Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
On boot DHCP for Wireless BCM4309 is not started
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
v_andal
Guru
Guru


Joined: 26 Aug 2008
Posts: 521
Location: Germany

PostPosted: Sat Feb 28, 2015 2:05 pm    Post subject: On boot DHCP for Wireless BCM4309 is not started Reply with quote

Hello!

Have really strange problem. After boot the DHCP for wireless interface is not started. If I run /etc/init.d/net.wlan0 restart then everything works perfectly.
What could be the problem? After boot ifconfig reports that wlan0 is up. wpa_supplicant is also running, only dhcp daemon is missing, so there's no IP address on wlan0.

net.conf has
Quote:

modules_wlan0="wpa_supplicant"
config_eth0="dhcp"
dhcp_eth0="nonis"
dhcp_wlan0="nonis"
wpa_supplicant_wlan0="-Dnl80211"
config_wlan0="dhcp"
Back to top
View user's profile Send private message
szatox
Veteran
Veteran


Joined: 27 Aug 2013
Posts: 1717

PostPosted: Sat Feb 28, 2015 9:40 pm    Post subject: Reply with quote

It's weird that it doesn't work for the first time but does the second. Suggests race condition. Do you mind showing a dump of all your services? `rc-config show all` would do.
Back to top
View user's profile Send private message
v_andal
Guru
Guru


Joined: 26 Aug 2008
Posts: 521
Location: Germany

PostPosted: Sun Mar 01, 2015 9:48 am    Post subject: Reply with quote

No problem. Here's the output of
Code:
rc-config show all
right after boot
Quote:

Status of init scripts in runlevel "boot"
alsasound [started]
fbcondecor [started]
net.lo [started]
Status of init scripts in runlevel "default"
acpid [started]
consolekit [started]
cupsd [started]
htpdate [stopped]
net.eth0 [inactive]
net.lo [started]
net.wlan0 [inactive]
sshd [started]
syslog-ng [started]
vixie-cron [started]
xdm [started]
Status of init scripts in runlevel "shutdown"
(none found)
Status of init scripts in runlevel "sysinit"
udev [started]


After I run /etc/init.d/net.wlan0 restart the status of net.wlan0 turns to "started".

Quite possible it is some race condition, because sometimes (not very often) I get things working right after the boot.
Back to top
View user's profile Send private message
szatox
Veteran
Veteran


Joined: 27 Aug 2013
Posts: 1717

PostPosted: Sun Mar 01, 2015 11:22 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
net.eth0 [inactive]
net.lo [started]
net.wlan0 [inactive]
sshd [started]

That's funny, sshd requires net but it's already started before net services. Net.lo doesn't provide net (or does it now again?)
Basicaly inactive means it's waiting for something. In case of wifi it's most likely going to be connection to access point. Or IP address.
So, one thing is rc-update --update to force cache resync. Might help. Or might not. Try it
Another thing is to determine what is it waiting for. Does it receive IP address if you call dhcp manually? Is wpa_supplicant running? Is the interface associated with AP?
Does grep -i "wpa\|wlan" /var/log/everything/current show anything interesting?
Maybe dmesg | grep wlan ?
Back to top
View user's profile Send private message
v_andal
Guru
Guru


Joined: 26 Aug 2008
Posts: 521
Location: Germany

PostPosted: Sun Mar 01, 2015 6:59 pm    Post subject: Reply with quote

I have rc_depend_strict="NO" in rc.conf, maybe this is the reason for sshd to come up. Or maybe it is simply because the service was started, it just didn't become active.

As I said, the wpa_supplicant is started, just the dhcpcd is not running. Of course, since it is not running the interface does not get any IP address.

According to logs wlan0 performs authentication and association.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum