Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
VirtualBox - No sound after update
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
hercc
n00b
n00b


Joined: 11 Nov 2019
Posts: 4

PostPosted: Mon Nov 11, 2019 10:52 pm    Post subject: VirtualBox - No sound after update Reply with quote

Hi. I have described my problem here https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=7&t=95560

I think there is a similar problem here https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=7&t=93940

In short, there is no sound in guest after update to >= 5.2.32. Has anyone had a similar problem or knows how to get around it?

Another problem is that I can't downgrade because <5.2.32 are no longer supported by gentoo. I don't have sound and I don't have any solution at the moment. :/

Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
Section_8
Guru
Guru


Joined: 22 May 2004
Posts: 579
Location: Arlington, TX, US

PostPosted: Tue Nov 12, 2019 12:50 am    Post subject: Reply with quote

I am running vbox 6.0.12. I don't remember which version, but I was having a similar problem at one time. I finally tracked down this ticket: https://www.virtualbox.org/ticket/18342. Issuing this command fixed it:
Quote:
VBoxManage setextradata global VBoxInternal2/Audio/ALSAAudio/BufferSizeMs "100"
Back to top
View user's profile Send private message
hercc
n00b
n00b


Joined: 11 Nov 2019
Posts: 4

PostPosted: Tue Nov 12, 2019 5:30 pm    Post subject: Reply with quote

@Section_8
It works! Thank you :).
Back to top
View user's profile Send private message
Section_8
Guru
Guru


Joined: 22 May 2004
Posts: 579
Location: Arlington, TX, US

PostPosted: Tue Nov 12, 2019 5:55 pm    Post subject: Reply with quote

hercc wrote:
@Section_8
It works! Thank you :).

Interesting. I figured that was a long shot. It looks like one of the responders in your vbox forum thread is the same user/developer who posted that command as the fix/workaround in the vbox ticket I linked. I thought he would have responded in your forum thread if that command could fix your problem.
Back to top
View user's profile Send private message
bluenuht
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Oct 2005
Posts: 138

PostPosted: Thu Dec 05, 2019 11:14 pm    Post subject: Reply with quote

Cannot believe that it was VirtualBox that was the issue.

Had had no sound in VirtualBox for most of the this year, but had shrugged it off as not essential and I did not have time to look into it. Then I built a new Gentoo host machine, copied across my VM and decided it was time to fix the sound. About a week later and after trying every possible diagnostic tool and setting, including building Alsa from source and tracking the exact instruction where it hung, I gave up. The VM could not be fixed. Installed a new VM from a completely different source and ... same problem.

I wonder why they do not revert the change. I had a look, and to be fair that commit had a lot of other changes in the DrvAudio.cpp file. Sadly no smoking gun or obvious commit message.

Please edit your post title to include [SOLVED] so others can find it quickly.
_________________
Linux 4.12.12-gentoo #1 SMP Mon Nov 13 22:11:31 GMT 2017 x86_64 AMD Phenom(tm) II X4 850 Processor AuthenticAMD GNU/Linux - Sapphire ATI Radeon HD 6450 - 8G DDR3
Pay for Free Open source Software
Back to top
View user's profile Send private message
whywhy
n00b
n00b


Joined: 20 Jul 2010
Posts: 36

PostPosted: Tue Dec 10, 2019 4:11 am    Post subject: Reply with quote

Section_8 wrote:
I am running vbox 6.0.12. I don't remember which version, but I was having a similar problem at one time. I finally tracked down this ticket: https://www.virtualbox.org/ticket/18342. Issuing this command fixed it:
Quote:
VBoxManage setextradata global VBoxInternal2/Audio/ALSAAudio/BufferSizeMs "100"


Sadly, this did not work for me ( running vbox 6.0.14 ).
I am also running ALSA only without PulseAudio on the host machine.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum