Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Black screen with new xorg-server
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
JelteF
n00b
n00b


Joined: 15 May 2013
Posts: 18

PostPosted: Fri Jan 02, 2015 4:06 pm    Post subject: Black screen with new xorg-server Reply with quote

I have changed my ModulePath to the one suggested here https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=534128#c21. However my screen is still black when i call startx. This is my Xorg.0.log http://pastebin.com/RRyXiD1i, I don't see anything wrong with it.

Edit: this could very well be related https://www.mail-archive.com/debian-bugs-dist@lists.debian.org/msg1293505.html
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 43754
Location: 56N 3W

PostPosted: Fri Jan 02, 2015 4:34 pm    Post subject: Reply with quote

JelteF,

When you run startx, it does whatever is in your ~/.xinitrc. That file is missing unless you create it.
If that file is missing, startx uses the system wide xinitrc file. That starts 3 xterms, xclock and twm.
None of these packages are installed by default either, so startx gets you a black screen because X finds nothing to do.

To test, run
Code:
emerge -1 twm xclock xterm
Its a number of small packages.
Homework, while the emerge runs ... what does -1 do?

-- edit --

Oops, I may be getting my threads mixed up but the advice is still correct.
Put it down to a senior moment.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
JelteF
n00b
n00b


Joined: 15 May 2013
Posts: 18

PostPosted: Fri Jan 02, 2015 4:40 pm    Post subject: Reply with quote

Sorry, I think I wasn't clear. I meant that my setup stopped working after the update. I already had a ~/.xinitrc that worked. But after the update nothing seems to work anymore.
Back to top
View user's profile Send private message
JelteF
n00b
n00b


Joined: 15 May 2013
Posts: 18

PostPosted: Fri Jan 02, 2015 4:47 pm    Post subject: Reply with quote

I have now downgraded the packages as suggested in this thread and it solved the issue when I also changed the ModulePath again.

Edit: forgot the link: https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-1007568.html
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 43754
Location: 56N 3W

PostPosted: Fri Jan 02, 2015 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

JelteF,

Check these lines in your now working Xorg.0.log
Code:
[   208.395] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   208.396] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"

I'm fairly sure fglrx provides its own GLX driver.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
JelteF
n00b
n00b


Joined: 15 May 2013
Posts: 18

PostPosted: Sun Jan 04, 2015 11:24 pm    Post subject: Reply with quote

NeddySeagoon wrote:
JelteF,

Check these lines in your now working Xorg.0.log
Code:
[   208.395] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   208.396] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"

I'm fairly sure fglrx provides its own GLX driver.


I think you're right these are my lines:
Code:
[   207.211] (II) Loading /usr/lib64/opengl/ati/extensions/libglx.so
[   207.211] (II) Module glx: vendor="Advanced Micro Devices, Inc."
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum