Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved] Firefox/Librewolf on Wayland hamburger menu bug
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
The Main Man
Veteran
Veteran


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 1101
Location: /run/user/1000

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 1:02 am    Post subject: [Solved] Firefox/Librewolf on Wayland hamburger menu bug Reply with quote

When I click on hamburger menu sometimes it shows, sometime it doesn't, but mostly it doesn't.
Anyone else has this problem and if yes, is there a cure for it ?
Running Sway here.

btw with -wayland it works fine.


Last edited by The Main Man on Thu Jun 23, 2022 3:57 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
CooSee
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 706
Location: Earth

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 1:22 am    Post subject: Reply with quote

why this is called hamburger menu? :D - seeing the name first time, after all this years, funny !

do you mean the menu on upper right of menu bar?

i also use Sway (only system) with xwayland disabled at startup - the menu works for me.

which version of FF are you using?

and do you have this option in your users .profile?

Code:
export MOZ_ENABLE_WAYLAND=1

_________________
" Die Realität ist eine Illusion, die durch Mangel an ehrlicher Kommunikation entsteht "


Last edited by CooSee on Thu Jun 23, 2022 4:03 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
The Main Man
Veteran
Veteran


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 1101
Location: /run/user/1000

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 1:33 am    Post subject: Reply with quote

Yeah that one :D

People call it like that so I called it like that as well heheh, I googled the issue and it's been there for quite some time it seems, it manifested differently over the years, sometimes it's too big etc.
I don't have that option set as variable but I've tried it and it didn't change a thing.
I also tried changing a desktop file, as suggested in the librewolf FAQ for Wayland, still the problem is there.
Code:
# librewolf.desktop

Exec=env GDK_BACKEND=wayland MOZ_ENABLE_WAYLAND=1 /usr/lib/librewolf/librewolf %u
Exec=env GDK_BACKEND=wayland MOZ_ENABLE_WAYLAND=1 /usr/lib/librewolf/librewolf --new-window %u
Exec=env GDK_BACKEND=wayland MOZ_ENABLE_WAYLAND=1 /usr/lib/librewolf/librewolf --private-window %u


Using Librewolf 101.0.1, but I've also tried Firefox 101.0.1 just to see if it's something maybe in Librewolf only, but the same thing occurs with Firefox.
Back to top
View user's profile Send private message
CooSee
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 706
Location: Earth

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 1:54 am    Post subject: Reply with quote

there was a bug, but some time ago, e.g. https://github.com/swaywm/sway/issues/7009

then i switched to *.9999 versions of wayland related ebuilds.

i'am not sure if this has something to do,but do have options like this in your sway config?

Code:
# set floating for window roles
for_window [window_role="pop-up"] floating enable
for_window [window_role="bubble"] floating enable
for_window [window_role="task_dialog"] floating enable
for_window [window_role="Preferences"] floating enable
for_window [window_type="dialog"] floating enable
for_window [window_type="menu"] floating enable
for_window [window_role="About"] floating enable
for_window [title="File Operation Progress"] floating enable, border pixel 1, sticky enable, resize set width 40 ppt height 30 ppt
for_window [app_id="firefox" title="Library"] floating enable, border pixel 1, sticky enable, resize set width 40 ppt height 30 ppt
for_window [app_id="floating_shell_portrait"] floating enable, border pixel 1, sticky enable, resize set width 30 ppt height 40 ppt
for_window [app_id="floating_shell"] floating enable, border pixel 1, sticky enable


and this is from my user .profile:

Code:
export MOZ_ENABLE_WAYLAND=1
export MOZ_DBUS_REMOTE=1
export GDK_BACKEND=wayland
export XDG_CURRENT_DESKTOP=sway
export XDG_SESSION_DESKTOP=sway
export XDG_SESSION_TYPE=wayland
export EDITOR=/usr/bin/geany
export BROWSER=firefox


and what about context menus in FF and or bookmarks popup?

you could try FF from pg_overlay, it's working great here 8)
_________________
" Die Realität ist eine Illusion, die durch Mangel an ehrlicher Kommunikation entsteht "


Last edited by CooSee on Thu Jun 23, 2022 2:11 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
The Main Man
Veteran
Veteran


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 1101
Location: /run/user/1000

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 2:08 am    Post subject: Reply with quote

Issue is still open though.

Yes, I have also problems with bookmarks, menus etc. sometimes it works but like I said, mostly it doesn't.
It's usable, but it can be frustrating.

I used to run the very latest for wlroots, wayland and related ebuilds, but then I decided to revert back to stable, few months back, maybe it's that.
I'll try that again, out of curiosity, and see if the problem is still there.

I don't have those options in the sway config, but if upgrading wayland ebuilds doesn't help, then I'll try that as well.
If you don't have this problem then surely I can replicate that on my system as well :D
Back to top
View user's profile Send private message
CooSee
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 706
Location: Earth

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 2:17 am    Post subject: Reply with quote

here's my complete list of application_defaults option for Sway:

Code:
# Assign workspaces
#don't show gaps if there's only one window on the desktop
smart_gaps on

assign [app_id="sakura"] 1
for_window [app_id="sakura"] focus

assign [class="sakura"] 1
for_window [class="sakura"] focus

assign [app_id="firefox"] 3
for_window [app_id="firefox"] focus

assign [class="firefox"] 3
for_window [class="firefox"] focus

assign [app_id="geany"] 4
for_window [app_id="geany"] focus

assign [class="geany"] 4
for_window [class="geany"] focus

#set floating (nontiling)for apps needing it:
for_window [class="Yad" instance="yad"] floating enable

for_window [app_id="yad"] floating enable
for_window [title="About Mozilla Firefox"] floating enable

for_window [class="dhcpcd-curses" instance="dhcpcd-curses"] floating enable

for_window [app_id="dhcpcd-curses"] floating enable
for_window [title="dhcpcd-curses"] floating enable

for_window [class="sakura" instance="sakura"] floating enable
for_window [app_id="sakura" ] floating enable

# set floating (nontiling) for special apps:
for_window [app_id="pavucontrol" ] floating enable, resize set width 40 ppt height 30 ppt
for_window [app_id="dhcpcd-curses" ] floating enable, resize set width 50 ppt height 40 ppt

# set floating for window roles
for_window [window_role="pop-up"] floating enable
for_window [window_role="bubble"] floating enable
for_window [window_role="task_dialog"] floating enable
for_window [window_role="Preferences"] floating enable
for_window [window_type="dialog"] floating enable
for_window [window_type="menu"] floating enable
for_window [window_role="About"] floating enable
for_window [title="File Operation Progress"] floating enable, border pixel 1, sticky enable, resize set width 40 ppt height 30 ppt
for_window [app_id="firefox" title="Library"] floating enable, border pixel 1, sticky enable, resize set width 40 ppt height 30 ppt
for_window [app_id="floating_shell_portrait"] floating enable, border pixel 1, sticky enable, resize set width 30 ppt height 40 ppt
for_window [app_id="floating_shell"] floating enable, border pixel 1, sticky enable
for_window [title="Picture in picture"] floating enable, sticky enable
for_window [title="dhcpcd-curses"] floating enable, resize set width 50 ppt height 40 ppt
for_window [title="htop"] floating enable, resize set width 50 ppt height 70 ppt
for_window [app_id="xsensors"] floating enable
for_window [title="Save File"] floating enable
for_window [app_id="firefox" title="Firefox — Sharing Indicator"] kill

# Inhibit idle
for_window [app_id="firefox"] inhibit_idle fullscreen
for_window [app_id="Chromium"] inhibit_idle fullscreen


maybe this helps :)
_________________
" Die Realität ist eine Illusion, die durch Mangel an ehrlicher Kommunikation entsteht "
Back to top
View user's profile Send private message
The Main Man
Veteran
Veteran


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 1101
Location: /run/user/1000

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 2:26 am    Post subject: Reply with quote

Thanks a lot man, I'll post results when it's done :D

btw I have xwayland, been using qt-creator, and this one also has some weird UI problems, with designer only though, bizarre mouse positioning, controls out of place etc.
So I had to use "Exec=/usr/bin/qtcreator -platform xcb" for that one, beside those two apps I don't have other problems.
It's probably solved with latest wayland versions of libs, because I'm using librewolf/firefox for a very long time and I don't recall those problems, but then I decided to use stable packages globally, including those, so it's probably that, kinda those problems started in that timeframe, but I didn't pay much attention to it until recently.
Back to top
View user's profile Send private message
The Main Man
Veteran
Veteran


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 1101
Location: /run/user/1000

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 2:29 am    Post subject: Reply with quote

Hmm, but sway is already on latest version, as well as xwayland, the only one behind is wlroots, I have 0.15.0-r2 and the latest is 0.15.1, so not that bad.
What else is there ?
Back to top
View user's profile Send private message
CooSee
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 706
Location: Earth

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 2:34 am    Post subject: Reply with quote

librewolf is sometimes versions behind and i didn't like it at all, because it was always more buggy than orig FF, imho.

that's why switched to pg_overlays FF >>> it has also couple of security patches and such.

have you also tried with clean start of FF? <<< make a backup of your current FF folder before :!:
_________________
" Die Realität ist eine Illusion, die durch Mangel an ehrlicher Kommunikation entsteht "
Back to top
View user's profile Send private message
The Main Man
Veteran
Veteran


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 1101
Location: /run/user/1000

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 2:42 am    Post subject: Reply with quote

No, it's current, few days behind FF, but that's not an issue.
I did try clean FF profile, I did testing with FF, just to exclude Librewolf, and it's the same problem in both.

I'll emerge 9999 of wlroots and sway, but I don't know, now I think it might be something else, I thought stable versions was more behind.
Back to top
View user's profile Send private message
CooSee
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 706
Location: Earth

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 2:44 am    Post subject: Reply with quote

here's a list of all of my live ebuilds, just for comparison :

Code:
These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild   R   *] app-text/scdoc-9999::gentoo  0 KiB
[ebuild   R   *] app-shells/fish-9999::gentoo  USE="-doc nls -test" 0 KiB
[ebuild   R   *] gui-apps/tinydm-9999::genlayees  0 KiB
[ebuild   R   *] dev-util/wayland-scanner-9999::gentoo  0 KiB
[ebuild   R   *] media-libs/libglvnd-9999::gentoo  USE="X -test" 0 KiB
[ebuild   R   *] media-libs/dav1d-9999:0/6::gentoo  USE="8bit 10bit asm -test xxhash" 0 KiB
[ebuild   R   *] dev-libs/wayland-9999::gentoo  USE="-doc -test" 0 KiB
[ebuild   R   *] dev-libs/wayland-protocols-9999::gentoo  USE="-test" 0 KiB
[ebuild   R   *] gui-apps/wl-clipboard-9999::gentoo  0 KiB
[ebuild   R   *] app-misc/mc-9999::gentoo  USE="-X edit gpm nls -sftp slang -spell -test -unicode" 0 KiB
[ebuild   R   *] gui-apps/swayidle-9999::gentoo  USE="elogind man -systemd" 0 KiB
[ebuild   R   #] dev-python/i3ipc-9999::wayland-desktop  USE="-test" PYTHON_TARGETS="python3_9 -python3_10" 0 KiB
[ebuild   R   *] x11-misc/dmenu-9999::gentoo  USE="-savedconfig xinerama" 0 KiB
[ebuild   R   *] dev-cpp/waylandpp-9999:0/9999::gentoo  USE="-doc" 0 KiB
[ebuild   R   *] gui-apps/swaybg-9999::gentoo  USE="man" 0 KiB
[ebuild   R   *] x11-base/xwayland-9999::gentoo  USE="(-selinux) -unwind -xcsecurity" VIDEO_CARDS="-nvidia" 0 KiB
[ebuild   R   *] gui-libs/wlroots-9999:0/9999::gentoo  USE="X vulkan x11-backend" 0 KiB
[ebuild   R   *] x11-misc/dunst-9999::gentoo  USE="wayland" 0 KiB
[ebuild   R   *] gui-wm/sway-9999::genlayees  USE="X grimshot man swaybar swaybg swayidle -swaylock swaymsg swaynag tray wallpapers" 0 KiB
[ebuild   R   *] gui-libs/gtk-layer-shell-9999::genlayees  USE="examples -gtk-doc -test" 0 KiB
[ebuild   R   #] gui-apps/wofi-9999::guru  USE="dmenu drun run" 0 KiB
[ebuild   R   *] media-video/celluloid-9999::genlayees  0 KiB
[ebuild   R   *] gui-apps/waybar-9999::gentoo  USE="mpd network popups pulseaudio -sndio tray udev wifi" 0 KiB

Total: 23 packages (23 reinstalls), Size of downloads: 0 KiB


i use a modified sway ebuild with grimshot enabled too :D
_________________
" Die Realität ist eine Illusion, die durch Mangel an ehrlicher Kommunikation entsteht "
Back to top
View user's profile Send private message
CooSee
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 706
Location: Earth

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 2:50 am    Post subject: Reply with quote

The Main Man wrote:
No, it's current, few days behind FF, but that's not an issue.
I did try clean FF profile, I did testing with FF, just to exclude Librewolf, and it's the same problem in both.

I'll emerge 9999 of wlroots and sway, but I don't know, now I think it might be something else, I thought stable versions was more behind.


i hope wlroots 9999 got updated, because yesterdays commit was very buggy, therefore sway didn't start at all.

please be careful - i hope you use use buildpkg option in make.conf >>> you can always go back to previous version, if you do so :wink:

---

i'll update now :!:

one moment please :)
_________________
" Die Realität ist eine Illusion, die durch Mangel an ehrlicher Kommunikation entsteht "
Back to top
View user's profile Send private message
The Main Man
Veteran
Veteran


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 1101
Location: /run/user/1000

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 3:04 am    Post subject: Reply with quote

It started in my case and I can't believe but the problem is gone now :D
Here's me switching to 9999 btw 8)
https://postimg.cc/f3Lv5pnW

I didn't change anything else, config etc.

Interesting, I'll monitor the situation from now on and see which commit exactly solved this issue, then slowly downgrade from 9999's.

Thanks bud :!:

Edit:
Wow, even qtcreator is solved , awesome.
Back to top
View user's profile Send private message
CooSee
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 706
Location: Earth

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 3:07 am    Post subject: Reply with quote

The Main Man wrote:
It started in my case and I can't believe but the problem is gone now :D
Here's me switching to 9999 btw 8)
https://postimg.cc/f3Lv5pnW

I didn't change anything else, config etc.

Interesting, I'll monitor the situation from now on and see which commit exactly solved this issue, then slowly downgrade from 9999's.

Thanks bud :!:


you're welcome :D

updated all my live ebuild just now without a problem :!:

if you have any follow up questions don't hesitate to ask 8)

greetings
_________________
" Die Realität ist eine Illusion, die durch Mangel an ehrlicher Kommunikation entsteht "
Back to top
View user's profile Send private message
The Main Man
Veteran
Veteran


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 1101
Location: /run/user/1000

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 3:18 am    Post subject: Reply with quote

It looks great, btw the next step is to drop xwayland :D
The only reason I have it is because of some games, but I don't know why I even bother with those, since I play them occasionally, very rare lately.

I just remembered kodi, I also had to run that one with "--windowing=x11" option, otherwise I got blackscreen.
Now that works as well, omg this really made me happy :D
btw I don't know when they fixed this but I think new version should be released very soon :idea:
This isn't a small thing.
Back to top
View user's profile Send private message
CooSee
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 706
Location: Earth

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 3:27 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
the next step is to drop xwayland


you can add this to your sway config for testing:

Code:
# only enable this if every app you use is compatible with wayland
xwayland disable

and restart your system.

and if some apps don't work without xwayland, just add an # at the beginning of that line and restart your system.
_________________
" Die Realität ist eine Illusion, die durch Mangel an ehrlicher Kommunikation entsteht "


Last edited by CooSee on Thu Jun 23, 2022 3:43 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
The Main Man
Veteran
Veteran


Joined: 27 Nov 2014
Posts: 1101
Location: /run/user/1000

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 3:33 am    Post subject: Reply with quote

Very good tip, thanks again !
Back to top
View user's profile Send private message
CooSee
l33t
l33t


Joined: 20 Nov 2004
Posts: 706
Location: Earth

PostPosted: Thu Jun 23, 2022 3:50 am    Post subject: Reply with quote

The Main Man wrote:
Very good tip, thanks again !

no problem :wink:

look at wiki of sway and waybar - some good tips:

https://github.com/swaywm/sway/wiki

https://github.com/Alexays/Waybar/wiki

please edit your first message and add Solved ahead of the title.

have fun with Sway :D
_________________
" Die Realität ist eine Illusion, die durch Mangel an ehrlicher Kommunikation entsteht "
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum