Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
vladdrak
n00b
n00b


Joined: 08 Nov 2014
Posts: 5

PostPosted: Tue Jan 06, 2015 4:52 pm    Post subject: xrandr: Failed to get size of gamma for output default Reply with quote

hi there!
i just installed gentoo for the first time and i'm unable to adjust the resolution, no matter what i try.
i followed http://wiki.gentoo.org/wiki/Xorg/Configuration
please help, thanks in advance!
Code:

xrandr

xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 800 x 600, current 1024 x 768, maximum 1024 x 768
default connected 1024x768+0+0 0mm x 0mm
   1024x768        0.0*
   800x600        61.0 

same message when --newmode/--addmode.
Code:

lspci | grep VGA

00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 540M] [10de:0df4] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])

Code:

grep -i UnloadModule /var/log/Xorg.0.log

[    80.895] (II) UnloadModule: "modesetting"
[    80.953] (II) UnloadModule: "fbdev"

if i run nvidia-xconfig or uncomment the monitor section, x won't start (had the same symptoms with arch linux, so had to go the bumblebee way).
Code:

xorg.conf

Section "InputClass"
   Identifier   "keyboard-all"
   Driver      "evdev"
   Option      "XkbLayout" "hu"
   MatchIsKeyboard   "on"
EndSection

#Section "Monitor"
#   Identifier   "Monitor0"
#   VendorName   "Monitor Vendor"
#   ModelName   "Monitor Model"
#   Modeline   "1366x768_60.00" 85.25 1368 1440 1578 1784 768 771 781 798 -hync +vsync
#   Option      "PreferredMode" "1366x768_60.00"
#EndSection

Code:

make.conf

# These settings were set by the catalyst build script that automatically
# built this stage.
# Please consult /usr/share/portage/config/make.conf.example for a more
# detailed example.
CFLAGS="-O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
# WARNING: Changing your CHOST is not something that should be done lightly.
# Please consult http://www.gentoo.org/doc/en/change-chost.xml before changing.
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
# These are the USE flags that were used in addition to what is provided by the
# profile used for building.
MAKE_OPTS="-j9"
USE="icu python bindist mmx sse sse2 nvidia timidity flac mad mp3 vorbis wav midi"
EMERGE_DEFAULT_OPTS="--autounmask-write"
PORTDIR="/usr/portage"
ACCEPT_LICENSE="* @EULA"
DISTDIR="${PORTDIR}/distfiles"
PKGDIR="${PORTDIR}/packages"
INPUT_DEVICES="synaptics evdev"
VIDEO_CARDS="nvidia intel"


Xorg.0.log
http://pastebin.com/index/Utuv8gLN
Back to top
View user's profile Send private message
Bloss
n00b
n00b


Joined: 05 Dec 2014
Posts: 20
Location: MI, USA

PostPosted: Wed Jan 07, 2015 3:54 am    Post subject: Reply with quote

load up your window server and try running nvidia-settings

also make sure this article doesn't apply to you

http://wiki.gentoo.org/wiki/NVIDIA_Driver_with_Optimus_Laptops
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum