): Integrated Graphics Chipset: Intel(R) GM45
[ 1103.353] (--) intel(0): CPU: x86-64, sse2, sse3, ssse3
[ 1103.353] (II) intel(0): Creating default Display subsection in Screen section
"Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[ 1103.353] (==) intel(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[ 1103.353] (==) intel(0): RGB weight 888
[ 1103.353] (==) intel(0): Default visual is TrueColor
[ 1103.353] (II) intel(0): Output LVDS1 has no monitor section
[ 1103.353] (--) intel(0): Found backlight control interface acpi_video0 (type 'firmware') for output LVDS1
[ 1103.353] (II) intel(0): Enabled output LVDS1
[ 1103.353] (II) intel(0): Output VGA1 has no monitor section
[ 1103.353] (II) intel(0): Enabled output VGA1
[ 1103.353] (II) intel(0): Output DP1 has no monitor section
[ 1103.354] (II) intel(0): Enabled output DP1
[ 1103.354] (--) intel(0): Using a maximum size of 256x256 for hardware cursors
[ 1103.354] (II) intel(0): Output VIRTUAL1 has no monitor section
[ 1103.354] (II) intel(0): Enabled output VIRTUAL1
[ 1103.354] (--) intel(0): Output LVDS1 using initial mode 1280x800 on pipe 1
[ 1103.354] (==) intel(0): TearFree disabled
[ 1103.354] (==) intel(0): DPI set to (96, 96)
[ 1103.354] (II) Loading sub module "dri2"
[ 1103.354] (II) LoadModule: "dri2"
[ 1103.354] (II) Module "dri2" already built-in
[ 1103.354] (II) Loading sub module "present"
[ 1103.354] (II) LoadModule: "present"
[ 1103.354] (II) Module "present" already built-in
[ 1103.354] (II) UnloadModule: "fbdev"
[ 1103.354] (II) Unloading fbdev
[ 1103.354] (II) UnloadSubModule: "fbdevhw"
[ 1103.354] (II) Unloading fbdevhw
[ 1103.354] (II) UnloadModule: "vesa"
[ 1103.354] (II) Unloading vesa
[ 1103.354] (==) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[ 1103.410] (II) intel(0): SNA initialized with Eaglelake (gen4.5) backend
[ 1103.410] (==) intel(0): Backing store enabled
[ 1103.410] (==) intel(0): Silken mouse enabled
[ 1103.414] (II) intel(0): HW Cursor enabled
[ 1103.414] (II) intel(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
[ 1103.414] (==) intel(0): DPMS enabled
[ 1103.414] (==) intel(0): display hotplug detection enabled
[ 1103.414] (II) intel(0): [DRI2] Setup complete
[ 1103.414] (II) intel(0): [DRI2] DRI driver: i965
[ 1103.414] (II) intel(0): [DRI2] VDPAU driver: i965
[ 1103.414] (II) intel(0): direct rendering: DRI2 enabled
[ 1103.414] (II) intel(0): hardware support for Present enabled
[ 1103.414] (--) RandR disabled
[ 1103.778] (II) AIGLX: enabled GLX_MESA_copy_sub_buffer
[ 1103.778] (II) AIGLX: enabled GLX_ARB_create_context
[ 1103.778] (II) AIGLX: enabled GLX_ARB_create_context_profile
[ 1103.778] (II) AIGLX: enabled GLX_EXT_create_context_es2_profile
[ 1103.778] (II) AIGLX: enabled GLX_INTEL_swap_event
[ 1103.778] (II) AIGLX: enabled GLX_SGI_swap_control and GLX_MESA_swap_control
[ 1103.778] (II) AIGLX: enabled GLX_EXT_framebuffer_sRGB
[ 1103.778] (II) AIGLX: enabled GLX_ARB_fbconfig_float
[ 1103.778] (II) AIGLX: GLX_EXT_texture_from_pixmap backed by buffer objects
[ 1103.778] (II) AIGLX: Loaded and initialized i965
[ 1103.778] (II) GLX: Initialized DRI2 GL provider for screen 0
[ 1103.784] (II) intel(0): switch to mode 1280x800@60.0 on LVDS1 using pipe 1, position (0, 0), rotation normal, reflection none
[ 1103.830] (II) intel(0): Setting screen physical size to 338 x 211
[ 1104.335] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event2)
[ 1104.335] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 1104.336] (II) LoadModule: "evdev"
[ 1104.336] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[ 1104.430] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[ 1104.430] compiled for 1.16.4, module version = 2.9.1
[ 1104.430] Module class: X.Org XInput Driver
[ 1104.430] ABI class: X.Org XInput driver, version 21.0
[ 1104.430] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[ 1104.430] (**) Power Button: always reports core events
[ 1104.430] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event2"
[ 1104.430] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[ 1104.430] (--) evdev: Power Button: Found keys
[ 1104.430] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[ 1104.430] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input2/event2"
[ 1104.430] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
[ 1104.430] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 1104.430] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 1104.431] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 1104.461] (II) config/udev: Adding input device Video Bus (/dev/input/event3)
[ 1104.461] (**) Video Bus: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 1104.461] (II) Using input driver 'evdev' for 'Video Bus'
[ 1104.461] (**) Video Bus: always reports core events
[ 1104.461] (**) evdev: Video Bus: Device: "/dev/input/event3"
[ 1104.461] (--) evdev: Video Bus: Vendor 0 Product 0x6
[ 1104.461] (--) evdev: Video Bus: Found keys
[ 1104.461] (II) evdev: Video Bus: Configuring as keyboard
[ 1104.461] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0A08:00/LNXVIDEO:01/input/input3/event3"
[ 1104.461] (II) XINPUT: Adding extended input device "Video Bus" (type: KEYBOARD, id 7)
[ 1104.461] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 1104.461] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 1104.461] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 1104.462] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event1)
[ 1104.462] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 1104.462] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[ 1104.462] (**) Power Button: always reports core events
[ 1104.462] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event1"
[ 1104.462] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[ 1104.462] (--) evdev: Power Button: Found keys
[ 1104.462] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[ 1104.462] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0C:00/input/input1/event1"
[ 1104.462] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 8)
[ 1104.462] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 1104.462] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 1104.462] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 1104.463] (II) config/udev: Adding input device Lid Switch (/dev/input/event0)
[ 1104.463] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 1104.463] (II) This device may have been added with another device file.
[ 1104.463] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event4)
[ 1104.462] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[ 1104.462] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0C:00/input/input1/event1"
[ 1104.462] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 8)
[ 1104.462] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 1104.462] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 1104.462] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 1104.463] (II) config/udev: Adding input device Lid Switch (/dev/input/event0)
[ 1104.463] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 1104.463] (II) This device may have been added with another device file.
[ 1104.463] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event4)
[ 1104.463] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 1104.463] (II) Using input driver 'evdev' for 'AT Translated Set 2 keyboard'
[ 1104.463] (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
[ 1104.463] (**) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event4"
[ 1104.463] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Vendor 0x1 Product 0x1
[ 1104.463] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
[ 1104.463] (II) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
[ 1104.463] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio0/input/input4/event4"
[ 1104.463] (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD, id 9)
[ 1104.463] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 1104.463] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 1104.464] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 1104.464] (II) config/udev: Adding input device AlpsPS/2 ALPS GlidePoint (/dev/input/event5)
[ 1104.464] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
[ 1104.464] (II) Using input driver 'evdev' for 'AlpsPS/2 ALPS GlidePoint'
[ 1104.464] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: always reports core events
[ 1104.464] (**) evdev: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Device: "/dev/input/event5"
[ 1104.464] (--) evdev: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Vendor 0x2 Product 0x8
[ 1104.464] (--) evdev: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Found 3 mouse buttons
[ 1104.464] (--) evdev: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Found absolute axes
[ 1104.464] (--) evdev: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Found x and y absolute axes
[ 1104.464] (--) evdev: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Found absolute touchpad.
[ 1104.464] (II) evdev: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Configuring as touchpad
[ 1104.464] (**) evdev: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[ 1104.464] (**) evdev: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[ 1104.464] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio1/input/input6/event5"
[ 1104.464] (II) XINPUT: Adding extended input device "AlpsPS/2 ALPS GlidePoint" (type: TOUCHPAD, id 10)
[ 1104.464] (II) evdev: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: initialized for absolute axes.
[ 1104.465] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: (accel) keeping acceleration scheme 1
[ 1104.465] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: (accel) acceleration profile 0
[ 1104.465] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: (accel) acceleration factor: 2.000
[ 1104.465] (**) AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: (accel) acceleration threshold: 4
[ 1104.465] (II) config/udev: Adding input device AlpsPS/2 ALPS GlidePoint (/dev/input/mouse0)
[ 1104.465] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 1104.465] (II) This device may have been added with another device file.
[ 1104.728] (II) evdev: AlpsPS/2 ALPS GlidePoint: Close
[ 1104.728] (II) UnloadModule: "evdev"
[ 1104.728] (II) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Close
[ 1104.729] (II) UnloadModule: "evdev"
[ 1104.729] (II) evdev: Power Button: Close
[ 1104.729] (II) UnloadModule: "evdev"
[ 1104.729] (II) evdev: Video Bus: Close
[ 1104.729] (II) UnloadModule: "evdev"
[ 1104.729] (II) evdev: Power Button: Close
[ 1104.729] (II) UnloadModule: "evdev"
[ 1104.794] (EE) Server terminated successfully (0). Closing log file.
Back to top
View user's profile Send private message
pgb205
n00b
n00b


Joined: 28 Jul 2008
Posts: 60

PostPosted: Sun Aug 09, 2015 4:01 am    Post subject: Reply with quote

also, just discovered that startx begins to partially work when I remove .xinitrc from my home directory.
However, the fluxbox isn't coming up, only some terminal window.

Seems like xinitrc is no longer way to go these days. So where do i specify that fluxbox is the WM I want to use?
Back to top
View user's profile Send private message
pgb205
n00b
n00b


Joined: 28 Jul 2008
Posts: 60

PostPosted: Sun Aug 09, 2015 5:11 am    Post subject: Reply with quote

startx /usr/bin/fluxbox did the trick
Back to top
View user's profile Send private message
Keruskerfuerst
Advocate
Advocate


Joined: 01 Feb 2006
Posts: 2288
Location: near Augsburg, Germany

PostPosted: Sun Aug 09, 2015 6:13 am    Post subject: Reply with quote

Whay are you doing it this way?

Usually you X started automatically in runlevel 5 or by root user.
Back to top
View user's profile Send private message
Koradji
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 84
Location: Perth, Australia

PostPosted: Sat Aug 15, 2015 4:16 am    Post subject: Reply with quote

Keruskerfuerst wrote:
Whay are you doing it this way?

Usually you X started automatically in runlevel 5 or by root user.


I think you are wrong about how the OP usually starts X.
It's also not how i usually start X.

I usually use "startx" to start X, and just found my .xinitrc file is not being read. Whatever update did that annoys me a lot.
However, unlike the OP, i don't need root to use startx.
_________________
koradji login: emerge nvidia-drivers
password: ...
Back to top
View user's profile Send private message
Keruskerfuerst
Advocate
Advocate


Joined: 01 Feb 2006
Posts: 2288
Location: near Augsburg, Germany

PostPosted: Sat Aug 15, 2015 7:22 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
I think you are wrong about how the OP usually starts X.
It's also not how i usually start X.

I usually use "startx" to start X, and just found my .xinitrc file is not being read. Whatever update did that annoys me a lot.
However, unlike the OP, i don't need root to use startx.


Yes, thank you
Back to top
View user's profile Send private message
Koradji
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Apr 2005
Posts: 84
Location: Perth, Australia

PostPosted: Sun Aug 16, 2015 1:30 am    Post subject: Reply with quote

pgb205 wrote:
also, just discovered that startx begins to partially work when I remove .xinitrc from my home directory.
However, the fluxbox isn't coming up, only some terminal window.

Seems like xinitrc is no longer way to go these days. So where do i specify that fluxbox is the WM I want to use?


I had awesome (window manager) set to start in my ~/.xinitrc, and in /etc/env.d/90xsession (i may have the name wrong, it's gone now)
Due to some recent change, my .xinitrc was no longer being read when i used startx.
In order to have my .xinitrc read, i removed /etc/env.d/90xsession and ran eselect env update.
Now if i startx as another user, or without my ~/.xinitrc, the default /etc/X11/xinit/xinitrc is used instead, giving some terminal windows like you describe.

None of this required root. Maybe you had something in your ~/.xinitrc that was causing problems?

Mine is currently, simply:
Code:

setxkbmap -option compose:ralt
exec awesome

_________________
koradji login: emerge nvidia-drivers
password: ...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum