Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Xorg problem on startx
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mcardona.shadow
n00b
n00b


Joined: 23 Mar 2015
Posts: 5
Location: Guatemala

PostPosted: Mon Apr 06, 2015 8:50 pm    Post subject: Xorg problem on startx Reply with quote

Hi, can't start my graphic environment this is my Xorg.0.log

Code:

[  6969.390]
X.Org X Server 1.16.4
Release Date: 2014-12-20
[  6969.390] X Protocol Version 11, Revision 0
[  6969.390] Build Operating System: Linux 3.18.9-gentoo x86_64 Gentoo
[  6969.391] Current Operating System: Linux mi-gentoo 3.18.9-gentoo #1 SMP Mon Mar 23 10:06:20 CST 2015 x86_64
[  6969.391] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/kernel-genkernel-x86_64-3.18.9-gentoo root=UUID=def52b73-6e7f-423f-be12-fb87245071ea ro
[  6969.391] Build Date: 01 April 2015  05:26:32AM
[  6969.391] 
[  6969.391] Current version of pixman: 0.32.6
[  6969.392]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[  6969.392] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  6969.393] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Apr  6 02:41:58 2015
[  6969.394] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  6969.394] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[  6969.394] (==) No screen section available. Using defaults.
[  6969.394] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[  6969.394] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[  6969.394] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
   Using a default monitor configuration.
[  6969.394] (==) Automatically adding devices
[  6969.394] (==) Automatically enabling devices
[  6969.394] (==) Automatically adding GPU devices
[  6969.394] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[  6969.394]    Entry deleted from font path.
[  6969.394] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[  6969.394]    Entry deleted from font path.
[  6969.394] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[  6969.394]    Entry deleted from font path.
[  6969.394] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[  6969.394]    Entry deleted from font path.
[  6969.394]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[  6969.394] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[  6969.394]    Entry deleted from font path.
[  6969.394]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[  6969.394] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/
[  6969.394] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[  6969.394] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
   If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[  6969.395] (II) Loader magic: 0x805c80
[  6969.395] (II) Module ABI versions:
[  6969.395]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  6969.395]    X.Org Video Driver: 18.0
[  6969.395]    X.Org XInput driver : 21.0
[  6969.395]    X.Org Server Extension : 8.0
[  6969.397] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0116:1028:0502 rev 9, Mem @ 0xf6800000/4194304, 0xe0000000/268435456, I/O @ 0x0000f000/64
[  6969.397] (II) LoadModule: "glx"
[  6969.397] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  6969.400] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[  6969.400]    compiled for 1.16.4, module version = 1.0.0
[  6969.400]    ABI class: X.Org Server Extension, version 8.0
[  6969.400] (==) AIGLX enabled
[  6969.400] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[  6969.400] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 1
[  6969.400] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
[  6969.400] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 3
[  6969.400] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[  6969.400] (II) LoadModule: "intel"
[  6969.400] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[  6969.400] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[  6969.400]    compiled for 1.16.4, module version = 2.99.917
[  6969.400]    Module class: X.Org Video Driver
[  6969.400]    ABI class: X.Org Video Driver, version 18.0
[  6969.400] (II) LoadModule: "modesetting"
[  6969.401] (WW) Warning, couldn't open module modesetting
[  6969.401] (II) UnloadModule: "modesetting"
[  6969.401] (II) Unloading modesetting
[  6969.401] (EE) Failed to load module "modesetting" (module does not exist, 0)
[  6969.401] (II) LoadModule: "fbdev"
[  6969.401] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[  6969.401] (II) UnloadModule: "fbdev"
[  6969.401] (II) Unloading fbdev
[  6969.401] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[  6969.401] (II) LoadModule: "vesa"
[  6969.402] (WW) Warning, couldn't open module vesa
[  6969.402] (II) UnloadModule: "vesa"
[  6969.402] (II) Unloading vesa
[  6969.402] (EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
[  6969.402] (II) intel: Driver for Intel(R) Integrated Graphics Chipsets:
   i810, i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G,
   915G, E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM,
   Pineview G, 965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33,
   GM45, 4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43
[  6969.402] (II) intel: Driver for Intel(R) HD Graphics: 2000-6000
[  6969.402] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Graphics: 5100, 6100
[  6969.402] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Pro Graphics: 5200, 6200, P6300
[  6969.402] (--) using VT number 7

[  6971.437] intel: waited 2020 ms for i915.ko driver to load
[  6971.447] (EE) No devices detected.
[  6971.447] (EE)
Fatal server error:
[  6971.447] (EE) no screens found(EE)
[  6971.447] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[  6971.448] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[  6971.448] (EE)



Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
quilosaq
Veteran
Veteran


Joined: 22 Dec 2009
Posts: 1361

PostPosted: Mon Apr 06, 2015 9:35 pm    Post subject: Reply with quote

Hi!

What video hardware do you have?
Code:
/usr/sbin/lspci

Assuming you have an intel card, what relevant kernel setting do you have?
Code:
grep -e INTEL -e DRM /usr/src/linux/.config
Back to top
View user's profile Send private message
mcardona.shadow
n00b
n00b


Joined: 23 Mar 2015
Posts: 5
Location: Guatemala

PostPosted: Mon Apr 06, 2015 10:14 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
/usr/sbin/lspci


is

Code:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5)
00:1c.7 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 8 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM67 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 05)
09:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter (rev 01)
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5)
00:1c.7 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 8 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM67 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 05)
09:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter (rev 01)



and
Code:
grep -e INTEL -e DRM /usr/src/linux/.config


Code:
CONFIG_PERF_EVENTS_INTEL_UNCORE=y
# CONFIG_X86_INTEL_LPSS is not set
CONFIG_CPU_SUP_INTEL=y
CONFIG_X86_MCE_INTEL=y
CONFIG_MICROCODE_INTEL=y
# CONFIG_MICROCODE_INTEL_EARLY is not set
# CONFIG_X86_INTEL_PSTATE is not set
# CONFIG_INTEL_IDLE is not set
# CONFIG_INTEL_MIC_BUS is not set
CONFIG_NET_VENDOR_INTEL=y
CONFIG_HW_RANDOM_INTEL=y
# CONFIG_INTEL_POWERCLAMP is not set
CONFIG_AGP_INTEL=y
CONFIG_INTEL_GTT=y
CONFIG_DRM=m
CONFIG_DRM_KMS_HELPER=m
CONFIG_DRM_KMS_FB_HELPER=y
# CONFIG_DRM_LOAD_EDID_FIRMWARE is not set
CONFIG_DRM_TTM=m
# CONFIG_DRM_I2C_CH7006 is not set
# CONFIG_DRM_I2C_SIL164 is not set
# CONFIG_DRM_I2C_NXP_TDA998X is not set
# CONFIG_DRM_PTN3460 is not set
CONFIG_DRM_TDFX=m
CONFIG_DRM_R128=m
CONFIG_DRM_RADEON=m
# CONFIG_DRM_RADEON_UMS is not set
# CONFIG_DRM_NOUVEAU is not set
CONFIG_DRM_I810=m
CONFIG_DRM_I915=m
# CONFIG_DRM_I915_KMS is not set
CONFIG_DRM_I915_FBDEV=y
# CONFIG_DRM_I915_PRELIMINARY_HW_SUPPORT is not set
CONFIG_DRM_MGA=m
CONFIG_DRM_SIS=m
CONFIG_DRM_VIA=m
CONFIG_DRM_SAVAGE=m
# CONFIG_DRM_VMWGFX is not set
# CONFIG_DRM_GMA500 is not set
# CONFIG_DRM_UDL is not set
# CONFIG_DRM_AST is not set
# CONFIG_DRM_MGAG200 is not set
# CONFIG_DRM_CIRRUS_QEMU is not set
# CONFIG_DRM_QXL is not set
# CONFIG_DRM_BOCHS is not set
CONFIG_SND_INTEL8X0=m
CONFIG_SND_INTEL8X0M=m
CONFIG_SND_HDA_INTEL=m
# CONFIG_SND_SOC_INTEL_SST is not set
# CONFIG_LEDS_INTEL_SS4200 is not set
# CONFIG_INTEL_MID_DMAC is not set
CONFIG_INTEL_IOATDMA=m
# CONFIG_INTEL_MENLOW is not set
# CONFIG_INTEL_IPS is not set
# CONFIG_INTEL_OAKTRAIL is not set
# CONFIG_INTEL_RST is not set
# CONFIG_INTEL_SMARTCONNECT is not set
# CONFIG_INTEL_IOMMU is not set
# CONFIG_CRYPTO_CRC32C_INTEL is not set
# CONFIG_CRYPTO_GHASH_CLMUL_NI_INTEL is not set
# CONFIG_CRYPTO_AES_NI_INTEL is not set
CONFIG_KVM_INTEL=m
Back to top
View user's profile Send private message
quilosaq
Veteran
Veteran


Joined: 22 Dec 2009
Posts: 1361

PostPosted: Mon Apr 06, 2015 10:44 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
# CONFIG_DRM_I915_KMS is not set
I think you need set that option.

You can locate it in kernel sources menu:
Code:

  │ Symbol: DRM_I915_KMS
  │ Type  : boolean
  │ Prompt: Enable modesetting on intel by default
  │   Location:
  │     -> Device Drivers
  │       -> Graphics support
  │         -> Direct Rendering Manager
  │           -> Intel 8xx/9xx/G3x/G4x/HD Graphics (DRM_I915)
Back to top
View user's profile Send private message
mcardona.shadow
n00b
n00b


Joined: 23 Mar 2015
Posts: 5
Location: Guatemala

PostPosted: Tue Apr 07, 2015 1:52 pm    Post subject: Reply with quote

This still not work, this say the same thing. When i try

Code:

Symbol: DRM_I915_KMS
  │ Type  : boolean
  │ Prompt: Enable modesetting on intel by default
  │   Location:
  │     -> Device Drivers
  │       -> Graphics support
  │         -> Direct Rendering Manager
  │           -> Intel 8xx/9xx/G3x/G4x/HD Graphics (DRM_I915)


All are the same on my /usr/src/linux/.config

I try
Code:
emerge -ask xf86-video-{fbdev,intel,vesa}


and thats it. This run te basic xorg windows :D now i'll configuring the X i3

Thanks a lot.
Back to top
View user's profile Send private message
Tony0945
Advocate
Advocate


Joined: 25 Jul 2006
Posts: 3257
Location: Illinois, USA

PostPosted: Tue Apr 07, 2015 2:26 pm    Post subject: Reply with quote

I see the NOUVEAU driver is not set, have you emerged nvidia-drivers? Also you have the Radeon driver. I had trouble with both Intel and AMD video drivers loaded.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum