Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Xorg Segmentation Fault for Kernels 4.x [solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
r00t440
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Sep 2005
Posts: 93

PostPosted: Sat Aug 08, 2015 10:03 am    Post subject: Xorg Segmentation Fault for Kernels 4.x [solved] Reply with quote

I'm out of ideas how to fix the problem, please my logs, I hope somebody can decode what could possibly be the underlying problem.

http://pastebin.com/DZq6jxXS

I'm not sure if I missed any kernel config, tried rebuilding glibc because a line tells me it segfaults there. Rebuilt xf86-video-intel and nvidia-drivers - still no luck. Re-emerge x11-drivers/* that I use, xorg-server, etc... still no luck.

Tried gentoo-sources too, still no luck. Hope someone can help.

I am stuck with 3.19 (debian-sources), however, I can't make my hdmi and displayports to work. xrandr -q does not report anything related to HDMI and DPs.

Thanks in advance.

***

My Machine:

MSI GT60 2QD
Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller
NVIDIA Corporation GM204M [GeForce GTX 970M]
Intel(R) Core(TM) i7-4710MQ CPU @ 2.50GHz


Last edited by r00t440 on Wed Aug 12, 2015 8:38 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Roman_Gruber
Advocate
Advocate


Joined: 03 Oct 2006
Posts: 3796
Location: Austro Bavaria

PostPosted: Sat Aug 08, 2015 8:48 pm    Post subject: Reply with quote

you are calling for issues using 3.19 or 4.x.x anyway.

3.18 is the longterm kernel and should give you security fixes and less hassles regarding nvidia-drivers / xorg-server ...

only gentoo-sources are supported by gentoo anyway afaik ... so using 3.19 debian ...

I see it on my second box where i run 4.x.x kernel. too often ihave to recompile my kernel because it popped out of the kernel tree. where my 3.18 kernel here is still in the tree and marked green. that just costs time and rebuilds for some modules and is just a time waste for nearly no benefit at all, in my expierence ...
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 39070
Location: 56N 3W

PostPosted: Sun Aug 09, 2015 10:14 am    Post subject: Reply with quote

r00t440,

Is this a Funtoo install?
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
chithanh
Developer
Developer


Joined: 05 Aug 2006
Posts: 2141
Location: Berlin, Germany

PostPosted: Sun Aug 09, 2015 7:40 pm    Post subject: Reply with quote

Two bug reports are possibly relevant to your problems:

bug 552124
bug 556264

You may want to check them out and see if these apply to your configuration.
Back to top
View user's profile Send private message
r00t440
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Sep 2005
Posts: 93

PostPosted: Mon Aug 10, 2015 1:42 am    Post subject: Reply with quote

@tw04l124
Thanks for the info... well, I seem to be having problems with alx (Atheros) module on 3.1x kernels. I'm assuming that it would somehow be more stable on 4.x kernels. Also, I'm having issues with HDMI and DisplayPorts not being "seen" by Xorg. I am hoping or would like to see if using a 4.x kernel would solve these problems.

@NeddySeagoon,
Yes it is a Funtoo install, also posted same topic in their forums. Thanks!

@chithanh,
Thanks a lot for these links, havent tried UXA accel method. You gave me extra options to fiddle with.

Cheers!
Back to top
View user's profile Send private message
Roman_Gruber
Advocate
Advocate


Joined: 03 Oct 2006
Posts: 3796
Location: Austro Bavaria

PostPosted: Mon Aug 10, 2015 5:54 am    Post subject: Reply with quote

please post funtoo stuff in unsupported. as we use different ebuilds and it may not even happens here than.

funtoo is definitely not gentoo. even their toolchain is different according to their homepage.
Back to top
View user's profile Send private message
John R. Graham
Administrator
Administrator


Joined: 08 Mar 2005
Posts: 9549
Location: Somewhere over Atlanta, Georgia

PostPosted: Mon Aug 10, 2015 4:01 pm    Post subject: Reply with quote

Moved from Kernel & Hardware to Unsupported Software. Not about Gentoo so it fits better here.

- John
_________________
I can confirm that I have received between 0 and 499 National Security Letters.
Back to top
View user's profile Send private message
r00t440
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Sep 2005
Posts: 93

PostPosted: Wed Aug 12, 2015 7:40 am    Post subject: Reply with quote

thanks... so far, it works now.

the workaround is to use UXA instead of the faster SNA. As a side-effect, you'll have video tearing using UXA.
Back to top
View user's profile Send private message
r00t440
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Sep 2005
Posts: 93

PostPosted: Wed Aug 12, 2015 8:32 am    Post subject: Reply with quote

Solution:

Add this line in /etc/portage/package.accept_keywords
Code:
=x11-drivers/xf86-video-intel-2.99.917-r2 ~amd64


Then...
Code:
emerge x11-drivers/xf86-video-intel


Who are affected:

  • those using amd64 arch (stable)
  • using 4.x kernel (observed in gentoo-sources and tuxonice-sources)
  • using xf86-video-intel-2.99.917 (r2 fixes the issue)


Thanks for the hints, without the info everyone shared, I wouldn't have solved the problem.

But... let me make some point, what qualifies being "about Gentoo"? Well, sure xf86-video-intel belongs to Xorg, tuxonice-sources being a derivative of gentoo-sources but sure still not Gentoo. I mentioned I use Funtoo... I hope that's not the reason why, this got labeled "not about Gentoo". This affects pure Gentoo installations as well, I can confirm this because I have a netbook running "Pure Gentoo" having the same problem given the pre-conditions above. Just saying!

For the sake of other users, I believe this topic deserves to be in the right category so it can easily be seen.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum