Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved] Teams failed to find any devices
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
paddlaren
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Nov 2005
Posts: 115
Location: Hörby, Sweden

PostPosted: Mon May 03, 2021 4:46 pm    Post subject: [Solved] Teams failed to find any devices Reply with quote

I had this strange problem that microsoft teams failed to see any devices, no camera nor audio. If I started teams first thing after entering KDE it worked though.

I stumbled on a solution for my problem that I want to share.

Thing is, I run kde, develop in Qt and have syncthing. Altogether it consumes a lot of inode watches. Syncthing consumes a lot of them, so does the Qt File Watcher that is the base for file managers and the alike in KDE and Qt. Seems like MS Teams are as dependent on inode watches as Qt are and fails to detect the devices otherwise.

I discovered that if I raised the number of allowed inode watches per user from the default 8192 to the amount suggested by syncthing (204800) things worked out well.
The instructions are found in the Syncthing FAQ: https://docs.syncthing.net/users/faq.html#inotify-limits

If you like to checkout if this solves your particular problem it's fairly simple, as root do:
Code:

# echo 204800 > /proc/sys/fs/inotify/max_user_watches


This will reset at next boot but follow the link for a permanent solution.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum