Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Unable to load any usable ISO8859 font
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
burak
n00b
n00b


Joined: 08 Oct 2007
Posts: 25

PostPosted: Tue Feb 02, 2010 9:28 pm    Post subject: [SOLVED] Unable to load any usable ISO8859 font Reply with quote

Hello,
when I try to run 'xfontsel' or 'lefty', I get an error:
Code:
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Error: Aborting: no font found


How do I install fonts properly?
I'm using KDE 3.5 from layman.

Thanks.


Last edited by burak on Wed Feb 03, 2010 12:50 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 6194

PostPosted: Tue Feb 02, 2010 11:00 pm    Post subject: Reply with quote

What do you those fonts for ?
Rarely anything still uses that kind of fonts.
Back to top
View user's profile Send private message
burak
n00b
n00b


Joined: 08 Oct 2007
Posts: 25

PostPosted: Wed Feb 03, 2010 12:34 am    Post subject: Reply with quote

I wanted to run 'lefty' - A Programmable Graphics Editor from media-gfx/graphviz package. I never used it before and wanted to take a look at it.
How do I check what fonts I have installed?
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Wed Feb 03, 2010 1:17 am    Post subject: Reply with quote

Look at the directories under /usr/share/fonts, and list them in the Section "Files" of /etc/X11/xorg.conf
Check if you have media-fonts/font-misc-misc installed. If not emerge it as it provides the default font for most Xt apps.
Then restart X
Back to top
View user's profile Send private message
burak
n00b
n00b


Joined: 08 Oct 2007
Posts: 25

PostPosted: Wed Feb 03, 2010 12:50 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks! This solved the problem.
Back to top
View user's profile Send private message
guid0
Guru
Guru


Joined: 06 Jul 2003
Posts: 318
Location: The Netherlands / Nederland

PostPosted: Wed Apr 27, 2011 7:56 am    Post subject: Reply with quote

hitting a reproducible similar bug with x11-apps/xmessage where the application actually segfaults.

Code:
xmessage mooo
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Segmentation fault


Code:
[18951.459037] xmessage[10226]: segfault at 8 ip 00007fc3f643bf44 sp 00007fff02e86f80 error 4 in libXaw7.so.7.0.0[7fc3f641f000+66000]


without arguments (no font needed it does work)
Code:
xmessage   
usage: xmessage [-options] [message ...]

where options include:
    -file filename              file to read message from, "-" for stdin
    -buttons string             comma-separated list of label:exitcode
    -default button             button to activate if Return is pressed
    -print                      print the button label when selected
    -center                     pop up at center of screen
    -nearmouse                  pop up near the mouse cursor
    -timeout secs               exit with status 0 after "secs" seconds


I tried remerging x11-libs/libXaw, media-fonts/font-misc-misc, restarting X and remerging x11-apps/xmessage but without any change or luck :(

guid0.
Back to top
View user's profile Send private message
tahiry
n00b
n00b


Joined: 05 May 2005
Posts: 49

PostPosted: Thu Feb 16, 2012 9:03 am    Post subject: Reply with quote

I 've got the same problem with xfig and gv


Code:

$ xfig
Warning: Cannot convert string "7x13bold" to type FontStruct
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Segmentation fault


Code:

$ /usr/bin/gv
Warning: Cannot convert string "-*-Helvetica-Medium-R-Normal--*-140-*-*-P-*-ISO8859-1" to type FontStruct
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Segmentation fault


dmesg gives:

Code:

$ dmesg | tail
xfig[3958]: segfault at 8 ip 00007fb80320c648 sp 00007fff421f3c10 error 4 in libXaw3d.so.8.0[7fb8031f5000+50000]
gv[4271]: segfault at 8 ip 00007fa2bb28a74e sp 00007fff34b391a0 error 4 in libXaw3d.so.8.0[7fa2bb26e000+50000]


gdb gives
Code:

$ gdb xfig
GNU gdb (Gentoo 7.3.1 p2) 7.3.1
Copyright (C) 2011 Free Software Foundation, Inc.
License GPLv3+: GNU GPL version 3 or later <http://gnu.org/licenses/gpl.html>
This is free software: you are free to change and redistribute it.
There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.  Type "show copying"
and "show warranty" for details.
This GDB was configured as "x86_64-pc-linux-gnu".
For bug reporting instructions, please see:
<http://bugs.gentoo.org/>...
Reading symbols from /usr/bin/xfig...Reading symbols from /usr/lib64/debug/usr/bin/xfig.debug...done.
done.
(gdb) run
Starting program: /usr/bin/xfig
Warning: Cannot convert string "7x13bold" to type FontStruct
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font

Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
GetGC (sink=0x865ea0) at AsciiSink.c:494
494     AsciiSink.c: No such file or directory.
        in AsciiSink.c



Do someone have an idea to solve the problem ?

[tahiry]
Back to top
View user's profile Send private message
mv
Watchman
Watchman


Joined: 20 Apr 2005
Posts: 6277

PostPosted: Fri Jan 23, 2015 1:56 pm    Post subject: Reply with quote

I ran into the same problem (with the segfaults), recently, after a fresh install:

It helps to emerge font-misc-misc with USE=nls and then to restart the X server.

Even when emerging font-misc-misc afterwards with USE=-nls and restarting, things work without problem: The single start apparently changes something in the configuration. In the user's home directory, I have a file "fonts.dir" with the content "0" (+newline) with a current filestamp; maybe this is related.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum