Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Latest kernel, nvidia driver, no hdmi audio. [work around]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
RayDude
Veteran
Veteran


Joined: 29 May 2004
Posts: 1758
Location: San Jose, CA

PostPosted: Sun Mar 21, 2021 3:10 pm    Post subject: Latest kernel, nvidia driver, no hdmi audio. [work around] Reply with quote

Anybody else hit this.

Only on my Ryzen 7 4800H laptop with GTX1650 my latest emerge @world killed my audio completely. Other systems are okay, including my media server Ryzen 5 1600 desktop with a gtx1050.

KDE's built in pulse controller give me no option for output.

pavucontrol shows HDMI2, HDMI3, HDMI4 and HDMI5 as unavailable and only shows Dolby Surround 5.1 (and later 7.1) audio out.

I had thought that the monitor who's sound I use is HDM2, but if I use pavucontrol to drive those outputs (even though they are disconnected) sound comes through the wrong monitor at clipping volume level.

I guess I'll have to boot on the old kernel to see if it works. If not, then I'll have to back up the nvidia driver...

This is the cost of running bleeding edge software...


Update: going back to kernel 5.11.3-gentoo worked. 5.11.7-r1-gentoo is borked.
_________________
Some day there will only be free software.
Back to top
View user's profile Send private message
linux_os2
n00b
n00b


Joined: 29 Aug 2018
Posts: 63
Location: Zedelgem Belgium

PostPosted: Mon Apr 05, 2021 7:38 pm    Post subject: Reply with quote

same kernel with gtx1080 ti same problem.
5.4.97 (my previous one) works.

upgrading to x11-drivers/nvidia-drivers-460.67 (latest)
and the new kernel: Linux 5.11.7-gentoo-r1-x86_64 x86_64
works ok.
Back to top
View user's profile Send private message
Ionen
Veteran
Veteran


Joined: 06 Dec 2018
Posts: 1763

PostPosted: Mon Apr 05, 2021 11:08 pm    Post subject: Reply with quote

460.67 did subtly change something in the code which may or may not affect hdmi audio intended only for kernel >=5.10, albeit wasn't mentioned in the changelog (I noticed due to an unrelated issue I had to look into).

Haven't hit this but good to know if it does fix this.

Note that 5.10.x is stable now (well, gentoo-sources is), and I'll stable 460.67 later this month (not 465.19.01, that's a beta, official latest is indeed 460.67).
Back to top
View user's profile Send private message
RayDude
Veteran
Veteran


Joined: 29 May 2004
Posts: 1758
Location: San Jose, CA

PostPosted: Thu Apr 08, 2021 5:17 am    Post subject: Reply with quote

linux_os2 wrote:
same kernel with gtx1080 ti same problem.
5.4.97 (my previous one) works.

upgrading to x11-drivers/nvidia-drivers-460.67 (latest)
and the new kernel: Linux 5.11.7-gentoo-r1-x86_64 x86_64
works ok.


460.67 and 5.11.11 works as well.

My problem now is pulse keeps forgetting which monitor I want it to play sound out of. I run dual for work and it keeps switching to HDMI1 from HDMI2. I reversed them and instead of getting better, it got worse. It defaulted to HDMI2 most of the time. Anytime DPMS shut off the displays you can be sure it will come back with HDMI2...
_________________
Some day there will only be free software.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum