Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] libav/ffmpeg block confusion
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
zje
n00b
n00b


Joined: 06 Sep 2012
Posts: 31

PostPosted: Sat Apr 18, 2015 3:33 am    Post subject: [SOLVED] libav/ffmpeg block confusion Reply with quote

I've been trying to emerge -u world, but getting this block...
Code:

 # emerge -uUD world --backtrack=100 --with-bdeps=y && emerge @preserved-rebuild
Calculating dependencies... done!
[ebuild     U  ] sys-libs/timezone-data-2015b [2015a]
[ebuild     U  ] net-libs/libqmi-1.12.6 [1.8.0]
[ebuild     U  ] dev-db/sqlite-3.8.9 [3.8.7.4]
[ebuild     U  ] x11-apps/bdftopcf-1.0.5 [1.0.4]
[ebuild     U  ] app-eselect/eselect-ctags-1.18 [1.16]
[ebuild     UD#] dev-lang/perl-5.18.2-r2 [5.20.2]

[ebuild     U  ] dev-lang/ruby-2.0.0_p645 [2.0.0_p598]
[ebuild     U  ] dev-lang/ruby-1.9.3_p551-r1 [1.9.3_p551]
[ebuild     U  ] sys-apps/hwids-20150129 [20141010]
[ebuild  N     ] media-video/libav-9.17  USE="X bzip2 encode gpl hardcoded-tables mp3 network pulseaudio sdl ssl t
threads x264 zlib -aac -alsa (-altivec) -amr -cdio -cpudetection -custom-cflags -debug -doc -faac -fdk -frei0r -gs
e1394 -jack -jpeg2k (-neon) -openssl -opus -oss -pic -rtmp -schroedinger -speex -static-libs {-test} -tools -truet
4l -vaapi -vdpau (-vis) -vorbis -vpx -xvid" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" CPU_FLAGS_X86="avx mmx mmxext ssse3 -3dnow -
xt"   
[ebuild   R    ] media-libs/gegl-0.2.0-r2  USE="ffmpeg* -libav*"
[ebuild  N     ] virtual/ffmpeg-9-r1  USE="X encode mp3 sdl theora threads x264 -gsm -jpeg2k -opus -speex -truetyp
pi -vdpau" ABI_X86="(64) -32 (-x32)"
[ebuild   R    ] media-plugins/alsa-plugins-1.0.28  USE="ffmpeg*"
[blocks B      ] media-video/ffmpeg:0 ("media-video/ffmpeg:0" is blocking media-video/libav-9.17)
       
!!! Multiple package instances within a single package slot have been pulled
!!! into the dependency graph, resulting in a slot conflict:
       
dev-lang/perl:0
       
  (dev-lang/perl-5.20.2:0/5.20::gentoo, installed) pulled in by
    =dev-lang/perl-5.20* required by (virtual/perl-IO-1.310.0:0/0::gentoo, installed)
    ^              ^^^^^
       
    dev-lang/perl:0/5.20=[-build(-)] required by (dev-perl/XML-XPath-1.130.0-r1:0/0::gentoo, installed)
                 ^^^^^^^^
       
    (and 75 more with the same problems)
       
  (dev-lang/perl-5.18.2-r2:0/5.18::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    dev-lang/perl:0/5.18=[-build(-)] required by (dev-perl/TermReadKey-2.300.200-r1:0/0::gentoo, installed)
                 ^^^^^^^^
       
    (and 4 more with the same problem)

It may be possible to solve this problem by using package.mask to
prevent one of those packages from being selected. However, it is also
possible that conflicting dependencies exist such that they are
impossible to satisfy simultaneously.  If such a conflict exists in
the dependencies of two different packages, then those packages can
not be installed simultaneously.
       
For more information, see MASKED PACKAGES section in the emerge man
page or refer to the Gentoo Handbook.
       
       
 * Error: The above package list contains packages which cannot be
 * installed at the same time on the same system.
       
  (media-video/libav-9.17:0/9::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    >=media-video/libav-9.12[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_m
2(-)?,abi_ppc_32(-)?,abi_ppc_64(-)?,abi_s390_32(-)?,abi_s390_64(-)?,X?,encode?,gsm?,jpeg2k?,mp3?,opus?,sdl?,speex?
a?,threads?,truetype?,vaapi?,vdpau?,x264?] (>=media-video/libav-9.12[abi_x86_64(-),X,encode,mp3,sdl,theora,threads
) required by (virtual/ffmpeg-9-r1:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
       
  (media-video/ffmpeg-2.2.14:0/52.55.55::gentoo, installed) pulled in by
    >=media-video/ffmpeg-1.2:0= required by (media-video/vlc-2.1.5-r1:0/5-7::gentoo, installed)
    media-video/ffmpeg:0= required by (media-video/vlc-2.1.5-r1:0/5-7::gentoo, installed)
    media-video/ffmpeg:0= required by (media-libs/gegl-0.2.0-r2:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
    media-video/ffmpeg:0/52.55.55= required by (media-video/vlc-2.1.5-r1:0/5-7::gentoo, installed)
    >=media-video/ffmpeg-1.2:0/52.55.55= required by (media-video/vlc-2.1.5-r1:0/5-7::gentoo, installed)


What is going on? If ffmpeg and libav are supposed to block each other, why is the virtual package for ffmpeg pulling in libav? Is there some configuration option that I'm missing? In this case, I have no preference for ffmpeg or libav, I would just like to get my system in working state. The a/v programs I want to use are openshot, vlc, and pianobar.
Is it just a case of "wait a bit for the ebuild maintainers to fix it?" If so, I'm cool with that.

Thanks so much!


Last edited by zje on Sat Apr 18, 2015 9:04 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
yngwin
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 19 Dec 2002
Posts: 4572
Location: Suzhou, China

PostPosted: Sat Apr 18, 2015 7:01 am    Post subject: Reply with quote

Possible you may need to enable (or disable) some useflags on media-video/ffmpeg. It may help to add media-video/libav to your package.mask. The virtual may be pulling libav because something in the installed version of ffmpeg does not satisfy the dependencies.
_________________
"Those who deny freedom to others deserve it not for themselves." - Abraham Lincoln
Free Culture | Defective by Design | EFF
Back to top
View user's profile Send private message
ulenrich
Veteran
Veteran


Joined: 10 Oct 2010
Posts: 1371

PostPosted: Sat Apr 18, 2015 1:43 pm    Post subject: Reply with quote

@yngwin
for us normal users any emerge output looks strange and complex in our eyes (altough it really is not). I would advise to update the @world to at least the most recent stable before doing any further USE changes. And of course any "eselect news read" available ....
_________________
fun2gen2
Back to top
View user's profile Send private message
toralf
Developer
Developer


Joined: 01 Feb 2004
Posts: 3648
Location: Hamburg

PostPosted: Sat Apr 18, 2015 2:05 pm    Post subject: Reply with quote

/me wonders if
Code:
[ebuild     UD#] dev-lang/perl-5.18.2-r2 [5.20.2]
is just an artefact of the back switch to libav->ffmpeg or a separate issue ?
Back to top
View user's profile Send private message
zje
n00b
n00b


Joined: 06 Sep 2012
Posts: 31

PostPosted: Sat Apr 18, 2015 9:04 pm    Post subject: Reply with quote

yngwin wrote:
Possible you may need to enable (or disable) some useflags on media-video/ffmpeg. It may help to add media-video/libav to your package.mask. The virtual may be pulling libav because something in the installed version of ffmpeg does not satisfy the dependencies.


I had tried "-libav" (as hinted at in the news), but it didn't help. Masking libav did the trick and I am now emerging @world, thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum