View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
nUmer_inaczej Apprentice
|
Posted: Wed May 13, 2015 12:29 pm Post subject: [SOLVED] Dwa komputery z Gentoo a akutalizacje. |
|
|
Witam.
Otóż od niedawna jestem w posiadaniu dwu maszyn z Gentoo.
Problematyczne okazują się dla mnie aktualizacje, podczas gdy obu maszynom wewnętrzne IP nadaje router,
to i tak jak się domyślam IP mojej sieci jest takie samo.
Jak sobie w takiej sytuacji poradzić z aktualizacjami, podczas gdy emerge --sync mogę wykonać tylko raz?
Pozdrawiam
Roman _________________ nUmer w sieci
Last edited by nUmer_inaczej on Wed May 13, 2015 5:03 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
gexcite Tux's lil' helper
|
Posted: Wed May 13, 2015 1:26 pm Post subject: |
|
|
1. Nikt Cię nie zje jak zrobisz 2x. Jak jednak przesadzisz to Cię zablokują
2. Zrób sync na jedną maszynę, a drugą synchronizuj używając jako źródło tej pierwszej. Prościej jak masz serwer z gentoo w sieci. Serwer synchronizuje z repo gentoo, wszystkie maszyny w sieci synchronizują z serwerem. |
|
Back to top |
|
|
nUmer_inaczej Apprentice
|
Posted: Wed May 13, 2015 5:02 pm Post subject: |
|
|
Idąc za Twoją radą uruchomiłem rsync.
Druga maszyna już się aktualizuje.
Dzięki _________________ nUmer w sieci |
|
Back to top |
|
|
Jacekalex Guru
|
Posted: Mon Jun 22, 2015 5:08 am Post subject: |
|
|
Ja radzę przeprowadzkę z drzewkiem na Githuba, dużo szybciej i bardziej ekologicznie to działa, aniżeli rsync.
Sznurek:
Code: | https://github.com/gentoo/gentoo-portage-rsync-mirror |
PS.
Adres repo na Githubie się zmienił:
https://github.com/gentoo/gentoo.git
Pozdro
Last edited by Jacekalex on Sun Oct 18, 2015 10:29 pm; edited 1 time in total |
|
Back to top |
|
|
nUmer_inaczej Apprentice
|
Posted: Tue Jun 23, 2015 1:30 pm Post subject: |
|
|
Dzięki za info. W najbliższym czasie przyjrzę się linkowi bliżej i sprawdzę. _________________ nUmer w sieci |
|
Back to top |
|
|
lsdudi Guru
|
Posted: Wed Aug 05, 2015 8:20 am Post subject: Re: [SOLVED] Dwa komputery z Gentoo a akutalizacje. |
|
|
nUmer_inaczej wrote: |
Jak sobie w takiej sytuacji poradzić z aktualizacjami, podczas gdy emerge --sync mogę wykonać tylko raz?
Pozdrawiam
Roman |
Drzewko możesz mieć na jednym z komputerów a na drugim montować "as needed" przez nfs/sshfs/smb.
To jest tylko zestaw plików i nie ma znaczenia jak będzie wystawiony. (W ten sam sposób możesz zrobić wspólne distfiles aby nie ciągnąc źródeł wielokrotnie)
A jeśli komputery są zgodne prockowo to możesz się pobawić w budowanie binarnych pakietów na jednej z maszyn a później w ich aplikacje na drugiej _________________ RLU#416942 |
|
Back to top |
|
|
|